Ринок США: огляд та прогноз на 17 березня. ФРС надихнула «биків»

Ринок напередодні

Торгова сесія 16 березня на американських фондових майданчиках завершилася у впевненому плюсі. S&P 500 піднявся на 2,24%, до 4358 пунктів, Dow Jones додав 1,55%, Nasdaq виріс на 3,77%. Більшість секторів, що входять до індексу широкого ринку, закрилися на позитивній території. Невелике зниження показали лише енергетичні компанії (-0,43%) та провайдери комунальних послуг (-0,17%). Лідерами зростання стали виробники циклічних споживчих товарів (+3,35%), ІТ-компанії (+3,32%) та телекоми (+2,93%).

Новини компаній

За даними Wall Street Journal, канадська мережа універмагів Hudson's Bay розглядає можливість придбання американського рітейлера Kohl's (KSS: +17,3%).

Moderna (MRNA: +14,34%) досягла угоди з МОЗ Японії про постачання до країни додатково 70 млн доз бустерної вакцини проти COVID-19 у другій половині поточного року.

За повідомленнями Bloomberg, Пентагон скоротив замовлення на постачання винищувачів F-35 виробництва Lockheed Martin (LMT: -6,1%) з 94 до 61 одиниці.

Ми очікуємо

За підсумками березневого засідання ФРС очікувано підняла базову ставку на 25 пунктів. Єдиним представником FOMC, який виступив за підвищення ставки на 50 б.п., став президент ФРБ Сент-Луїс Джеймс Буллард. Комітет з відкритих ринків вважає доречним постійне розширення цільового діапазону ставки. Тепер точковий графік прогнозів передбачає, що ставку підніматимуть на кожному наступному засіданні, внаслідок чого до кінця 2022 року вона становитиме 1,875%. Медіанний прогноз на 2023 рік передбачає три підвищення до 2,375% і утримання ставки на цьому рівні до 2024 року. На травневому засіданні ФРС ухвалить рішення про скорочення балансу шляхом припинення реінвестування доходів в купівлю нових паперів.

Основна увага регулятора змістилася з оцінки впливу наслідків пандемії на економіку на аналіз впливу на неї геополітичних факторів. У середньостроковій перспективі очікується посилення інфляційного тиску через зростання цін на енергоресурси та порушення логістичних ланцюжків, що знизить економічну активність. З огляду на це ФРС переглянула прогноз темпів зростання ВВП та інфляції в США на поточний рік з 4,0% до 2,8% та з 2,6% до 4,3% відповідно.

Перехід до жорсткості монетарної політики вже спричинив підвищення ставок держоблігацій. Ставки 10-річних трежеріс досягли 2,19%, ставка дворічних бондів збільшилася до 1,94%. Для учасників ринку, як і раніше, важлива визначеність і передбачуваність дій регулятора. У найближчій перспективі реакція на рішення ФРС може залишитись позитивною, проте на довгостроковому горизонті підвищення ставок охолодить ділову активність.

Біржові майданчики АТР 17 березня продемонстрували позитивну динаміку. Японський Nikkei додав 3,46%, шанхайський CSI 300 виріс на 1,96%, гонконзький Hang Seng піднявся на 7,04%. EuroStoxx 50 з відкриття торгів збільшується на 0,19%.

Ф'ючерс на нафту марки Brent торгується за $102 за барель. Ціна на золото становить $1939 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4330-4390 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance становив 35 пунктів.

Технічна картина

S&P 500 продемонстрував відскок від річних мінімумів після засідання ФРС. «Бики» тимчасово посилили позиції, що відбилося у русі індикатора RSI вище за нейтральний рівень 50 пунктів. Про це свідчить і формування розворотної фігури «подвійне дно» на графіку бенчмарку. При цьому MACD поки що не подає певних сигналів до розвороту тренду. У середньостроковій перспективі рух індексу широкого ринку зберігає низхідну спрямованість. Найближчою підтримкою залишається рівень 4115 пунктів.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»