Ринок США: огляд та прогноз на 31 січня. У центрі уваги сезон звітів

Ринок напередодні

28 січня торги на американських фондових майданчиках завершились у зеленій зоні. S&P 500 піднявся на 2,43%, до 4432 пунктів, Dow Jones додав 1,65%, Nasdaq виріс на 3,13%. Найкращу динаміку продемонстрували компанії із секторів ІТ (+4,33%) та нерухомості (+3,38%) на тлі позитивних квартальних результатів, а також телекоми (+2,92%). В аутсайдерах опинилися енергетичні компанії (-0,6%).

Новини компаній

Visa (V: +10,6%) відзвітувала за четвертий квартал краще за очікування, відзначивши впевнену динаміку напрямків міжнародних подорожей та електронної комерції, а також лише невеликий негативний вплив на бізнес у зв'язку з активним поширенням штаму «омікрон».

Звіт Apple (AAPL: +7%) перевершив консенсус очікувань. Відзначається позитивна динаміка в сегменті телефонів та послуг на тлі меншого, ніж прогнозувалося раніше, тиску ланцюжків поставок.

Фінансові результати Chevron (CVX: - 3,5%) за 4-й квартал 2021-го недотягнули до загальноринкових прогнозів через слабкі показники міжнародного спрямування та невпевнений гайденс на 2022 рік.

Ми очікуємо

Увага учасників ринку перемикається з оцінки посилення «яструбиного» настрою ФРС на поточний сезон звітності. За даними FactSet, трохи більше третини компаній з S&P 500 вже представили результати за 4-й квартал 2021-го: 77% емітентів, що відзвітували, перевершили консенсус-прогноз по EPS, що нижче середнього показника за останні чотири квартали (84%), але в цілому відповідає значенню за п'ять років. У середньому компанії побили очікування з прибутку на 4,1%, що також значно нижче за відповідний показник за останні чотири квартали (15,8%). Хоча такі результати не стали великою несподіванкою для ринку через ефект низької бази 2020 року, все більше аналітиків згадують про те, що пік зростання прибутку та рентабельності було пройдено. Згідно з коментарями менеджменту, сильний попит, що відзначався в 4-му кварталі в багатьох галузях, нівелюється тиском з боку ланцюжків поставок і закупівельних цін, що, як очікується, збережеться протягом наступних кількох кварталів. Також компанії прогнозують збільшення видатків, частина з яких пов'язана з дефіцитом робочої сили, який своєю чергою багато в чому зумовлений активним поширенням штаму «омікрон».

Фондові майданчики Південно-Східної Азії завершили торги у плюсі. Індекс Токійської біржі Nikkei виріс на 1,07%, гонконзький Hang Seng додав 1,07%. Китайські ринки не працюють у зв'язку з національним святом. EuroStoxx 50 із відкриття торгів зростає на 0,99%.

Апетит до ризику невпевнений. Ставка трежеріс опустилася до 1,78%. Ф'ючерс на нафту марки Brent торгується на рівні $89 за барель. Ціна на золото складає $1790 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4400-4450 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance піднявся до 58 пунктів, вказуючи на поступове покращення фону новин.

Технічна картина

S&P 500 залишається нижче 200-денної ковзної середньої та демонструє високу волатильність. Ймовірно, найближчими днями індекс тестуватиме цей рівень, пробиття якого вгору послужить сигналом до розвороту. RSI повернувся із зони перепроданості, піднявшись до 40 пунктів, що свідчить про послаблення «ведмежої» тенденції. Індикатор MACD також вказує на можливе завершення спадного руху, але сигналу до розвороту поки що немає. Найближча підтримка, як і раніше, знаходиться в області 4300 пунктів.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»