Ринок США: огляд та прогноз на 10 березня. Зниження нафтових цін послабило інфляційні побоювання

Ринок напередодні

Торговельна сесія 9 березня завершилася зростанням основних американських фондових індексів. S&P 500 піднявся на 2,57%, до 4278 пунктів, Dow Jones додав 2%, Nasdaq виріс на 3,59%. Більшість секторів, включених до індексу широкого ринку, закрилися в плюсі. Винятком стали енергетики (-3,18%) та провайдери комунальних послуг (-0,78%) через корекцію цін на нафту. У лідерах зростання виявилися ІТ-компанії (+3,98%) та емітенти з фінансового сектора (+3,61%).

Новини компаній

Crowdstrike Holdings (CRWD: +8,31%) перевершила медіанні прогнози виручки та прибутку за четвертий квартал. Менеджмент представив оптимістичний прогноз на поточний рік, який також перевищив очікування.

Рада директорів General Electric (GE: +3,5%) схвалила програму buy back на суму $3 млрд. Востаннє зворотний викуп акцій компанія проводила у 2017 році.

Amazon Inc. (AMZN: +2,4%) оголосила про проведення спліту акцій у співвідношенні 20:1 у травні. Компанія також повідомила про плани викупу своїх цінних паперів на суму до $10 млрд.

Ми очікуємо

У середу вартість травневих ф'ючерсів на Brent знизилася на 13,2%, квітневі ф'ючерси на марку WTI скоректувалися на 12,5%. Зниження нафтових котирувань відбулося на тлі заяв ОАЕ на підтримку прискорення темпів видобутку сировини країнами, що входять до ОПЕК+. У рамках поточних домовленостей картель збільшує видобуток на 400 тис. барелів на добу (б/д) щомісяця. За оцінкою Reuters, ОАЕ може запропонувати ринку додатково близько 800 тис. б/д, що могло б компенсувати відмову США та Канади від російських постачань сировини. Іншим сигналом стала заява МЕА про можливість збільшення виведення на ринок нафти зі стратегічних резервів. Минулого тижня країни-члени МЕА вже оголосили про продаж 60 млн барелів (близько 4% сукупних резервів).

Охолодження цін на нафту та сировину дещо послабило інфляційні побоювання. Проте геополітичний фактор, як очікується, сприятиме зростанню цін на продовольство протягом року та сповільнить відновлення ланцюжків постачання. Сьогодні увага інвесторів буде зосереджена на даних споживчої інфляції у США за лютий. Хоча політика ФРС більшою мірою визначається динамікою циклічних компонентів, що не враховують волатильні ціни на паливо та продукти харчування, очікується, що базовий ІСЦ продемонструє максимальне зростання з 1982 року. Послаблення впливу штаму «омікрон», ймовірно, сприяло зростанню цін на авіаквитки, оренду авто та бронювання готелів. Вартість оренди житла, як очікується, продовжить підвищуватись високими темпами. Траєкторія зміни ставки ФРС після першого підняття у березні залишається невизначеною. Ринок ф'ючерсів зараз передбачає поступове підвищення ставки у 2022 році.

Біржові майданчики АТР продемонстрували позитивну динаміку індексів. Японський Nikkei додав 3,94%, китайський CSI 300 виріс на 1,57%, гонконзький Hang Seng додав 1,27%. EuroStoxx 50 із відкриття торгів опустився на 1,09%.

Ф'ючерс на нафту марки Brent торгується на рівні $116 за барель. Ціна на золото становить $1986 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4230-4330 пунктів.

Макростатистика

Сьогодні буде опубліковано індекс споживчих цін у США за лютий. Відповідно до консенсус-прогнозу, темпи споживчої інфляції становитимуть 0,8% м/м та 7,9% р/р (після 0,6% м/м та 7,5% р/р у січні).

Індекс настроїв

Індекс настроїв Freedom Finance тримається на рівні 34 пунктів.

Технічна картина

S&P 500 продемонстрував відскок після падіння протягом чотирьох торгових сесій поспіль. Проте позиції «биків», як і раніше, виглядають слабко. RSI відновився до нейтрального рівня, а індикатор MACD не подає певних сигналів розвороту тренду. У короткостроковій перспективі рух індексу широкого ринку зберігає низхідну спрямованість напередодні посилення фінансових умов та ринкових ризиків. Найближча підтримка розташована на рівні 4115 пунктів.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»