Ринок США: огляд і прогноз на 18 жовтня. Тон торгам задають проблеми з ланцюгами поставок

Ринок напередодні

Торги 15 жовтня на американських фондових майданчиках завершилися переважно в зеленій зоні. Індекс S&P 500 піднявся на 0,75%, до 4471 пункту. Dow Jones додав 1,09%, Nasdaq виріс на 0,5%. Кращу динаміку продемонстрували сектора циклічних споживчих товарів (1,76%) і фінансів (+1,51%) завдяки позитивним звітам банків. Аутсайдером став сектор комунальних послуг (-0,23%).

Новини компаній

Звіт Goldman Sachs (GS: +3,8%) виявився кращим за очікування ринку по виручці і EPS завдяки зростанню доходів від інвестиційного банкінгу та позитивній динаміці в сегменті глобальних ринків.

Walt Disney (DIS: +1,2%) розглядає можливість проведення спін-оффу спортивного телеканалу ESPN.

Virgin Galactic (SPCE: -16,8%) перенесла випробувальний політ Unity 23 на рік. Початок комерційного обслуговування відкладено на четвертий квартал 2022 року.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фондові майданчики демонструють змішану динаміку. Увага інвесторів прикута до проблем в ланцюжках поставок, про які повідомляє Bloomberg. Обмежені потужності створюють затори в портах призначення. Споживчий попит напередодні сезону передсвяткового шопінгу збільшується, і компанії стикаються з ризиками дефіциту через обмежені товарні запаси. Подорожчання доставки негативно впливає на маржу і призводить до зростання цін. Збої в ланцюжках поставок мають найбільший тиск на технологічний сектор, ритейл і автопром. Дефіцит чіпів призводить до скорочення виробництва нових автомобілів. Попит на старі автомобілі і автозапчастини посилюється, терміни їх експлуатації збільшуються.

Нафтові котирування продовжують зростати: WTI торгується на семирічних максимумах. Компанії поспішають забезпечити поставки на тлі відновлення споживання. Азіатські і китайські покупці купують супертанкери для американської нафти з поставкою в листопаді і грудні. Спекулятивна активність також підживлює зростання цін на нафту. Опціонні трейдери ставлять на те, що WTI зросте вище $100. Однак швидкість енергетичного ралі може також зробити ціни уразливими, особливо якщо спад промислового виробництва і підвищення споживчих цін призведуть до послаблення економічного зростання і зниження споживання палива.

Азіатські фондові майданчики на торгах 18 жовтня продемонстрували змішану динаміку. Японський Nikkei 225 опустився на 0,15%, китайський CSI 300 упав на 1,16%, гонконгський Hang Seng додав 0,31%. З початку поточної сесії EuroStoxx 50 знизився на 0,84%.

Апетит до ризику помірний. Ставка 10-річних трежеріс зросла до 1,57%. Ціна на ф'ючерс Brent перевищує $85 за барель. Золото знижується до $1762 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4440-4490 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance опустився на один пункт, до 59, відображаючи незначний спад купівельної активності в порівнянні з рівнями 15 жовтня.

Технічна картина

Індекс S&P 500 закріпився вище 50-денної експонентної ковзної середньої. «Бича» дивергенція індикаторів RSI і MACD реалізувалася, їх значення сигналізують про перехоплення ініціативи покупцями. У разі збереження короткострокової висхідної тенденції бенчмарк здатний повернутися до вересневого максимуму. При цьому макроекономічна статистика залишається фактором ризику для широкого ринку.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»