Ринок США: огляд та прогноз на 30 грудня. «Омікрон» залишається головним ньюсмейкером

Ринок напередодні

29 грудня торги на американських фондових майданчиках завершились нейтрально. S&P 500 піднявся на 0,14% до 4793 пунктів, Nasdaq скоректувався на 0,10%, Dow Jones додав 0,25%. Найкращу динаміку показали сектори нерухомості (+0,64%) та охорони здоров'я (+0,60%) Гірше за ринок виглядали енергетики (-0,63%) і телекоми (-0,31%).

Новини компаній

Victoria's Secret (VSCO: +12.2%) оголосила про програму прискореного викупу акцій на суму $250 млн. Компанія повідомила про зростання продажів напередодні свят.

Biogen (BIIB: +9,5%) веде переговори про поглинання конгломератом Samsung. Попередньо угода оцінюється у $42 млрд.

Rivian (RIVN: -3,4%) відкладає випуск електричного пікапа та спортивного позашляховика з акумулятором максимальної ємності до 2023 року.

Ми очікуємо

Головним ньюсмейкером продовжує залишатися штам коронавірусу «омікрон». В останні тижні у США та країнах Європи середні показники нових випадків інфікування досягли рекордних значень. Проте міжнародні дослідження підтверджують, що захворювання, що викликається варіантом «омікрон», протікає у легшій формі та призводить до меншої кількості госпіталізацій. Оскільки на тлі різкого зростання заражень навантаження на системи ПЛР-тестування підвищується, а підприємства відчувають нестачу персоналу через вимушені карантини, регулятор CDC скоротив рекомендований час ізоляції для ПЛР-позитивних пацієнтів, у яких при цьому відсутні симптоми, з десяти до п'яти днів з наступним п'ятиденним носінням маски. Особливо у зниженні термінів ізоляції були зацікавлені авіакомпанії, оскільки рейси скасовують вже чотири дні поспіль через неукомплектованість екіпажів через 10-денні карантини.

Незважаючи на неоднозначну епідемічну ситуацію, учасники ринку сподіваються, що у новому році проблеми з логістикою та нестачею робочої сили будуть урегульовані, що забезпечить стійкіше зростання світової економіки. Так, опубліковані вчора макродані за листопад відобразили скорочення експорту товарів із США на 2,1% м/м та зростання імпорту на 4,7%. Як наслідок, дефіцит зовнішньої торгівлі товарами США в листопаді збільшився на 17,5%, до рекордних $97,8 млрд. Незавершений продаж будинків у США на вторинному ринку в тому ж місяці скоротився на 2,2% м/м після стрибка на 7,5% у жовтні, що вказує на підвищення попиту на нерухомість у зв'язку з посиленням очікувань щодо зростання процентних ставок у 2022 році. Підтримку компаніям сектору надала прискорена інфляція, оскільки вона сприяла збільшенню обсягів M&A-угод, а також стимулювала зростання вартості об'єктів нерухомості як інструментів хеджування інфляційних ризиків. Однак подальше посилення інфляції викличе підвищення базової ставки ФРС, що зумовить підвищення кредитних ставок і може охолодити попит на ринку.

Фондові майданчики Південно-Східної Азії завершили торги 29 грудня різноспрямовано. Японський Nikkei знизився на 2,79%, китайський CSI 300 додав 0,79%, гонконгський Hang Seng піднявся на 0,11%. EuroStoxx 50 із відкриття торгів піднявся на 0,15%.

Ф'ючерс на нафту марки Brent торгується на рівні $79,04 за барель на тлі повідомлень про зниження запасів нафти США. Ціна на золото становить $1801 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4760-4810 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance підвищився до 69 пунктів на тлі активності інвесторів у святкові дні.

Технічна картина

Після чергового оновлення історичного максимуму S&P 500 скоригувався. Рух індикатора RSI свідчить про уповільнення «бичачого» тренду. Однак MACD, як і раніше, вказує на збереження активності покупців. Найближчий опір знаходиться на рівні 4850 пунктів, рівень підтримки – близько 4600 пунктів.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»