Ринок США: огляд та прогноз на 4 січня. «Бики» перехопили ініціативу

Ринок напередодні

3 січня перша торгова сесія нового року завершилася зростанням основних американських фондових індексів. S&P 500 піднявся на 0,64% до 4797 пунктів, Nasdaq додав 1,2%, Dow Jones підвищився на 0,68%. Найкращу динаміку показали енергетики (+3,10%) та виробники нециклічних споживчих товарів (+2,76%). Найгірше ринку виглядали сектори сировини та матеріалів (-1,37%), охорони здоров'я (-0,98%), нерухомості (-0,96%) та комунальних послуг (-0,94%).

Новини компаній

У четвертому кварталі 2021 року Tesla (TSLA: +13,5%) поставила рекордну кількість електрокарів, перевищивши результат минулого року на 87%.

NIO Inc. (NIO: +5,7%) також вдалося наростити постачання електромобілів на 49,7% р/р за підсумками грудня та на 44,3% р/р за результатами останнього кварталу.

Після обговорень із FDA Applied Therapeutics (APLT: -30,5%) відклала представлення препарату для лікування галактоземії. Для затвердження медикаменту будуть потрібні додаткові клінічні випробування.

Ми очікуємо

Інвестори демонструють зміцнення впевненості з приводу позитивних перспектив економічного зростання та відновлення зайнятості, а також зниження побоювань щодо ризиків, пов'язаних із COVID-19, що посилює очікування щодо посилення політики ФРС та підвищення ключової ставки. На цьому фоні інтерес інвесторів до державного боргу США знижується, що призводить до сильного зростання ставок держоблігацій. Цей показник для «десятирічок» збільшився на 13 базисних пунктів (б.п.), досягнувши 1,64% уперше з моменту виявлення штаму «омікрон» у листопаді. Це найбільше зростання ставки в перший день торгів у новому році починаючи з 2009-го. Ставка за «дворічками» піднялася на 4 б.п., до 0,79% — найвищого рівня з березня 2020 року. Іншим чинником, який чинив тиск на вартість держоблігацій, став перерозподіл ризиків інвесторами у бік корпоративних бондів на тлі зростання пропозиції на початку року.

Учора відбулося засідання палати представників Конгресу США з приводу ухвалення програми стимулюючих витрат Build Back Better на суму $1,75 трлн. Сенатор Джо Манчин заявив, що готовий відновити переговори з цього питання із президентом Джо Байденом за умови виключення з проєкту податкового відрахування на дітей або підвищення верхньої межі доходу для сімей, які мають право на цю пільгу. Манчин побоюється, що збільшення видатків у рамках BBB може чинити значний тиск на бюджет та держборг США. Як і раніше, висока інфляція в країні, що досягла рекордного рівня з 1982 року, також викликає побоювання. При цьому сенатор відкритий до обговорення питань щодо клімату та охорони здоров'я, а також висуває власні пропозиції щодо запровадження нового податку на дохід мільярдерів.

Фондові майданчики Південно-Східної Азії завершили торги 3 січня різноспрямовано. Індекс Токійської біржі Nikkei піднявся на 1,77%, китайський CSI 300 скоригувався на 0,46%, гонконзький Hang Seng піднявся на 0,06%. Індекс Австралійської фондової біржі ASX збільшився на 1,9%. EuroStoxx 50 з відкриття торгів збільшується на 0,39%.

Ф'ючерс на нафту марки Brent торгується на рівні $79,16 за барель. Ціна на золото складає $1806 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4759-4809 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance підвищився до 69 пунктів.

Технічна картина

Відштовхнувшись після незначного коригування наприкінці року, S&P 500 додав 30 пунктів у першу торгову сесію 2022-го. RSI вказує на відновлення "бичачого" тренду. Рух індикатора MACD підтверджує переважання покупців на ринку. Індекс широкого ринку продовжує поступовий рух у бік верхньої межі висхідного каналу. Найближчий опір знаходиться на рівні 4850 пунктів.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»