Ринок США: огляд та прогноз на 25 березня. Інвестори віддають перевагу акціям

Ринок напередодні

Сесію 24 березня основні американські фондові майданчики завершили у зеленій зоні. S&P 500 додав 1,43%, досягнувши 4411 пунктів, Dow Jones виріс на 1,02%, Nasdaq підвищився на 1,93%. Усі сектори, що входять до індексу широкого ринку, закрилися у плюсі. У лідерах зростання виявилися емітенти з ІТ-галузі (+2,71%) та сировинні компанії (+1,96%).

Новини компаній

Nikola (NKLA: +5,7%) провела презентацію, на якій було анонсовано старт виробництва вантажівок BEV: у поточному році планується випустити 300–500 одиниць.

Uber Technologies (UBER: +4,96%) уклала угоду про додавання всіх таксі Нью-Йорка у свою програму, підкресливши, що це допоможе знизити нестачу водіїв та скоригувати високі тарифи.

Apple (AAPL: +2,27%) планує запустити бізнес пов’язаний з підпискою на обладнання для iPhone вже цього року.

Ми очікуємо

За останні кілька років країни ЄС почали відмовлятися від виробництва нафти та газу, що призвело до поступового зростання залежності від російського імпорту. У результаті у 2021 році частка поставок із Росії досягла 47%. З урахуванням недавніх вимог РФ платити за газ у рублях та відповідних додаткових транзакційних витрат країни Європи мають намір шукати виходи на сторонні ринки, насамперед США, з якими ведуться переговори про постачання ЗПГ. Енергетичний шок, спричинений різкими стрибками цін на газ (+42% з початку року), може сприяти посиленню глобальних ринкових позицій американських нафтогазових компаній. Проте відновлення видобувних потужностей, а також переорієнтація на експорт до Європи можуть зайняти певний час. При цьому президент Байден і Міністерство енергетики США вже висловилися за співпрацю з ЄС і мають намір почати продажі зі стратегічних запасів.

Учора Ніл Кашкарі, представник Федрезерва в Міннеаполісі, заявив про можливе семикратне підвищення ставок цього року. Така ситуація провокує перетікання капіталу з боргового ринку в акції. Загалом перспективи економіки США викликають на ринку певні побоювання.

Ставки «дворічок» та 10-річних трежеріс знизилися на 1 б.п., склавши 2,13% та 2,34%, відповідно. Показник для 30-річних паперів залишився на рівні 2,52%.

Торги 17 березня на майданчиках Південно-Східної Азії завершилися різноспрямовано. Китайський CSI 300 скоротився на 1,76%, гонконзький Hang Seng упав на 2,69%, проте японський Nikkei 225 зріс на 0,13%. EuroStoxx 50 із відкриття сесії підвищується на 0,07%.

Ф'ючерс на нафту марки Brent котирується за $119,03 за барель. Золото торгується за $1961,60 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4500-4550 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance виріс на два пункти до 43.

Технічна картина

Весь минулий тиждень S&P 500 нарощував зростання, виходячи з низхідного тренду з початку року. Однак після досягнення бенчмарком позначки 4500 пунктів, розташованої вище 200-денної ковзної середньої, ситуація змінилася: поки ми не бачимо передумов для збереження тренду, і очікуємо руху в боковику протягом декількох торгових сесій. Втім, індикатор RSI свідчить про те, що на ринку переважають «бичачі» настрої.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»