Фондовий ринок за тиждень 24.08 - 28.08

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

Лістинг Palantir Technologies: чи буде зростання?

IT-компанія Palantir Technologies оприлюднила заявку на розміщення акцій на відкритому ринку. Ринок давно чекав цієї події. Palantir Technologies планує торгуватися на Нью-Йоркській біржі під тікером PLTR. Заяву про намір Palantir Technologies торгуватися на NYSE було направлено до Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) 25 серпня. Початок торгів заплановано на вересень.

Компанія Palantir Technologies подала заявку на прямий лістинг, тому вона не буде вдаватися до послуг інвестбанків. Нова емісія акцій не планується. На публічні торги будуть виставлені пакети акцій стратегічних інвесторів компанії.

Мета компанії при виході на відкритий ринок шляхом прямого лістингу — дати можливість кожному приватному інвесторові вільно купувати та продавати акції на біржі. Такий спосіб первинного розміщення акцій на відкритому ринку стає все популярнішим серед технологічних стартапів. Раніше аналогічним чином розмістилися Spotify і Slack Technologies.

Очікується, що компанія отримає інвестиції сумарним обсягом в $1 млрд від своїх нових інвесторів — Sompo Japan Nipponkoa Holdings і Fujitsu.

Palantir Technologies — стартап, що спеціалізується на розробці програмного забезпечення для аналізу секретних баз даних, призначених для спецслужб. Компанія має стабільно великий обсяг держзамовлень. Однак, згідно з нещодавно відкритими даними, їй поки не вдається отримати прибуток. 

Аналітики бачать великі можливості для роздрібних інвесторів, що входять в акції Palantir. Вони, перш за все, пов'язані з перспективністю галузі обробки й аналізу великих масивів даних. Прогнозують ринкову оцінку в $10-30 млрд, що може зумовити зростання акцій на сотні відсотків.

Українських інвесторів теж зацікавлять інвестиції в ці акції та компанію загалом, адже замовлення для бренду йдуть від американського уряду, а бюджет вони закладають немаленький. Якщо розглядати цю інвестицію довгостроково, можна буде заробити 100%+ (за попередніми оцінками міжнародних аналітичних компаній). 

Рекомендації

Акції

Корпоративні облігації

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)

BAVL

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня трохи знизилася, якщо порівняти з показниками минулого тижня, і становить 111,06% від номіналу (минулотижневий показник 111,59%).  


Ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня відповідно теж не суттєво підвищилися до рівня 10,83% (в середньому), проти показника 10,45% минуло тижня. Хоча до рівнів 10% докризового лютого 2020 року він не наблизився. 

За результатами проведення розміщень ОВДП Міністерством фінансів України 25 серпня 2020 року, до державного бюджету залучено 0,894 млрд грн (за офіційним курсом НБУ) із середньозваженим рівнем дохідності 7% у гривні та 3,5% у доларах США.

Курс гривні станом на 28.08.2020 р.

Курс гривня/долар на міжбанку залишився у прогнозованому коридорі значень минулого тижня.

Як ми й прогнозували, коридор цін на міжбанківському валютному ринку тримався на рівні 27,2-28 грн/дол. США з коридором 27,2-27,6 грн за 1 дол. США (середній готівковий курс на цьому тижні був на рівні 27,3-27,6 грн/долар). 

Наступного тижня уже розпочинається вересень, тому прогнозується широкий коридор 26,5 – 28 грн/дол. США. Можлива волатильність курсу через вихід аграріїв на ринок.  

Залежно від ринкової кон'юнктури, агрокомпанії та Нацбанк можуть також знизити курс, укріплюючи гривню, можливо, до рівня 26,5 грн/дол. до кінця вересня. Через карантин обсяги імпорту в Україну знизилися на -18%, тоді як експорт впав всього на -6%, що фактично вирівняло платіжний баланс. Середньостроково ж, до кінця 2020 року, курс може піднятися до 29-30 грн/дол.

У цей період невизначеності рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (у тому числі корпоративних) чи акціях іноземних компаній (у т.ч. аграрних). Так ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію, яка знижується, та девальвацію у випадку форс-мажору.


Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»