Ринок США: огляд та прогноз на 21 грудня. У фокусі – переговори щодо Build Back Better

Ринок напередодні

20 грудня торги на американських фондових майданчиках завершились у червоній зоні. S&P 500 опустився на 1,14%, до 4568 пунктів, Nasdaq впав на 1,24%, а Dow Jones втратив 1,23%. Незважаючи на песимістичний настрій учасників ринку, комунальні компанії (+0,05%) та емітенти із галузі споживчих товарів (+0,04%) змогли продемонструвати незначну позитивну динаміку. В аутсайдерах опинилися фінансовий (-1,91%) та енергетичний сектори (-1,82%).

Новини компаній

Blackstone Real Estate поглинає Bluerock Residential Growth REIT (BRG: +76,2%) за ціною $24,25 за акцію.

BillerudKorsnäs придбаває Verso Corp. (VRS: 34,9%). Сума угоди розраховується виходячи із $27 за акцію.

Котирування SunRun (RUN: -8,2%) обвалилися через відсутність прогресу з приводу прийняття програми Build Back Better.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фондові майданчики демонструють позитивну динаміку, оскільки ситуація, пов'язана з підвищенням податків, затягується через невизначеність щодо законопроекту Build Back Better (BBB). Сенатор Манчін підтвердив, що не готовий підтримати цю програму. Проте деякі парламентарії як і раніше вважають, що пакет може бути узгоджений і прийнятий уже на початку 2022-го. Одним із каменів спотикання залишається питання про податки. У законопроекті передбачено мінімальний податок для великих корпорацій у розмірі 15%, податок у розмірі 1% на викуп акцій корпорацій та податок у розмірі 5% на річний дохід понад $10 млн плюс додатковий 3-відсотковий податок з річного доходу понад $25 млн. За розрахунками аналітиків Goldman Sachs, нові фіскальні вимоги разом знизять EPS компаній зі списку S&P 500 приблизно на 3% (у порівнянні з 5% при первісному плані). Хоча затримка з прийняттям законопроекту негативно впливає на сектор відновлюваних джерел енергії, проте ситуація, що склалася, грає на руку компаніям із сектору біофармацевтики.

У зв'язку з високою швидкістю поширення штаму «омікрон» економісти дуже обережно оцінюють подальші економічні перспективи: UBS зазначає, що погіршення епідеміологічної обстановки може чинити тиск на відновлення ринку праці та уповільнити зростання кількості робочих місць у США на 300 тис. на місяць. Проте результати дослідження, проведеного компанією Moderna, показують, що третя доза вакцини підвищує рівень антитіл у 37 разів порівняно з курсом із двох основних доз.

Фондові майданчики Південно-Східної Азії завершили торги у зеленій зоні. Японський Nikkei виріс на 2,08%, китайський CSI 300 додав 0,68%, гонконгський Hang Seng підвищився на 1%. EuroStoxx 50 із відкриття торгів зміцнюється на 1%.

Ф'ючерс на нафту марки Brent зростає до $71,61 за барель. Золото торгується на рівні $1797,2 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4502-4634 пункти.

Макростатистика

Сьогодні будуть надані дані про стан рахунку поточних операцій США: згідно з ринковим прогнозом, сальдо за третій квартал 2021-го становитиме мінус $201,3 млрд (попереднє значення: мінус $190,3 млрд).

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance знижується до 61 пункту на тлі побоювань, пов'язаних із поширенням штаму «омікрон».

Технічна картина

Індекс S&P 500 подолав рівень підтримки в районі 50-денної ковзної середньої. Індикатори RSI та MACD коливаються на нейтральному рівні та не подають однозначних сигналів. Форма вчорашньої свічки свідчить про нестійкість спадної тенденції. При збереженні змішаного фону новин в найближчі дні бенчмарк може демонструвати бічну динаміку.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»