Ринок США: огляд та прогноз на 17 лютого. Вплив штаму «омікрон» на економіку слабшає

Ринок напередодні

Торгова сесія 16 лютого завершилася незначною зміною основних американських фондових індексів. S&P 500 піднявся на 0,09%, до 4475 пунктів, Dow Jones знизився на 0,16%, Nasdaq скоректувався на 0,11%. Позитивну динаміку продемонстрували енергетики (+0,76%), постачальники сировини та матеріалів (+0,65%) та промисловий сектор (+0,52%). Зниження котирувань відзначалося у секторі комунікацій (-0,20%) та ІТ (-0,17%).

Новини компаній

Upstart Holdings (UPST: +35,7%) перевершив очікування щодо прибутку та виручки. Гайденс на поточний квартал і 2022 рік виявився кращим за консенсус-прогноз. Менеджмент також схвалив програму buyback обсягом $400 млн.

Airbnb (ABNB: +3,7%) повідомила про рекордну виручку за 2021 рік і представила оптимістичний прогноз на поточний квартал. Менеджмент очікує, що кількість бронювань може перевищити допандемійний рівень.

ViacomCBS (VIAC: -17,8%) оголосила про ребрендинг: новою назвою стане Paramount Global. Динаміка показників стрімінг-напрямку перевершила очікування, і менеджмент підвищив прогноз за кількістю передплатників до 100 млн до 2024 року. Однак, інвестори відзначили очікуване зростання витрат і зниження грошового потоку в поточному році.

Ми очікуємо

Протокол січневого засідання ФРС продемонстрував, що хоча члени FOMC підтримали підняття базової ставки найближчим часом, проте не розглядали варіант більш значного підвищення на 50 базисних пунктів (б.п.). За даними сервісу CME FedWatch Tool, можливість цієї події знизилася з 60% до 36%. Проте, зазначимо, що засідання передувало публікації даних споживчої інфляції за січень. FOMC також очікує початку скорочення балансу з середини року та швидших темпів у порівнянні з попереднім циклом QT у 2017–2019 роках. Оскільки ФРС має намір збільшити частку казначейських паперів у портфелі, буде розглянуто продаж іпотечних облігацій, які мають тривалий термін погашення. Водночас деякі чиновники висловили стурбованість щодо ризиків спаду на фінансових ринках у відповідь на швидке посилення ДКП. Знову наголошується, що в умовах економічної невизначеності необхідна гнучка політика, яка враховує також зміну фінансових умов.

Тим часом роздрібні продажі в США продемонстрували рекордне з березня минулого року зростання на 3,8% м/м у січні після падіння, що розчарувало інвесторів, у грудні. Подібна динаміка вказує на обмежений вплив штаму "омікрон" на активність споживачів та інші макропоказники. Учорашній звіт ФРС показав також сильне зростання обсягів промислового виробництва — на 1,4% м/м у січні, що перевищило очікування на рівні 0,4%. Стійке зростання відзначалося в машинобудуванні, аерокосмічній галузі та виробництві продуктів харчування. Оскільки кількість нових випадків зараження коронавірусом знизилася до рівнів грудня, налагодження ланцюжків поставок та розв'язання проблеми нестачі трудових ресурсів дозволять компаніям збільшити обсяги виробництва та продажу цього року. Це стане фактором підтримки котирувань акцій, але водночас є черговим аргументом ФРС на користь нормалізації відсоткових ставок для уповільнення інфляції.

Індекси фондових майданчиків Південно-Східної Азії продемонстрували різноспрямовану динаміку. Індекс Токійської біржі Nikkei знизився на 0,83%. Китайський CSI 300 виріс на 0,24%, гонконзький Hang Seng додав 0,04%. EuroStoxx 50 із відкриття торгів зростає на 0,39%.

Ф'ючерс на нафту марки Brent торгується на рівні $94,35 за барель. Ціна на золото складає $1878 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4450-4500 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance піднявся до 52 пунктів на тлі позитивних макроданих, а також у зв'язку з прогнозами, що не виправдалися, з приводу погіршення геополітичної ситуації.

Технічна картина

S&P 500 подолав рівень 200-денної ковзної середньої, але тримався у боковику протягом попереднього дня торгів. RSI залишається нижче 50 пунктів, вказуючи на паритет "биків" та "ведмедів". Згладжена траєкторія індикатора MACD не сигналізує про розворот тренду. Поліпшення настроїв інвесторів додасть короткострокового позитивного імпульсу індексу широкого ринку. Проте в середньостроковій перспективі котирування, швидше за все, продовжать рух у спадному тренді напередодні березневого засідання ФРС.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»