Ринок США: огляд та прогноз на 14 грудня. Тон торгам задає невизначеність

Ринок напередодні

Торги 13 грудня на американських фондових майданчиках завершились у мінусі. S&P 500 опустився на 0,91%, до 4669 пунктів, Nasdaq втратив 1,39%, а Dow Jones упав на 0,89%. Енергетичний сектор (-2,8%), сектор споживчих товарів другої потреби (-2,4%), ІТ (-1,6%) та фінансовий сектор (-1,2%) очолили список аутсайдерів. Інвестори вважали за краще підстрахуватися покупками акцій представників сегментів нерухомості (+1,3%), комунальних послуг (+1,2%), основних споживчих товарів (+1,2%) та охорони здоров'я (+0,9%).

Новини компаній

Pfizer (PFE: +4,6%) за $6,7 млрд купує Arena Pharmaceuticals (ARNA: +80,4%).

Eli Lilly and Company (LLY: +1,8%) та Foghorn Therapeutics Inc. (FHTX: +55%) оголосили про стратегічну співпрацю у розробці нових препаратів для лікування онкологічних захворювань із застосуванням патентованої програми Foghorn Gene Traffic Control.

IGM Biosciences (IGMS: -41,3%) представила неоднозначні результати першої фази клінічних випробувань препарату IGM-2323 проти неходжкінської лімфоми.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фінансові майданчики демонструють здебільшого негативну динаміку.

Інвестори продовжують відслідковувати новини про поширення штаму COVID-19 "омікрон". Минулого тижня представники низки компаній, у тому числі з галузей, які найбільше постраждали від пандемії, заявили про несуттєвий вплив нового варіанту коронавірусу на їхній бізнес. Проте у цьому питанні залишається суттєва невизначеність.

Серед важливих факторів, що впливають на динаміку ринків, залишаються перспективи згортання економічних стимулів та підвищення ключової ставки. Wall Street очікує, що ФРС скорочуватиме покупку активів на $30 млрд на місяць (казначейських облігацій на $20 млрд, іпотечних - на $10 млрд). Цей обсяг удвічі вищий за позначений на останньому засіданні Комітету з відкритих ринків. Таким чином, програма скуповування цінних паперів завершиться вже у березні, а не у червні, як було заплановано спочатку. З урахуванням невизначеності, що провокує продовження пандемії, ФРС може коригувати свої плани. Одним із результатів майбутнього засідання регулятора стане підтвердження відмови від визначення інфляції як тимчасового явища. Ринок розраховує, що наступного року ключову ставку буде підвищено двічі, а за 2023–2024 — тричі.

Прийняття закону Build Back Better швидше за все буде перенесено на наступний рік. Законодавцям не вдається дійти компромісу з питань межі федеральних відрахувань з податків штатів та місцевих податків, умов надання оплачуваних відпусток, а також механізмів змін оподаткування. Управління Конгресу США з бюджету підрахувало, що витрати за цією програмою становитимуть $3 трлн за десять років при збереженні всіх її параметрів, а ухвалений палатою представників закон збільшить дефіцит бюджету на $200 млрд.

Фондові майданчики Південно-Східної Азії завершили торги 14 грудня у червоній зоні. Японський Nikkei втратив 0,73%, китайський CSI 300 опустився на 0,67%, а гонконгський Hang Seng просів на 1,33%. EuroStoxx 50 із відкриття сесії падає на 0,01%.

Ф'ючерс на Brent падає до $74,4 за барель. Золото дорожчає до $1786,3 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4610-4728 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance знижується до 60 пунктів під впливом невизначеності, пов'язаної з поширенням нового штаму COVID-19 та подальшими діями ФРС.

Технічна картина

S&P 500 продовжує рухатися до верхньої межі висхідного каналу, утримуючись поблизу історичного максимуму. Індикатор RSI свідчить про збереження висхідної тенденції, MACD подав сигнал на розворот вгору та перехоплення ініціативи «биками». Найближча підтримка для індексу широкого ринку розташована поблизу 50-денної ковзної середньої.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»