Ринок США: огляд та прогноз на 16 червня. ФРС повернула котирування у плюс

Ринок напередодні

Торговельну сесію 15 червня американські фондові майданчики завершили зростанням. S&P 500 додав 1,46%, повернувшись до позначки 3790 пунктів, Nasdaq піднявся на 2,5%, Dow Jones виріс на 1%. У лідери зростання вийшли сектор дискреційних товарів (+2,81%) та телекоми (+2,47%). Негативну динаміку продемонстрували енергетичні компанії (-2,21%) та постачальники сировини (-0,03%).

Новини компаній

Boeing (BA: +9,46%) працює над стабілізацією виробництва та постачання літаків 737 MAX. Раніше китайська авіакомпанія China Southern Airlines провела успішний випробувальний політ 737 MAX, що сигналізує про можливість відновлення використання літаків цієї марки в КНР через високий попит на авіаперевезення.

Nio (NIO: +7,77%) офіційно представила нову модель електромобіля ES7, що став найпотужнішим серійним кросовером. Старт продаж ES7 намічений на кінець серпня.

Ford (F: +0,57%) відкликає 2,9 млн автомобілів, випущених у 2013-2021 роках, для усунення проблем із коробкою передач. Це стало третім відкликанням продукції автоконцерну за тиждень.

Ми очікуємо

За підсумками засідання 14-15 червня ФРС вперше з 1994 року підняла облікову ставку одразу на 75 б.п., у діапазон 1,50–1,75%. До кінця поточного року FOMC планує довести верхню межу цього діапазону до 3,5%, при тому що у березні прогнозувалося значення 2,8%. Таким чином, на липневому засіданні регулятор може знову підвищити ставку на 75 б.п., а у вересні її може бути піднято на 50 б.п. Активізація жорсткості монетарної політики доцільна за умов, коли інфляція вже втричі перевищила таргет Федрезерва, а інфляційні очікування споживачів підвищуються, оскільки ситуація на ринку праці залишається сприятливою. На присвяченій засіданню ФРС прес-конференції Джером Пауелл відзначив прискорення зростання реального ВВП у поточному кварталі. Споживчі витрати залишаються стійкими, проте збільшення обсягів капіталовкладень починає сповільнюватися. Поряд із цим підвищення ставок за іпотечними кредитами помітно охолоджує попит на житло. Напередодні вийшла статистика, що відобразила зниження роздрібних продажів у травні на 0,3% м/м, оскільки інфляція та дефіцит пропозиції деяких товарів, насамперед автомобілів, стримують активність споживачів. Ймовірно, ослаблення попиту зменшить тиск зростання цін, що стане приводом для менш активного посилення ГКП наступного року. Федрезерв розглядає можливість зниження ставки у 2024 році.

Регулятор підвищив прогноз інфляції за індексом цін на особисті споживчі витрати (PCE) на поточний рік з 4,3% до 5,2% з урахуванням подорожчання енергоносіїв та продовольства під впливом геополітичних факторів. Орієнтир за динамікою ВВП США на 2022 рік передбачає його зростання на 1,7% проти попереднього прогнозу 2,8%. Безробіття очікується на рівні 3,7% за поточних 3,6%, наступного року показник може піднятися до 3,9%.

Фондові майданчики АТР завершили торги 16 червня різноспрямовано. Японський Nikkei додав 0,4%, гонконгський Hang Seng опустився на 2,57%, китайський CSI 300 втратив 0,66%. EuroStoxx 50 з відкриття сесії втрачає 1,8%.

Ф'ючерс на нафту марки Brent торгується на рівні $119 за барель. Ціна на золото складає $1834 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 3710-3800 пунктів.

Макростатистика

Сьогодні будуть опубліковані дані щодо ринку нерухомості за травень. Прогнозується зниження кількості дозволів на будівництво до 1,78 млн при скороченні обсягу розпочатого будівництва з квітневих 1,724 млн до 1,7 млн.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance втратив два пункти, опустившись до 29.

Технічна картина

S&P 500 продемонстрував відновлення котирувань після п'яти сесій, що завершилися на негативній території. RSI залишається поблизу рівня перепроданості, що вказує на можливість короткострокового відскоку. MACD не сигналізує про наближення розвороту, наразі ф'ючерси передбачають подальше зниження котирувань. Найближчий опір для індексу широкого ринку може розташовуватися на позначці 3900 пунктів, а підтримкою буде діапазон 3660-3700 пунктів.

 

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»