Результати ІРО. В які нові публічні компанії краще інвестувати?


ІРО (англ. Initial Public Offering – первинна публічна пропозиція) — перший публічний продаж акцій приватної компанії, зокрема у формі продажу депозитарних розписок на акції. Продавати акції можна такими способами: 

  • через розміщення додаткового випуску акцій шляхом відкритої підписки; 
  • шляхом публічного продажу акцій наявного випуску акціонерами приватної компанії. 

 

ІРО здійснюється для збільшення капіталізації приватної компанії шляхом залучення акціонерного спекулятивного та довгострокового капіталу від інвесторів резидентів та нерезидентів. Після виходу на ІРО приватна компанія стає публічною. 

 

З 2012 року було проведено 97 ІРО. Клієнти ФРІДОМ ФІНАНС брали участь у 96 ІРО з 2014 року. Це підтверджує зацікавленість клієнтів у цьому ринку також на території України, оскільки це високодохідний інструмент, але пов’язаний із високим рівнем ризику.

 

Статистика за цими угодами показує +47% середньої прибутковості до кінця 3-місячного локап-періоду (період часу, протягом якого не можна продавати акції, куплені в андеррайтера в ході IPO). +108% — середня прибутковість до поточного моменту.

 

4 компанії так і не запустили ІРО на біржах: Virgin America Inc (VA), Cboe Bats LLC (BATS), MuleSoft Inc (MULE), Tintri Inc. (TNTR).

 

У позитивному полі (станом на сьогодні) залишилися 62 емітенти. 

 

  • 4 нових ІРО:  Revolution Medicines (RVMD) (+113%), ORIC Pharmaceuticals (ORIC) (+109%), Passage BIO (PASG) (+18%), Lyra Therapeutics (LYRA) (+2%).  Це біофармацевтичні та медичні компанії, які на хвилі коронавірусної кризи популярні серед інвесторів. Вони працюють над інноваціями у медицині, що може збільшити капітал інвесторів у декілька разів.

 

  • 47 емітентів із позитивною дохідністю на період локапу. Серед них:

 

Beyond Meat (BYND) (+620% під час локап-періоду та +448% на сьогодні) — найбільш відома та дохідна ІРО-компанія, яка займається виробництвом м'яса на рослинній основі. Продукція Beyond Meat включає готове до вживання м'ясо під марками The Beyond Burger і Beyond Sausage, і заморожене м'ясо, а саме Beyond Chicken Strips та Beyond Beef Crumbles. Компанія була заснована Ітаном Уолденом Брауном та Брентом Тейлором у 2009 році, а штаб-квартира знаходиться в Ель-Сегундо, Каліфорнія.

 

Twilio Inc (TWLO) (+328% під час локап-періоду та +1169% на сьогодні) — займається розробкою програмного забезпечення для комунікацій, хмарної платформи та послуг (набір інтерфейсів прикладного програмування (API), які обробляють логіку зв'язку вищого рівня, необхідну майже для кожного типу взаємодії з клієнтами). Заснована у березні 2008 року, штаб-квартира знаходиться у Сан-Франциско, Каліфорнія. 

 

ShockWave Medical (SWAV) (+296% під час локап-періоду та +140% на сьогодні) — компанія, що займається розробкою медичних пристроїв. Зосереджена на розробці та комерціалізації продуктів, призначених для трансформації способу лікування кальцифікованих серцево-судинних захворювань. Фірма пропонує катетери М5 для лікування захворювань периферичних артерій коліна, катетери С2 для лікування ішемічної хвороби артерій і катетери S4 для лікування захворювань периферичної артерії нижче коліна. 2009 рік, штаб-квартира в Санта-Кларі, Каліфорнія.

 

Roku Inc (ROKU) (+272% під час локап-періоду та +808% на сьогодні) — бере участь у наданні потокової платформи для телебачення. Сегмент Player складається з чистого продажу потокових медіаплеєрів та аксесуарів через роздрібних торговців та дистриб'юторів, а також безпосередньо клієнтам через сайт компанії. Жовтень 2002 р., штаб-квартира в Лос-Гатосі, Каліфорнія.

 

Schrodinger Inc (SDGR) (+188% під час локап-періоду та +245% на сьогодні) — надає програмні рішення для хімічного моделювання у фармацевтичній промисловості. Доволі відома та авторитетна компанія, хоча публічне розміщення відбулось тільки на початку 2020 року. Серпень 1990 року, штаб-квартира в Нью-Йорку.

 

Zoom Video Communications (ZM) (+169% під час локап-періоду та +347% на сьогодні) — найвідоміша зараз комунікаційна платформа для відеоконференцій. Дає можливість переглядати відео віч-на-віч тисячам людей за одну зустріч на різних пристроях та з різних місць. Zoom фокусується на архітектурі хмарних відеороликів, визнаному лідерстві на ринку, вірусному попиті, ефективній стратегії виходу на ринок та надійній підтримці клієнтів. Компанія заснована Еріком С. Юаном у 2011 році, головний офіс розташовано у Сан-Хосе, Каліфорнія.  

 

Twitter Inc (TWTR) (+104% під час локап-періоду та +12% на сьогодні) — відома соціальна мережа, яка є мережею мікроблогів. Здебільшого популярна в США, нею користується навіть Президент США Дональд Трамп.

 

  • Beam Therapeutics Inc (BEAM) не показав результату в період локапу, проте зараз компанія має +17% дохідності.

 

  • 10 емітентів, що вийшли на ІРО, показали негативну дохідність у локап-періоді, серед них:

 

Fiverr International Ltd (FVRR) — -1%, дохідність сьогодні — +160%;

 

Bioxcel Therapeutics Inc (BTAI) — -3%, дохідність сьогодні — +270%;

 

Planet Fitness Inc (PLNT) — -6%, дохідність сьогодні — +225%;

 

Match Group Inc (MTCH) — -13%, дохідність сьогодні — +549%;

 

Livongo Health Inc (LVGO) — -19%, дохідність сьогодні —  +107%;

 

Ferrari NV (RACE) — -20%, дохідність сьогодні — +202%. Це знаменита холдингова автокомпанія. Випускає розкішні спортивні автомобілі. Моделі фірми включають F12Berlinetta, 488GTB, 488 Spider, 458 Speciale, California T, LaFerrari Hybrid, LaFerrari та повний привід FF. Бере участь в автомобільних перегонах як от Формула-1. Компанія була заснована Енцо Ансельмо Феррарі в 1939 році, а головний офіс розташовано в Маранелло, Італія.

 

Facebook Inc. (FB) — -47%, дохідність сьогодні — +453%. Facebook — найбільша у світі соцмережа, в якій працюють понад 44 000 працівників, є більше ніж 3,6 тис. акціонерів. Щоденно користувачами мережі є понад 1,5 млрд осіб. 

 

Тому, не варто зациклюватися на локап-періоді, оскільки в довгостроковій перспективі акції емітентів можуть показувати різну динаміку залежно від виду та перспектив бізнесу в майбутньому.

 

  • 2 компанії із 97 показали нульову дохідність (станом на сьогодні): TransMedics Group (TMDX) та PPD Inc. (PPD). При цьому дали дохідність у період локапу становила +43% та +2% відповідно.

 

  • Найгірша ситуація по дохідності у період локапу та станом на сьогоднішній момент у 15 компаній-емітентів. Вони не показали зацікавленість інвесторів у локап-періоді й навіть до сьогодні, середини травня 2020 р.

Sundial Growers Inc (SNDL) (-76% під час локап-періоду та -96% на сьогодні) — найбільш ризикова інвестиція. Компанія займається виробництвом і розповсюдженням квітів, преролів та вейпів. Працює за такими сегментами: каннабіс, декоративні квіти та корпоративний сектор. Сегмент каннабісу включає легальне вирощування та розповсюдження продукції за федеральними ліцензіями, виданими Health Canada. Сегмент «Декоративні квіти» охоплює застарілі операції Bridge Farm. Корпоративний сегмент представляє корпоративні види діяльності та статті, не віднесені до операційних сегментів. Компанія була заснована Стенлі Дж. Свіатек, а головний офіс розташовується у Калгарі, Канада. Досить ризиковані напрямки, багато залежних факторів.

 

XP Inc. (XP) (-33% під час локап-періоду та -8% на сьогодні) — працює як платформа фінансових послуг, що керується технологіями. Пропонує послуги з інвестицій, технологій, кар'єри та фінансового ринку. Продуктові платформи XP Inc. включають брокерські цінні папери, цінні папери з фіксованим доходом, взаємні та хедж-фонди, структуровані продукти, пенсійні плани та страхування життя, послуги з управління статками та інші інвестиційні продукти. Компанія була заснована Guilherme Dias Fernandes Benchimol у 2001 році, а головний офіс розташовано у Вілі Олімпія, Бразилія.

 

Xiaomi Corp. (XIACF) (-20% під час локап-періоду та -31% на сьогодні) — займається розробкою, виготовленням та продажем смартфонів, електроніки, апаратних та програмних продуктів. Компанію заснували Джун Лей, Бін Лін, Ван Цян Лі, Фен Гонг, Де Лю, Чжуан Ван та Цзян Цзы Хуанг 3 березня 2010 року, а штаб-квартира знаходиться в Пекіні, Китай.

 

Uber Technologies (UBER) (-18% під час локап-періоду та -28% на сьогодні) — технологічна платформа, що пропонує мультимодальні перевезення людей, доставку їжі з ресторанів та з'єднання вантажних перевізників і вантажовідправників. Компанію заснували Оскар Салазар Гайтан, Травіс Каланік і Гарретт Кемп у 2009 році, а штаб-квартира знаходиться у Сан-Франциско, Каліфорнія. Зараз мобільний застосунок встановлений у користувачів майже по всьому світу, виручка збільшується, але при цьому компанія з року в рік зазнає збитків, тому ціни на акції знижуються.

 

GreenSky (GSKY) (-17% під час локап-періоду та -84% на сьогодні) — технологічна компанія, функціонує як платформа кредитування, яка дає можливість роздрібним торговцям, постачальникам медичних послуг та підрядникам надавати кредити своїм клієнтам. 2006 р., штаб-квартира в Атланті, штат Джорджія.

 

Arlo Technologies (ARLO) (-15% під час локап-періоду та -86% на сьогодні) — бере участь у наданні та розвитку хмарної інфраструктури та мобільного застосунку для смарт-підключених пристроїв (бездротові смарт-камери з підтримкою Wi-Fi та LTE, вдосконалені дитячі монітори, розумні світильники безпеки). Заснована в січні 2018 року, штаб-квартира в Сан-Хосе, Каліфорнія. Зараз продукція компанії не має попиту й погано продається. 

Lyft Inc. (LYFT) (-14% під час локап-періоду та -59% на сьогодні) — аналог Uber, надає доступ до мережі спільних велосипедів та скутерів для коротких поїздок на першій милі та в останній милі мультимодальних поїздок. Lyft інформує про маршрути громадського транспорту поблизу, пропонує пасажирам ознайомитись із варіантами транспорту при плануванні будь-якої поїздки. Компанію заснували Маркус Кон, Джон Циммер, Раджат Сурі, Метт ван Хорн та Логан Грін у 2007 році, штаб-квартира у Сан-Франциско, Каліфорнія. Проблеми такі ж як в Uber — виручка зростає при отриманні збитків кожного звітного періоду.

 

  • 14 компаній із 97 ІРО показали додатну дохідність у локап періоді, а вже станом на сьогодні ціни на їхні акції впали від -7% до -86%. Серед них можна виділити: 

 

Eventbrite (EB) (+21% під час локап-періоду та -65% на сьогодні) — надає послуги з управління івентами та подіями, що охоплюють онлайн-продаж квитків, проведення хостингу, організацію, просування та рекламу. Через карантинну кризу ціни впали, тимчасово зупинена діяльність.

 

Levi Strauss & Co. (LEVI) (+24% під час локап-періоду та -26% на сьогодні) — відома компанія, що займається проєктуванням, збутом та продажем одягу. Знизили обороти після неможливості фізичної присутності під час карантину у торгових точках.

 

Tencent Music Entertainment (TME) (+36% під час локап-періоду та -11% на сьогодні) — бере участь у створенні музичної розважальної платформи онлайн. Складається з музики в інтернеті, онлайн-караоке та потокових продуктів, орієнтованих на музику. Компанію заснував Цзя Сінь Пен 6 червня 2012 року, штаб-квартира в Пекіні, Китай. Знизився попит.

 

Pinterest (PINS) (+38% під час локап-періоду та -7% на сьогодні) — бере участь у роботі сайту для обміну фотографіями в стилі пінборд. Це дає змогу користувачам створювати та керувати колекціями зображень на основі тем таких як події, інтереси та захоплення. Знизився попит.

 

Fitbit Inc (FIT) (+90% під час локап-періоду та -67% на сьогодні) — бере участь у розробці пристроїв для носіння, які відстежують дані про стан здоров'я людини. Його продукція включає смарт-годинники, трекери, розумні ваги та аксесуари.

 

GoPro Inc (GPRO) (+279% під час локап-періоду та -86% на сьогодні) — займається виробництвом та продажем камер та аксесуарів для них. Торгові марки включають Hero7, Fusion, GoPro Plus, Quik, GoPro App та Karma Grip. Компанія була заснована Ніколасом Вудманом у 2002 році, а головний офіс розташовано у Сан-Матео, Каліфорнія. 

 

У кожному бізнесі є свій період розквіту та зниження попиту, залежно від конюнктури ринку та конкурентів.

 

Таблиця 1. Статистика прибутковості угод IPO на ринку акцій США

Компанія

Тікер

Ціна IPO (заявлена)

Ціна зараз

% дохідності в 1 день

% дохідності до локапу

% дохідності зараз

Revolution Medicines

RVMD

17

36,1

70%

-

113%

ORIC Pharmaceuticals

ORIC

16

33,4

61%

-

109%

Passage BIO

PASG

18

21,2

23%

-

18%

Lyra Therapeutics

LYRA

16

16,3

16%

-

2%

Beyond Meat

BYND

25

136,9

163%

620%

448%

Twilio Inc

TWLO

15

190

92%

328%

1169%

ShockWave Medical

SWAV

17

40,8

79%

296%

140%

Roku Inc

ROKU

14

127

68%

272%

808%

Inmode Ltd

INMD

14

26

-3%

189%

86%

Schrodinger Inc

SDGR

17

58,7

68%

188%

245%

Zoom Video Communications

ZM

36

161

72%

169%

347%

Zscaler

ZS

16

76

106%

145%

378%

Progyny Inc

PGNY

13

20,5

23%

145%

58%

PagerDuty Inc.

PD

24

24,9

59%

107%

4%

Twitter Inc

TWTR

26

29

73%

104%

12%

Elastic N.V.

ESTC

36

71

94%

103%

96%

Cargurus Inc

CARG

16

23

72%

102%

44%

Crowdstrike Holdings Inc

CRWD

34

76,2

71%

91%

124%

Editas Medicine Inc

EDIT

16

25

14%

88%

59%

1life Healthcare Inc

ONEM

14

27,3

58%

82%

95%

DocuSign

DOCU

29

120

37%

78%

315%

Avalara

AVLR

24

98

87%

74%

307%

Ping Inc

PING

15

26,2

34%

66%

75%

Nutanix Inc

NTNX

16

21

131%

64%

33%

Bill.com Holdings Inc

BILL

22

78,9

61%

63%

259%

Alibaba Group Holding Ltd

BABA

68

200

38%

60%

195%

Anaplan

PLAN

17

43

43%

55%

151%

Adaptive Biotechnologies

ADPT

20

38,1

102%

55%

90%

PagSeguro Digital Ltd

PAGS

22

26

36%

55%

18%

Dropbox Inc

DBX

21

22

36%

55%

5%

ForeScout Technologies Inc

FSCT

22

31

16%

46%

39%

Datadog Inc

DDOG

27

68,9

39%

43%

155%

Coupa Software Inc

COUP

18

210

85%

38%

+1 065%

Smartsheet

SMAR

15

53

30%

38%

251%

Chewy Inc

CHWY

22

40,4

59%

38%

83%

LINE Corp

LN

33

49

27%

37%

50%

GoDaddy Inc

GDDY

20

76

31%

36%

278%

Dynatrace Inc

DT

16

32,4

49%

35%

103%

Carbon Black

CBLK

19

26

26%

30%

37%

Box Inc

BOX

14

17

66%

26%

21%

Medallia Inc

MDLA

21

23,3

76%

25%

11%

Etsy Inc

ETSY

16

79

88%

22%

394%

Cloudflare

NET

15

28,8

20%

22%

92%

Tenable Holdings

TENB

23

29

32%

21%

25%

MongoDB Inc

MDB

24

193

34%

20%

704%

Snap Inc

SNAP

17

17

44%

19%

2%

Square Inc

SQ

9

75

45%

15%

736%

Health Catalyst Inc

HCAT

26

29,9

51%

15%

15%

Hilton Worldwide Holdings Inc

HLT

41

67

7%

11%

63%

Fastly

FSLY

16

37,1

50%

9%

132%

Switch Inc

SWCH

17

18

23%

6%

4%

Beam Therapeutics Inc

BEAM

17

20

10%

0%

17%

Fiverr International Ltd

FVRR

21

54,6

90%

-1%

160%

Bioxcel Therapeutics Inc

BTAI

11

41

0%

-3%

270%

Peloton Interactive Inc

PTON

29

46,2

-11%

-5%

59%

Planet Fitness Inc

PLNT

16

52

0%

-6%

225%

Sprout Social Inc

SPT

17

22,6

-2%

-12%

33%

Match Group Inc

MTCH

12

78

23%

-13%

549%

Livongo Health Inc

LVGO

28

57,9

36%

-19%

107%

Ferrari NV

RACE

52

157

6%

-20%

202%

ZTO Express Cayman Inc

ZTO

20

32

-15%

-37%

61%

Facebook Inc

FB

38

210

1%

-47%

453%

TransMedics Group

TMDX

16

16

39%

43%

0%

PPD Inc

PPD

27

26,9

11%

2%

0%

Sundial Growers Inc

SNDL

13

0,5

-35%

-76%

-96%

SmileDirectClub

SDC

23

8,1

-25%

-65%

-65%

Qudian Inc

QD

24

2

22%

-47%

-93%

Blue Apron Holdings Inc

APRN

10

9

0%

-46%

-11%

ADT Inc

ADT

14

6

-18%

-35%

-59%

XP Inc

XP

27

24,9

28%

-33%

-8%

DouYu International Holdings Ltd

DOYU

11,5

7,7

0%

-33%

-33%

Xiaomi Corp

1810

17

12

-1%

-20%

-31%

Uber Technologies

UBER

45

32,4

-8%

-18%

-28%

GreenSky

GSKY

23

4

2%

-17%

-84%

Farfetch Ltd.

FTCH

20

16

42%

-15%

-22%

Arlo Technologies

ARLO

16

2

38%

-15%

-86%

Lyft Inc.

LYFT

72

29,5

9%

-14%

-59%

Corvus Pharmaceuticals Inc

CRVS

15

4

-5%

-11%

-76%

Change Healthcare Inc

CHNG

13

11

15%

-7%

-16%

US Foods Holding Corp

USFD

23

18

8%

6%

-24%

FTS International

FTSI

18

5

11%

6%

-73%

Trivago NV

TRVG

11

2

8%

11%

-86%

RealReal Inc

REAL

20

12,8

45%

12%

-36%

Cloudera Inc

CLDR

15

8

21%

15%

-44%

Revolve Group LLC

RVLV

18

14,5

89%

21%

-20%

Eventbrite

EB

23

8

57%

21%

-65%

Levi Strauss & Co.

LEVI

17

12,6

32%

24%

-26%

LendingClub Corp

LC

15

6

56%

28%

-62%

Tencent Music Entertainment

TME

13

11,6

8%

36%

-11%

Pinterest

PINS

19

17,8

28%

38%

-7%

Zuora

ZUO

14

11

43%

84%

-18%

Fitbit Inc

FIT

20

7

48%

90%

-67%

GoPro Inc

GPRO

24

3

31%

279%

-86%

 Не відбулися ІРО

 

 

 

 

 

 

Virgin America Inc

VA

23

-

30%

49%

-

Cboe Bats LLC

BATS

19

-

21%

37%

-

MuleSoft Inc

MULE

17

-

46%

48%

-

Tintri Inc

TNTR

7

-

4%

-55%

-

 

Висновок. Рекомендуємо звертати увагу не лише на відомі імена компаній, а й на бізнес-стратегії, інновації, бізнес-моделі та фінансові моделі компаній-емітентів.

 

На жаль, така процедура як ІРО в Україні не популярна. Причин кілька: 

  1. це тягне за собою публічність та прозорість у розкритті інформації емітентом, що сьогодні не зовсім вигідно для українських бізнесменів;  
  2. вимагає від країни, де первинно розміщена компанія на біржах, високий рівень захисту прав власності на акціонерний капітал, в тому числі міноритарних акціонерів (інвесторів). 

Високий рівень розвитку судової влади та справедливий захист інвесторів та власників бізнесу — першочергове, що потрібно для виходу українських компаній на ІРО на біржах в Україні. 

 

Всі українські емітенти, які проводили ІРО, здійснювали їх на іноземних біржах (Варшава, Лондон, Франкфурт та ін.). Низький попит внутрішніх інвесторів і погана можливість заходити в інвестиції українських ІРО іноземними інвесторами, заставляють українських емітентів виходити на закордонні біржі, де відкрита економіка та розвинений фондовий ринок.

 

Єдиний шанс брати участь в ІРО українцям — робити це через такі інвестиційні компанії як ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА. 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»