Фондовий ринок за тиждень 27.04-01.05

Скачати звіт.pdf


ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ


НОВИНИ ЗА ТИЖДЕНЬ

За підрахунками американців через пандемію втрачено понад 30 мільйонів робочих місць 

Понад мільйон американців подали заявки на допомогу по безробіттю минулого тижня. З моменту початку поширення пандемії в США шість тижнів тому понад 30 мільйонів робочих місць було закрито загалом. Якщо припустити, що кожен, хто подав заявку є безробітним, то рівень безробіття у країні сягає 22%. Це найвищий показник із часів Великої депресії у 1930-х роках, який також значно перевищує пік у 10%, досягнутий у 2009 році після останньої рецесії.

Найбільше заявок подано у Флориді, Каліфорнії та Джорджії. 

 

Майже 16 мільярдів: прибуток банків у першому кварталі зріс на чверть

Банки, що працюють в Україні, у січні-березні 2020 року отримали 15,974 млрд грн прибутку, що на 23,8% більше ніж показник за аналогічний період попереднього року. Як повідомляється на сайті Національного банку України, доходи банків за цей період зросли на 12,6% — до 65,343 млрд грн, витрати — на 9,4%, до 49,369 млрд грн. Дані у розрізі банків поки не оприлюднені. 

Як повідомляв УНІАН, банки України за підсумками 2019 року отримали позитивний фінансовий результат на рівні 59,6 млрд грн. Як порівняти з показником за 2018 рік, прибуток банків зріс майже втричі. Найбільший прибуток минулого року отримали «ПриватБанк» (32,6 млрд грн), «Райффайзен Банк Аваль» (4,7 млрд грн), ПУМБ (2,6 млрд грн), «Укрсиббанк» (2,6 млрд грн) і «ОТП Банк» (2,5 млрд грн).

 

Укравтодор залучив майже 6 мільярдів гривень під держгарантії на оновлення доріг

АТ «Укрексімбанк» і Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор) підписали угоду щодо надання першого траншу фінансування на оновлення доріг у обсязі 5,782 млрд грн із загальної суми фінансування у 19,3 млрд грн. Як повідомляє пресслужба Офісу президента, підписання угоди відбулось за участю президента України Володимира Зеленського. 

«Попри карантинні заходи в нашій країні, найголовніше — що держава працює і разом з банківською сферою та будівельними компаніями будує кілометри доріг та «зшиває» нашу країну! Як я вже казав, дороги, мости — це пріоритет», — зазначив В. Зеленський після підписання угоди. Глава держави підкреслив, що програма «Велике будівництво» — це імідж України як країни з сучасними та якісними дорогами, якою можна подорожувати. Президент також зауважив, що програма сприяє створенню нових робочих місць. 

Залучення «Укравтодором» коштів від «Укрексімбанку» під держгарантії стало можливим завдяки ухваленню законів, які президент підписав 4 лютого 2020 року: «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України» № 467-ІХ та «Про внесення змін до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» № 468-ІХ. А завдяки рішенню Національного банку щодо зниження облікової ставки відсоткова ставка за кредитом становитиме 10,5% річних.

«Ми як державний банк підтримуємо «Велике будівництво». З підписанням угоди АТ «Укравтодор» отримає перший транш у сумі 5,782 мільярда гривень за ставкою 10,5% річних, що на 2% нижче, ніж передбачив Кабмін», — зауважив голова правління АТ «Укрексімбанк» Євген Мецгер. Він повідомив, що «Укрексімбанк» готовий стати фінансовим партнером «Великого будівництва» і сприятиме всім підрядним компаніям, які будуть залучені до будівництва об'єктів цієї програми.

 

НБУ на тлі пандемії прогнозує скорочення ВВП у другому кварталі на 11%

У другому кварталі цього року економіка України, як прогнозується, скоротиться на 11% у річному вимірі, безробіття зросте до близько 12% у сезонно скоригованому вимірі, а зростання зарплат тимчасово зупиниться. Поступове скасування карантину сприятиме відновленню економіки. Такий прогноз дали у Національному банку України у щоквартальному Інфляційному звіті.

«Інфляція у 2020 році прискориться, але перебуватиме в межах цільового діапазону 5% ± 1 в. п. За підсумками року споживчі ціни зростуть на 6%. Унаслідок карантинних обмежень для подолання пандемії та глобальної кризи українська економіка скоротиться на 5,0% у 2020 році, але відновить зростання на рівні близько 4% у наступні роки», — вказали у НБУ. У регуляторі підкреслили, що найбільшого потрясіння українська економіка зазнає у II кварталі 2020 року.

У повідомленні НБУ значиться, що відновлення економіки слід очікувати у другому півріччі. Цьому, крім іншого, сприятиме також м’яка фіскальна та монетарна політики. Уряд збільшує бюджетні видатки на подолання кризи, а Нацбанк вводить заходи з підтримки банківської системи. Це зменшить негативний вплив пандемії на економіку, вважають у регуляторі. Як падіння, так і відновлення, як очікується, буде нерівномірним за видами економічної діяльності.

«Від впровадження внутрішніх карантинних обмежень найбільше втратить сектор послуг, роздрібна торгівля, транспорт. Після закінчення карантину ці сектори частково відновляться, проте ще потерпатимуть від повільного відновлення доходів населення», — розповіли у НБУ. Туризм та пов’язані з ним авіаційні послуги, як вказано, повноцінно відновляться лише в наступному році.

Окремі експортноорієнтовані галузі, зокрема металургія, втратять насамперед від звуження зовнішнього попиту в умовах глобальної економічної кризи. Збережеться високий попит на продукцію сільського господарства, хоча очікується зменшення обсягів врожаю зернових через погіршення погодних умов.

«Разом із відновленням економіки у 2021 році заробітні плати знову зростатимуть, а рівень безробіття поступово повернеться до докризових 8–9%. Очікується, що споживчі настрої повністю відновляться, а приватне споживання у 2021–2022 роках зростатиме темпами 5–7% на рік», — відзначили у Нацбанку.

 

Через пандемію COVID-19 Україна недоотримає понад $3,5 млрд від заробітчан з-за кордону

У 2019 році працівники з-за кордону переказали в Україну майже 12 млрд доларів. Цього року через пандемію COVID-19 приблизно за 3 місяці Україна може недоотримати 30% від тих грошей, які заходили в країну торік. Так, мова йде про 3,6 млрд доларів. Про це розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

«На сьогодні такі сфери польського господарства, як сільське господарство, будівництво, напрямки переробки харчової продукції, дійсно страждають без достатньої кількості українських мігрантів. Природно, коли на 1–1,5 млн працівників скорочується ринок, то, не вистачає людей для того, щоб підтримувати все в нормальному тонусі», — зазначає В. Воскобойник.

За його словами, зараз страждають всі галузі крім тих, які пов'язані з обслуговуванням людей. Готельно-ресторанний бізнес та туристична сфера постраждали найбільше і, природно, українці там не потрібні, не вистачає роботи і для самих поляків. «Я думаю, що протягом 3-6 місяців економіка Польщі відновиться, і в українців з'явиться можливість виїжджати і працювати на території Польщі», — додав В. Воскобойник.

Переказ грошей з-за кордону в Україну буде залежати від того, коли насправді карантин припиниться, і коли відкриються кордони Європейського Союзу і зокрема Польщі. Тривалість карантину та час протягом якого закриті кордони, рівний тому відрізку часу, протягом якого кошти з-за кордону надходити не будуть. 

В. Воскобойник зазначає, що через кризу кількість охочих виїхати на роботу за кордон буде тільки зростати. «Якщо ми звернемо увагу на програму Кабінету міністрів про створення 500 тисяч робочих місць із заробітною платою 6–8 тисяч гривень на місяць, то повинні розуміти, що це брутто заробітної плати, і на руки люди отримуватимуть не 6–8 тисяч, а 4800–5600 гривень. Йдеться практично про 200 доларів на місяць. Водночас люди можуть заробляти в Польщі 800–1200 доларів. І ця різниця в 5-6 разів і буде підштовхувати українців їхати на роботу за кордон», — підсумував експерт.

Нагадаємо, на думку Василя Воскобойника, через пандемію коронавірусу близько 30% українців, які перебувають на заробітках в Польщі, втратили роботу. 

За даними Financial Times, на тлі закриття кордонів у зв'язку з пандемією коронавірусу, понад 100 тисяч українців повернулися на батьківщину через контрольно-пропускні пункти на східному кордоні Польщі. Така тенденція може стати початком економічної кризи, вважають польські роботодавці.

 

Україна сподівається отримати від МВФ $3,5 мільярда цього року, — Мінфін

Україна у 2020 році може отримати від Міжнародного валютного фонду два кредити по 1,75 млрд дол. Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко під час засідання парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, повідомляє Укрінформ. 

«На цей момент мова йде про 3,5 млрд дол. і, відповідно, два транші: 1,75 млрд дол. та 1,75 млрд дол.», — сказав Марченко. Він також зазначив, що Україна б хотіла збільшити цю суму, однак поки мова йде про 3,5 млрд дол. Загальний обсяг нової програми співпраці України з МВФ може сягнути 8 млрд дол.

 


ДУМКА ТИЖНЯ 

У 2019 році виручка МХП зросла на 32% як порівняти із даними роком раніше

 

Індустрія: харчова промисловість 

Активи: 3,69 млрд дол., 2019 рік

Дохід: 2,06 млрд дол., 2019 рік

Чистий дохід: 0,4 млрд дол., 2019 рік

Штат: 31,43 тис. співробітників, 2019 рік

 

ПрАТ «Миронівський хлібопродукт (МХП)» — один із провідних агропромислових холдингів України, один із лідерів української аграрної індустрії. 

У 2019 році МХП придбав за 273 млн євро компанію Perutnina Ptuj у Словенії — лідера з виробництва курятини у Балканському регіоні. Ще одним досягненням МХП у 2019 році стало розміщення єврооблігацій на суму 350 млн дол. США на 10 років зі ставкою купону 6,25%. Цей показник купонної дохідності є найнижчим за розміщення державних єврооблігацій України у попередньому році.   

Миронівський Хлібопродукт (МХП) — вертикально інтегрована компанія із замкнутим циклом виробництва. Основний продукт компанії — курятина (рис. 1).

Зростання виробництва на 18%, своєю чергою, зумовлене запуском другої фази вінницької птахофабрики (рис. 3).

Рис. 3. Виробництво курятини протягом 2015-2019 років, тис. тон



Однак, попри результативність виручки, собівартість виробництва у 2019 році зросла з 32% до 39% у загальній виручці. Цей факт зумовив зниження валового прибутку на 6% у 2019 році (рис. 4).

Рис. 4. Фінансові показники діяльності компанії у 2018-2019 роках, млн дол. США

Інвестори зараз недооцінюють компанію. На це вказує динаміка вартості акцій МХП (рис. 5).

Рис. 5. Вартість акцій МХП протягом 2008-2020 років, дол. США, таймфрейм — місяць

ПрАТ «Миронівський хлібопродукт (МХП)» — цікавий об’єкт для інвестування з горизонтом 2–3 роки. Якраз цього часу вистачить, щоб ціна акції емітента оновила свої історичні максимуми на рівні 15–18 доларів. Холдинг виглядає як компанія з чітко вибудуваними бізнес-процесами. Лідерство підприємства у найближчі роки на українському ринку не викликає сумнівів. Розширення виробництва та експансія в ЄС створюють додаткові підстави для впевненості в подальшому розвитку компанії. 


РЕКОМЕНДАЦІЇ


ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)


Курс гривні станом на 30.04.2020 р.


Прогнози щодо курсу гривня/долар на міжбанку знову підтвердились. 

Цього тижня курс знову був у доволі невеликому коридорі 26,9–27,15 гривні за долар (готівковий курс — 26,9–27,4 грн/дол.). Пояснення такої ситуації у тому, що НБУ знову рідко виходив на ринок із пропозицією валюти, здебільшого укладав угоди з агроекспортерами. 

Курс міжбанку на наступному тижні прогнозуємо в коридорі 26,8–27,5 грн/дол. При цьому не відкидаємо негативні сценарії, відповідно до яких курс після карантину може піднятися до 29-30 грн/дол. 

Середній курс 27 грн/дол. поки задовольняє всіх учасників ринку, в тому числі НБУ. Але спостерігається доволі нервова ситуація — ніхто не розуміє, що буде далі, як ринок та світова економіка відреагують після закінчення карантину — відчувають «затишшя перед бурею». Рекомендуємо стежити за новинами, які впливають на макроекономіку та валютний курс, і придбати валютні активи для хеджу, наприклад, євробонди (в іноземній валюті).


КОНТАКТИ


Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»