Ринок США: огляд і прогноз на 29 вересня. Інвестори оцінюють ризики

Ринок напередодні

Торги 28 вересня на американських фондових майданчиках завершилися в глибокому мінусі. Індекс S&P 500 опустився на 2,04%, до 4353 пунктів. Dow Jones втратив 1,63%, а Nasdaq впав на 2,83%. Позитивну динаміку продемонструвала лише енергетична галузь (+0,46%), незважаючи на невелике зниження цін на нафту. В аутсайдери через загострення ризиків дефіциту напівпровідників потрапив ІТ-сектор (-2,98%), компанію йому склали телекоми (-2,79%).

Новини компаній

Acceleron Pharma (XLRN: +2,2%) імовірно готується до поглинання з боку Merck (MRK).

Kirkland Lake Gold (KL: -7,7%) оголосила про злиття з Agnico Eagle (AEM).

Peloton Interactive (PTON: -4,6%) потрапила під тиск у зв'язку з планами Amazon (AMZN) випускати власний фітнес-трекер Halo View і надавати сервіс для тренувань Halo Fitness.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фондові майданчики демонструють помірно позитивну динаміку, частково компенсуючи вчорашнє зниження. Однак ситуація як і раніше сприяє втечі інвесторів від ризику. Підвищення прибутковості американських держоблігацій в основному обумовлено різким посиленням інфляційних очікувань, викликаним зростанням цін на енергоносії та збереженням тиску на ланцюжки поставок. «Яструбині» підсумки вересневого засідання FOMC також сприяють підвищенню прибутковості трежеріс. Фактор росту поступається місцем факторам рефляції і відкриття економіки. З урахуванням великого внеску технологічних гігантів в загальний результат корпоративних прибутків і забезпечення економічного зростання підвищуються побоювання щодо наслідків зміни ставки для широкого ринку. Ще одна причина занепокоєння - висока швидкість зміни прибутковості трежеріс: вона виросла більш ніж на 20 б.п. всього за кілька днів.

Невизначеність пов'язана і з тривалим обговоренням законодавцями США пакету інфраструктурних витрат. Між демократами зберігаються серйозні розбіжності з приводу розміру фінансування та змісту програми цих реформ. Ще одне питання, по якому конгресменам не вдається прийти до компромісу, - це підвищення стелі державного боргу. Побоювання в учасників ринку викликає і майбутній сезон корпоративної звітності. Динаміка перегляду прогнозів результатів слабшає. Все більше сумнівів у тому, що вони співпадуть з очікуваннями ринку або виявляться вищими за них. Те ж стосується і прогнозів на 2022 рік, які можуть виявитися занадто оптимістичними, адже в них не до кінця враховано несприятливий вплив збоїв ланцюжків поставок, який вже відзначили FedEx (FDX), Nike (NKE) і Costco (COST).

Азіатські фондові майданчики за підсумками сесії 29 вересня показали переважно негативну динаміку. Китайський CSI 300 опустився на 1,02%, японський Nikkei 225 впав на 2,12%, лише гонконгський Hang Seng виріс на 0,7%. EuroStoxx 50 піднявся на 0,92%.

Апетит до ризику невпевнений. Ставка 10-річних трежеріс становить 1,52%. Ціна на ф'ючерс Brent знижується до $78,5 за барель. Золото торгується на рівні $1739 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4350-4400 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance опустився до 59 пунктів, відображаючи побоювання ринку, пов'язані з ростом прибутковості трежеріс.

Технічна картина

Напередодні індекс S&P 500 не зміг утриматися вище 50-денної ковзної середньої. RSI також вказує на тенденцію до зниження. У разі збереження негативного настрою на ринках бенчмарк може протестувати локальний мінімум на позначці 4300. У разі його пробою S&P 500 здатний продовжити рух до зони підтримки 4230-4260.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»