Фондовий ринок за тиждень 28.12-30.12

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

З ПОЧАТКУ РОКУ ДЕФІЦИТ ДЕРЖБЮДЖЕТУ ЗРІС УТРИЧІ

Як повідомляється на сайті Державної казначейської служби України, за січень-листопад 2020 року державний бюджет України виконано з дефіцитом розміром 119,97 млрд грн, що перевищує дефіцит за аналогічний період минулого року (34,86 млрд грн) більш ніж утричі.

Дефіцит бюджету, який Україна значно збільшила навесні цього року через боротьбу з коронавірусом, ставить під загрозу фінансову стабільність України. Нагадаємо: МВФ тимчасово зупинив співпрацю з Україною після того, як Конституційний суд відмінив основні надбання антикорупційної реформи. Втративши підтримку МВФ, Україна втратила можливість покриття бюджетного дефіциту з будь-яких зовнішніх джерел, через що Державна казначейська служба зупинила з 23 листопада фінансування усіх незахищених видатків.

Оскільки законодавство України забороняє емісійне фінансування бюджетного дефіциту, єдиним дієвим способом уникнути колапсу стало агресивне розміщення Мінфіном ОВДП. Через зниження дохідностей американських трежеріс, останнім часом на ринку ОВДП України можна було спостерігати бурхливу активність нерезидентів, що у грудні дало змогу залучити до державного бюджету 116 млрд грн.

Водночас, зведений бюджет України у січні-листопаді минулого року виконаний із дефіцитом 94,7 млрд грн проти 6,9 млрд грн за аналогічний період 2019 року.

Ця ситуація може спричинити девальвацію гривні по відношенню до основних світових валют протягом наступних двох місяців, проте наразі відсутні передумови для росту курсу вище рівня 30 грн/дол.

Рекомендації

Акції

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)

BAVL

MHPC

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП 

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня зросла, як порівняти з попереднім тижнем, і становить 114,24% від номіналу (минулотижневий показник —  112,99%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня зросли до 11,72%. Минулотижневий показник —   11,92%.

За результатами проведення розміщень ОВДП Міністерством фінансів України 29 грудня 2020 року до державного бюджету залучено 23,6 млрд грн (минулого тижня — 22,2 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 10-12,25% у гривні.

За тиждень дохідність облігацій строком обігу 1 рік зросла з 11,62% до 11,7% у гривні, строком обігу 3 роки — залишилася на рівні 12%.

Обсяги розміщення залишаються на досить високому рівні. Це свідчить про сталу довіру інвесторів до України як до емітента та їх оптимістичні очікування щодо майбутнього національної економіки.

Курс гривні 28.12 – 30.12.2020 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня був на рівні 28,14-28,39 грн/дол. Середній готівковий курс цього тижня був на рівні 28,05-28,4 грн/дол. 

Після консолідації курсу наприкінці минулого тижня в районі 28,32 грн/дол. цього тижня відбулося плавне укріплення гривні до 28,14 грн/дол. та подальша консолідація в районі 28,25 грн/дол.

З одного боку, погіршення епідеміологічного стану, припинення співпраці з МВФ та політична нестабільність, а з іншого — бурхлива активність нерезидентів на ринку ОВДП та політика НБУ,  зрівноважили одне одного і не дали можливість курсу перевищити у 2020 році позначку 29 грн/дол.

Наступного тижня прогнозуємо коридор цін на рівні 27,9-28,6 грн/дол. із низькою волатильністю курсу та зменшенням обсягів торгів.

Середньостроково до кінця 2021 року встановлюємо таргет курсу, який може піднятися до 30 грн/дол., оскільки у бюджеті на 2021 рік закладений середньорічний курс на рівні 29,1 грн/дол. Наголосимо, що 80% виконання цього сценарію залежатиме від політики НБУ та світової кон’юнктури.

У цей період невизначеності і потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (в т. ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (в т. ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»