Ринок США: огляд та прогноз на 12 травня. Представники ФРС заспокоїли інвесторів

Ринок напередодні

Торгову сесію 11 травня основні американські фондові індекси завершили у червоній зоні. S&P 500 опустився на 1,65%, до 3935 пунктів, Nasdaq втратив 3,18%, Dow Jones скоректувався на 1,02%. Краще за ринок виглядали енергетичний сектор (+1,34%) і провайдери комунальних послуг (+0,72%). Серед аутсайдерів виявилися виробники дискреційних товарів (-3,58%) та ІТ-сектор (-3,16%).

Новини компаній

Квартальні результати Electronic Arts Inc. (EA: +7,97%) виявилися дещо нижчими за консенсус-прогнози, проте менеджмент представив позитивний гайденс на поточний фінансовий рік. Компанія оголосила про припинення багаторічного партнерства з FIFA та ребрендингу власного футбольного симулятора.

Walt Disney (DIS: -2,29%) не виправдала очікувань щодо виручки та прибутку, хоча обидва ключові напрямки бізнесу емітента (медіасервіси та тематичні парки) продемонстрували впевнене зростання операційного прибутку, а кількість нових передплатників стрімінгу Disney+ перевищила прогноз аналітиків.

Toyota Motor (TM: -5,64%) відзвітувала за перший квартал краще за попередні оцінки експертів. Однак, незважаючи на стабільні річні продажі, менеджмент прогнозує зниження операційного прибутку в поточному році на 20% через зростання витрат на логістику та сировину.

Ми очікуємо

За підсумками квітня річна споживча інфляція у США сповільнилася з 8,5% до 8,3%, проте показник перевищив очікування економістів. Зростання базового ІСЦ також виявилося вищим за прогнозоване експертами значення, склавши 6,2%, через зростання цін на авіаквитки напередодні туристичного сезону та подорожчання палива. Проте вже відзначається поступова стабілізація постачання за рахунок розвантаження портів. Квітневі дані інфляції в моменті посилили стурбованість інвесторів щодо можливого посилення риторики ФРС і спровокували поновлення спекуляцій щодо підвищення облікової ставки на 75 базисних пунктів (б.п.), оскільки регулятор змушений протистояти стійко високою інфляцією.

Однак ці побоювання не виправдалися: навіть найбільш рішуче налаштований член FOMC, президент ФРБ Сент-Луїса Джеймс Буллард, заявив 11 травня, що, незважаючи на високу інфляцію у квітні, підвищення ставки на піввідсотка принаймні на наступних двох засіданнях є основним орієнтиром і більш широка зміна не потрібна. Водночас чиновник, як і раніше, дотримується тези про те, що бажано підняти ставку до 3,5% до кінця року. Глава ФРЛ Атланти Рафаель Бостік також підтримує розширення цільового діапазону ставки, але до нейтральних 2-2,5%, зазначаючи, що на даний момент на балансі ФРС налічується надлишок коштів у розмірі близько $1-2 трлн. Після коментарів представників Федрезерва інвестори послабили очікування щодо посилення «яструбиної» риторики регулятора: ймовірно, чиновники змогли переконати ринок у тому, що регулятор має намір зберегти поточні темпи зміни базової ставки на 50 б.п. Згідно з динамікою ф'ючерсів, ймовірність такого розвитку подій становить 97%.

Біржові майданчики АТР закрили торгову сесію 12 травня падінням основних індексів. Японський Nikkei скоректувався на 1,77%, китайський CSI 300 втратив 0,44%, гонконгський Hang Seng опустився на 2,24%. EuroStoxx 50 з відкриття торгів втрачає 2,59%.

Ціна ф'ючерсу на нафту марки Brent піднялася до $107,5 за барель. Золото торгується на рівні $1853 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 3900-3980 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance опустився на 2 пункти до 34.

Технічна картина

На початку торгів 11 травня S&P 500 зробив спробу зростання майже на 1%, проте не зміг закріпитися вище за психологічно значущі 4000 пунктів. З урахуванням технічної перепроданості акцій можливий короткостроковий відскок, проте RSI та MACD підтверджують збереження «ведмежої» тенденції. У разі поступового посилення глобальних фінансових умов середньостроковий тренд руху ринку зберігає низхідну спрямованість. Найближчою підтримкою є рівень 3850-3900 пунктів.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»