Ринок США: огляд та прогноз на 18 січня. Під дамокловим мечем штаму «омікрон»

Ринок напередодні

Вчора американські біржі не працювали, оскільки у США святкували День Мартіна Лютера Кінга. 14 січня основні фондові індекси продемонстрували змішану динаміку. S&P 500 підвищився на 0,08%, до 4663 пунктів, Dow Jones втратив 0,56%, а Nasdaq піднявся на 0,59%. Краще за ринок виглядали енергетичні компанії (+2,45%) внаслідок ралі в цінах на нафту. Аутсайдерами стали сектори нерухомості (-1,18%) та фінансів (-1,01%) на тлі публікації квартальної звітності.

Новини компаній

Квартальні результати Wells Fargo (WFC: +3,7%) перевершили очікування ринку за EPS завдяки зростанню обсягу кредитування, підвищенню процентної маржі та комісійних доходів. Крім того, було дано позитивний гайденс за відсотковими доходами та витратами.

Boston Beer (SAM: -8,1%) знизила прогноз на 2021 фіскальний рік по EPS через зростання витрат на логістику.

JPMorgan Chase (JPM: -6,2%) відзвітував за EPS краще за загальноринкові очікування, гайденс менеджменту з NII також побив консенсус. Проте прогноз по витратах на 2022 рік розчарував інвесторів.

Ми очікуємо

Сьогодні ринок продовжить слідкувати за сезоном звітів у фінансовому секторі. Попри досить сильні результати компаній за четвертий квартал, прогноз витрат на 2022 рік у більшості випадків може виявитися негативним фактором для котирувань.

Також у фокусі уваги інвесторів залишається питання про те, наскільки значно поширення штаму «омікрон» впливає на економіку. Кількість нових випадків заражень у США, як і раніше, знаходиться на рекордно високих рівнях 800 тис. — 1 млн на добу. Відновлюються дискусії щодо можливого тиску на ланцюжки поставок через підхід zero-COVID, прийнятий у Піднебесній, який ставить великі міста під загрозу локдаунів. Це може призвести до закриття портів, перебоїв у виробництві та затяжних транспортних затримок. Чотири найбільші портові міста Китаю посилили обмеження у відповідь на поширення штаму «омікрон». Хоча доки залишаються відкритими, можливе закриття портів загрожує виникненням великих затримок з доставлення замовлень. Ці затримки будуть розповсюджуватися по ланцюжках поставок і, зрештою, підстебнуть інфляцію. Тиск на логістичні ланцюжки США посилюється дефіцитом робочої сили внаслідок великої кількості заражень варіантом «омікрон». На цьому фоні респонденти, опитані WSJ цього місяця, знизили очікування зростання ВВП у першому кварталі більш ніж на 1 процентний пункт, до 3% р/р, у порівнянні з їхнім прогнозом на рівні 4,2% у жовтні.

Азійські фондові майданчики завершили торги 18 січня різноспрямовано. Китайський CSI 300 додав 0,97%, японський Nikkei 225 впав на 0,27%, гонконзький Hang Seng просів на 0,43%. EuroStoxx 50 із відкриття сесії падає на 1,11%.

Апетит до ризику невпевнений. Ставка трежеріс піднялася до 1,77%. Ф'ючерс на нафту марки Brent котирується $87,6 за барель. Золото торгується за $1814,7 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4620-4680 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance знизився до 62 пунктів на тлі побоювань, пов'язаних із поширенням штаму «омікрон».

Технічна картина

Напередодні індекс широко ринку знайшов локальну підтримку на рівні 4615 пунктів, продовжуючи рух у рамках висхідного каналу. Форма п'ятничної свічки свідчить про можливість короткострокового розвороту до зростання. Індикатор RSI продовжує коливатись близько 50 пунктів. MACD поки що не дає сигналів до розвороту.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»