Ринок США: огляд та прогноз на 14 березня. Геополітика у фокусі уваги

Ринок напередодні

Сесію 11 березня основні американські фондові майданчики завершили у червоній зоні. S&P 500 знизився на 1,3%, до 4204 пунктів, Dow Jones втратив 0,69%, Nasdaq скоректувався на 2,18%. Усі сектори, що входять до індексу широкого ринку, продемонстрували негативну динаміку. В аутсайдерах опинилися представники телекомів (-1,88%), ІТ (-1,8%) та виробники циклічних споживчих товарів (-1,79%).

Новини компаній

Didi Global (DIDI: -44,1%) призупинила підготовку до IPO в Гонконгу, оскільки їй не вдалося задовольнити вимоги регулятора щодо запобігання витоку даних користувачів.

Звіт DocuSign (DOCU: -20,1%) за четвертий квартал виявився сильнішим за очікування, проте прогноз на 2023 рік розчарував аналітиків, оскільки передбачає нормалізацію попиту в міру послаблення впливу фактора пандемії.

Квартальні результати Rivian (RIVN: -7,6%) недотягнули до консенсусу щодо виручки та EBITDA. Проблеми в ланцюжках поставок чинять тиск на обсяги виробництва.

Ми очікуємо

Сьогодні учасники ринку продовжать готуватися до березневого засідання ФРС, на якому, швидше за все, буде ухвалено рішення щодо підвищення ставки на 25 б.п. Заяви ФРС також можуть зачепити плани щодо подальшого посилення монетарної політики. Обговорення впливу пандемії на стан економіки у коментарях регулятора зміниться оцінкою геополітичної невизначеності та її наслідків для інфляції. Учасники ринку очікують, що в цьому році ставку буде піднято п'ять-шість разів, але її цільовий рівень залишається предметом обговорення. Також інвест-спільноту цікавлять деталі плану скорочення балансу ФРС, про початок його реалізації, як очікується, буде оголошено на травневому засіданні.

У фокусі уваги залишається зростання цін на зернові культури. Україна та Росія — основні постачальники пшениці у світі. Наразі Організація Об'єднаних Націй стурбована тим, що до 30% посівних площ в Україні не буде засіяно чи прибрано цього року. За даними ООН, у лютому світові ціни на продовольство досягли історичного максимуму, а геополітичний конфлікт, що триває, може прискорити продовольчу інфляцію через закриття портів Чорного моря, труднощів з поставкою продукції з Росії та України та зростання цін на добрива, провідними експортерами яких є РФ і Білорусь.

Торги 10 березня на майданчиках Південно-Східної Азії завершилися переважно у червоній зоні. Китайський CSI 300 знизився на 3,06%, гонконзький Hang Seng упав на 4,97%, і лише японський Nikkei 225 зміцнився на 0,58%. EuroStoxx 50 із відкриття сесії зростає на 0,58%.

Ф'ючерс на нафту марки Brent котирується $108 за барель. Золото знижується до $1964 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4170-4250 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв ринку від Freedom Finance знаходиться на позначці 33 пункти, зазнаючи тиску невизначеності в геополітиці та ситуації на товарно-сировинних біржах.

Технічна картина

S&P 500 продовжує рух у рамках низхідного каналу. Індикатори RSI та MACD вказують на слабкість «биків». Найближчою підтримкою для індексу широкого ринку є область 4115–4170 пунктів. У разі її пробою бенчмарк продовжуватиме опускатися до нижньої межі зазначеного каналу, в район 4000 пунктів.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»