Ринок США: огляд та прогноз на 1 грудня. Пауелл визнав, що настав час відмовитися від терміна «тимчасова» при описі інфляції

Ринок напередодні

Торги 30 листопада на основних американських фондових майданчиках завершились падінням. Індекс S&P 500 знизився на 1,9%, досягнувши позначки 4567 пунктів. Dow Jones втратив 1,86%, а Nasdaq скоригувався на 1,55%. Усі галузі без винятку закрилися у червоній зоні. Найгірше на цьому тлі виглядали комунальні компанії (-2,92%), емітенти із сектора споживчих товарів (-2,73%), а також промислові підприємства (-2,55%).

Новини компаній

Генеральний директор Moderna (MRNA: -4,4%) заявив, що представлені на ринку вакцини менш ефективні проти штаму «омікрон».

СЕО BioNTech SE (BNTX: -2,9%) вважає, що вакциновані пацієнти краще захищені від нової мутації коронавірусу порівняно з нещепленими.

Експерти FDA рекомендували дозволити застосування ліків для лікування COVID-19 від Merck & Co (MRK: +0,03%).

Ми очікуємо

Котирування продемонстрували падіння на початку сесії на тлі повідомлення генерального директора Moderna про меншу ефективність вакцин проти нового штаму коронавірусу. Спадаючий рух посилився після того, як голова ФРС Джером Пауелл заявив, що настав час відмовитися від вживання щодо високої інфляції в США терміну «тимчасова», оскільки подібна ситуація може затягтися. Крім того, голова ФРС зазначив, що, можливо, слід обговорити швидше завершення програми кількісного пом'якшення вже на найближчому засіданні FOMC.

Ця заява застала інвесторів зненацька, оскільки раніше ринок очікував, що поява нового штаму «омікрон» змусить фінансову владу уповільнити згортання програми зворотного викупу активів. Натомість голова ФРС зазначив, що його більше турбує питання адаптації політики, що проводиться, до поточної ситуації з тим, щоб ефективно стримувати інфляційний тиск. З урахуванням риторики Джерома Пауелла можна припустити, що ФРС може підвищити ставки раніше, ніж очікувалося.

Ставка дворічних державних облігацій зросла з 0,43% до 0,56% під час сесії питань та відповідей голови ФРС, але у результаті залишилася на рівні 0,52%. Ставка 10-річних трежеріс впала до 1,44%.

Більшість майданчиків Південно-Східної Азії закрилися в зеленій зоні: японський Nikkei 225 виріс на 0,41%, китайський CSI 300 додав 0,24%. Гонконгський Hang Seng зріс на 0,78%. EuroStoxx 50 з відкриття торгів зростає на 1,00%.

Ф'ючерс на нафту марки Brent котирується $70,57 за барель. Золото торгується на рівні $1773,6 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4510-4560 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance піднявся до 57 пунктів.

Технічна картина

S&P 500 рухається до підтримки, розташованої на рівні 50-денної ковзної середньої, демонструючи корекційний рух в рамках висхідного тренду. Індикатор RSI опустився нижче за 50 пунктів, сигналізуючи про те, що ініціативу перехопили «ведмеді». MACD також свідчить про розвиток низхідної тенденції. Найближчими днями індекс широкого ринку може демонструвати помірно негативну динаміку, прагнучи до зони 4540–4550 пунктів.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»