Ринок США: огляд і прогноз на 1 квітня. Підсумки презентації індустріального плану Байдена

Ринок напередодні

Торги 31 березня американські фондові майданчики завершили різноспрямовано. Індекс S&P500 виріс на 0,36%, до 3909 пунктів, NASDAQ піднявся на 1,54%, Dow Jones втратив 0,26%. Сильне зростання продемонстрували ІТ-компанії (+1,5%), відіграючи втрати, понесені раніше. Енергетичний сектор пішов за зниженням цін на нафту, просівши на 0,93%. Однак сьогодні нафтові котирування показують позитивну динаміку перед засіданням ОПЕК+. Прибутковості за 10-річними трежеріс знижуються після зростання до 1,74% напередодні.

Новини компаній

Найбільший американський оператор з видобутку залізної руди Cleveland-Cliffs (CLF: +16,7%) значно посилив прогноз на 2021 рік. Очікуються сильні результати за перший квартал.

BioNTech (BNTX: +4,6%) спільно з Pfizer анонсувала ефективні результати тестування вакцини на підлітках.

Romeo Power (RMO: -19,7%), що займається створенням батарей для електромобілів, представила результати за четвертий квартал 2020 року нижче очікувань і слабкі плани на 2021 рік.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фондові ринки демонструють переважно позитивну динаміку. Європейські майданчики ростуть після «зеленої» сесії в Азії, ф'ючерси по S&P500 знаходяться на вчорашньому рівні. Прибутковість за 10-річними трежеріс опускається після рекордних показників напередодні. Сьогодні у фокусі уваги інвесторів буде засідання ОПЕК+, в рамках якого картель прийме рішення про обсяги нафтовидобутку у найближчі місяці. Раніше представники ОПЕК+ висловлювали побоювання з приводу попиту. Крім того, погіршення ситуації із захворюваністю на COVID-19 в Європі ставить під сумнів актуальність підвищення пропозиції.

31 березня було анонсована перша частина реформи Байдена: Білий дім попередньо запропонував інфраструктурне стимулювання в обсязі $2 трлн на горизонті восьми років з націленістю на модернізацію транспортних зв'язків і комунальних проектів, на електрифікацію, поліпшення ланцюжків поставок, капітальні вкладення і створення нових робочих місць. Фінансування програми буде частково здійснюватися за рахунок зростання податків у найближчі 15 років: передбачається підвищення податкової ставки на корпоративний прибуток з 21% до 28% і перегляд мінімально допустимого рівня податкового навантаження. Запропонована програма тепер підлягає схваленню з боку демократів. Найближчим часом у фокусі уваги буде анонс другої частини плану Байдена, яка попередньо може збільшити загальний обсяг пакета допомоги до $4 трлн.

Азіатські фондові майданчики показали позитивну динаміку. Китайський CSI300 додав 1,24%, японський Nikkei виріс на 0,72%, гонконгський Hang Seng піднявся на 1,97%. Європейський EuroStoxx50 зміцнюється на 0,47%.

Апетит до ризику зростає. Ставка за 10-річними трежеріс знижується до 1,71% після рекорду напередодні. Золото торгується на рівні $1719. Ф'ючерс на нафту марки Brent тримається поблизу $64. Ф'ючерси на індекс Russel2000 ростуть на 1,13%.

Очікуємо, що сьогодні S&P500 буде схильний до зростання з метою досягнення рівня у 4000 пунктів.

Новини економіки і макростатистика

1 квітня будуть опубліковані щотижневі дані по числу первинних заявок на одержання допомоги по безробіттю в США (прогноз: 680 тис. проти 684 тис. за попередній період). Також вийде індекс ділової активності у виробничому секторі (PMI) США від інституту управління поставками (ISM) за березень (прогноз: 61,3 проти 60,8 у лютому).

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance знижується до 65 зі 100, але як і раніше відображає надію учасників ринку на відновлення глобальної економіки в 2021 році. Проте побоювання щодо нової хвилі COVID-19 в Європі, зростання інфляції і дохідностей трежеріс у другій половині весни чинять негативний вплив на настрої інвесторів.

Технічна картина

Технічно S&P500 як і раніше знаходиться у висхідному тренді. Напередодні індекс широкого ринку досяг нового історичного максимуму. Сила середньострокового висхідного руху поступово згасає, але індикатор MACD як і раніше вказує на збереження переваги «биків», тому рух до нових максимумів може продовжитися. У той же час «ведмежа» дивергенція за індикатором RSI зберігається, тому рекомендуємо проявляти обережність.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»