Oracle побила ставку Microsoft за угодою щодо операцій TikTok у США

Нарешті є виграшний учасник тендеру на діяльність компанії TikTok у США. Але це складно.

Oracle виграла угоду після того, як її основний конкурент - Microsoft, який вважався найбільш вірогідним переможцем, заявив, що її пропозиція відхилена. Деталі все ще на стадії розвитку. Угода з Oracle вужча і буде виглядати скоріше як корпоративна реструктуризація, ніж відвертий продаж. Ранні пропозиції обох компаній оцінювали американський бізнес TikTok приблизно в $25 млрд, але це було до того, як Китай встановив нові обмеження на експорт технологій.

Крім того, досі незрозуміло, чи задовольнить угода Oracle адміністрацію Трампа.

TikTok відмовився від переговорів з Microsoft Corp. щодо продажу свого музично-відео додатка в США, віддавши перевагу партнерству або реструктуризації угоди з Oracle Corp.

Угода між власником TikTok ByteDance Ltd. та Oracle, швидше за все, включатиме частку в нещодавно сконфігурованому американському бізнесі, але скоріше буде схожа на корпоративну реструктуризацію, ніж на прямий продаж.

Умови, які обговорюються з Oracle, все ще змінюються, але одним із варіантів є те, що Oracle може взяти частку нещодавно сформованого американського бізнесу, виконуючи обов'язки американського технологічного партнера TikTok і зберігаючи дані відеопрограми на хмарних серверах Oracle. Перші пропозиції обох сторін оцінили американський бізнес приблизно в 25 мільярдів доларів, але це було до того, як китайські чиновники зважили нові правила, що встановлюють обмеження на експорт технологій, заявили люди, які знають цю проблему.

Продаж TikTok, вимушений забороною адміністрації Трампа з мотивів національної безпеки, є одним із основних питань подолання напруженості у Вашингтоні та Пекіні. Будь-яка угода все одно вимагає підписання з обох сторін. Майкрософт, який працював з Walmart Inc., вважався найбільш вірогідним переможцем, але останніми днями переговори охололи, заявила одна людина. Microsoft не попросили внести зміни до своєї первинної пропозиції, зважаючи на нещодавні ознаки протидії угоді з боку китайських урядовців, додала особа.

Незрозуміло, чи зможе угода з Oracle зійтись з адміністрацією Трампа, за словами людини, знайомої з дискусіями. Але укладення угоди як капітального ремонту може допомогти в Пекіні. Це може досягти рівноваги, послабивши побоювання щодо зберігання TikTok конфіденційних американських даних, одночасно вирішуючи занепокоєння Китаю щодо експорту ключових технологій штучного інтелекту, сказала Ік Чан Чін, яка досліджує глобальні медіа та комунікаційну політику в університеті Сіань Цзяотонг-Ліверпуль у Сучжоу .

"Якщо ви скажете, що це вороже поглинання, це може бути неприємно для обох сторін", - сказала вона. 

Додаток, який дозволяє людям записувати та редагувати короткі відеокліпи, починаючи від легких губних синхронізацій і закінчуючи більш серйозними політичними заявами, набув популярності під час глобальної пандемії, яка утримувала багатьох людей у закритому просторі. Прихильність TikTok понад 100 мільйонів у США допомагає пояснити сильний інтерес серед перших заявників від Microsoft до таких гігантів приватного капіталу, як Sequoia та General Atlantic.

Walmart залишається зацікавленим у інвестуванні TikTok разом із консорціумом інвесторів на чолі з Oracle. Представник роздрібної торгівлі заявив, що "продовжує обговорення з керівництвом ByteDance та іншими зацікавленими сторонами. Ми знаємо, що будь-яка затверджена угода повинна відповідати всім регуляторним і національним питанням безпеки".

Розмова про корпоративну реструктуризацію співзвучна до початкових намірів ByteDance, раніше, влітку продати частковий пакет акцій TikTok, або реструктуризувати компанію із глобальним штабом та радою директорів за межами Китаю. Ці прагнення ускладнилися погрозами президента США Дональда Трампа заборонити додаток у США та подальшими розпорядженнями, які забороняють американським громадянам та компаніям вести бізнес з TikTok.

Якщо китайська компанія зможе укласти через Білий дім угоду, яка не передбачає відвертого, примусового продажу, це стане значним подвигом для засновника ByteDance Чжан Імін, який неохоче передає такий цінний актив. Але критики ставлять під сумнів, як технологічне партнерство з Oracle, а не прямий продаж, заспокоїть проблеми Білої хати щодо національної безпеки.

Позиція Пекіна - ще один великий знак питання. Незабаром після подання заявок від Microsoft та Oracle уряд Китаю оголосив про своє право брати активну участь у затвердженні будь-якої угоди та протидії експортуванню ключових алгоритмів, таких як механізм рекомендацій, який лежить в основі TikTok. ByteDance, схоже, прагнув до більш обмеженого типу угоди, ніж хотіла Microsoft, де вона збереже більше контролю.

Деякі американські чиновники вважають за краще припинити діяльність компанії TikTok у США, якщо продаж не відповідає їхнім вимогам щодо передачі бізнесу та відповідних даних в американські руки.

"ByteDance дав нам сьогодні зрозуміти, що вони не продаватимуть операції TikTok у США корпорації Microsoft", - йдеться у заяві Microsoft. "Ми впевнені, що наша пропозиція була б корисною для користувачів TikTok, захищаючи інтереси національної безпеки".

Представники корпорації Майкрософт відмовились давати коментарі. Представники TikTok відмовились коментувати, а Oracle не відповіла на запити про коментарі поза звичайним робочим часом. Білий дім також не відразу відповів на запит про коментар.

Майкрософт був першим лідером у придбанні, оскільки він розпочав переговори з ByteDance за кілька тижнів до розпорядження Трампа і вважав, що він має попередні рамки угоди, яку може підтримати уряд США. Купівля TikTok дала б компанії - якій належить платформа відеоігор Xbox та професійному мережевому сайту LinkedIn - доступ до захоплюючого додатку для обміну відео, яким користуються понад 100 мільйонів людей у США, але події віддаляються від за останні тижні.

Компанія Oracle, яка має тісніші стосунки з президентом США, стала учасником торгів за підтримки Sequoia Capital, ключового акціонера ByteDance.

Для корпоративного гіганта програмного забезпечення TikTok є менш очевидною, але може мати сенс у світлі бажання компанії створити свій бізнес із хмарних обчислень та споживчих даних. TikTok зберігає величезні обсяги даних і в даний час є великим замовником хмарних сервісів, що працюють під управлінням Amazon Web Services та Google Alphabet Inc. Партнерство з TikTok також має резонанс у черлідінгу голови Oracle Ларрі Еллісона в інтересах американських технічних інтересів.

Для Oracle угода з TikTok надає 43-річному виробнику програмного забезпечення, найвідомішому за старими корпоративними базами даних, цілу низку споживчої інформації для зміцнення рекламного бізнесу. Oracle створює профілі простих людей і продає їх компаніям, які хочуть охопити певну аудиторію. Угода також сприяє спробам розширити свій хмарно-обчислювальний бізнес, забезпечуючи величезну мережу, яку TikTok може використовувати для запуску свого додатка та зберігання даних через Інтернет.

Oracle підтримував стосунки з Трампом ще до початку його адміністрації. У 2016 році головний виконавчий директор Сафра Катц працювала в перехідній команді президента, а через два роки обідала з ним у Білому домі, де вона скаржилася на державний контракт, який вона вважала несправедливим, повідомляє Bloomberg.

В останні тижні президент США публічно підтримав заявку Oracle і назвав Еллісона "чудовим хлопцем". Економічний радник Трампа Пітер Наварро, який раніше виступав проти потенційного продажу Microsoft і свого часу виступав за повну заборону TikTok, повторив це схвалення під час серпневого виступу в Fox News.

"Якщо поглянути на Microsoft проти Oracle, одне, що розділяє дві компанії щодо національної безпеки, це те, що Microsoft має великий слід у Китаї", - сказав Наварро. "Oracle, з іншого боку, має сильну репутацію, що справді створює великий брандмауер між своїми операціями та Китаєм, і це дуже важливо".

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»