Ринок США: огляд та прогноз на 5 травня. Регулятор зіграв на боці «биків»

Ринок напередодні

Торгову сесію 4 травня основні американські фондові індекси завершили у впевненому плюсі. S&P 500 піднявся на 2,99%, досягнувши 4300 пунктів, Nasdaq виріс на 3,19%, Dow Jones додав 2,81%. Усі сектори, що входять до індексу широкого ринку, закрилися на позитивній території. Лідерами зростання стали енергетичний сектор (+4,15%), ІТ-компанії (+3,51%) та постачальники сировини та матеріалів (+3,24%).

Новини компаній

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD: +9,10%) завершила перший квартал із рекордним виторгом, відзначивши зростання доходів у всіх сегментах шляхом високого попиту. Менеджмент презентував позитивний гайденс на наступний квартал.

Moderna, Inc. (MRNA: +5,81%) значно перевищила консенсус, прозвітувавши про сильне зростання квартальної виручки та прибутку завдяки великим обсягам продажів вакцини від коронавірусу. Компанія підтвердила прогноз на 2022 рік, що передбачає зростання виторгу за рахунок високого попиту за межами США.

ArcelorMittal (MT: -0,37%) перевершила очікування щодо квартального прибутку, що продемонстрував підвищення в 1,8 рази р/р. Компанія збільшила програму buy back до $2 млрд.

Ми очікуємо

За підсумками засідання 3-4 травня, ФРС очікувано підвищила облікову ставку на 50 базисних пунктів (б.п.), до діапазону 0,75–1%, та оголосила про початок скорочення балансу з 1 червня. Початковий обсяг QT складе $47,5 млрд, а до 1 вересня поступово буде збільшено до $95 млрд. Таким чином, портфель буде скорочено приблизно на 6% від поточного обсягу, що дорівнює $8,9 трлн. Регулятор відзначив зниження економічної активності в першому кварталі при збереженні високої інфляції через дисбаланс між попитом і пропозицією. Загальний ціновий тиск, навантаження на ланцюжки поставок та геополітичні ризики враховуватимуться у прогнозі економіки та щодо подальшого курсу монетарної політики. У ході прес-конференції за підсумками засідання голова Федрезерва Джером Пауелл заявив, що вважає доречним подальше підвищення ставки, але наголосив, що розширення цільового діапазону до 75 б.п. поки що не розглядається.

Сьогодні відбудеться засідання міністрів країн-учасниць угоди ОПЕК+. За даними Reuters, головне питання його порядку денного — обговорення плану збільшення в червні лімітів видобутку нафти на 432 тис. барелів на добу. Передбачаючи уповільнення зростання попиту на 480 тис. барелів на добу, до 3,67 млн, ОПЕК підвищила прогноз профіциту на ринку чорного золота на 600 тис. барелів, до 1,9 млн барелів на добу. Зустріч учасників угоди про обмеження нафтовидобутку відбуватиметься на тлі заяви ЄС щодо запровадження поетапного ембарго на імпорт російської вуглеводневої сировини. На цій новині нафтові котирування напередодні злетіли на 4,93%.

Торги на біржах АТР завершилися невеликим зниженням: китайський CSI 300 опустився на 0,15%, гонконзький Hang Seng втратив 0,44%, японський ринок закрито у зв'язку з національним святом. EuroStoxx 50 із відкриття торгів додав 1,27%.

Ціна ф'ючерсу на нафту марки Brent піднялася до $110 за барель. Золото торгується на рівні $1868 за тройську унцію.

На нашу думку, майбутню сесію S&P 500 проведе в діапазоні 4240-4340 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance піднявся на 5 пунктів до 45.

Технічна картина

Оскільки рішення ФРС за підсумками засідання 4 травня були повністю закладені в ринкові ціни та виправдалися, S&P 500 продемонстрував сильний відскок від річних мінімумів та досяг найближчої лінії опору на рівні 4300 пунктів. RSI піднявся до нейтральної зони, MACD не дає сигналів до розвороту. У короткостроковій перспективі бенчмарк може досягти 50-денної ковзної середньої, розташованої на рівні 4374 пунктів. Ранковий ф'ючерс на індекс S&P 500 торгується на позначці 4280 пунктів.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»