Ринок США: огляд і прогноз на 15 січня. План Байдена не вразив інвесторів

Ринок напередодні

Торги 14 січня американські фондові індекси завершили в червоній зоні. Індекс S&P500 опустився на 0,38%, до 3796 пункту, NASDAQ знизився на 0,12%, Dow Jones втратив 0,22%. Ослаблення оптимізму було обумовлено макростатистикою. Число первинних заявок на допомогу з безробіття за тиждень несподівано виросло до максимуму за п'ять місяців. Втім, перетікання капіталу в акції малої капіталізації продовжилося: Russel2000 виріс на 2,05%. Сектор енергетики знову виявився лідером зростання (+3,01%), тоді як сектор ІТ знизився на 0,95% під впливом слабкої динаміки акцій FAANG.

Новини компаній

Квартальний звіт Delta Air Lines (DAL: +2,5%) виявився сильнішим, ніж очікували інвестори, тому що виручка перевершила прогноз.

BlackRock (BLK: -4,7%) зафіксувала виручку і чистий прибуток кращими за очікування, але приплив капіталу до фондів виявився слабким.

Виробник напівпровідників Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM: +6,1%) підвищив прогноз по середньому росту виручки в наступні п'ять років з 5-10% до 10-15%. Квартальний звіт TSM виявився в цілому успішнішим, ніж припускав прогноз.

Ми очікуємо

Світові фондові майданчики демонструють змішану динаміку. Обраний президент Джо Байден представив пакет антикризових заходів обсягом $1,9 трлн, який буде фінансуватися за рахунок збільшення держборгу. Основна частина цієї суми буде направлена на допомогу домогосподарствам, в тому числі через прямі виплати американцям у розмірі $1400. Близько $400 млрд передбачається виділити на боротьбу з вірусом і кампанію вакцинації. У лютому Байден представить доповнення до анонсованого плану, який буде включати інфраструктурні витрати. Втім, інвесторів все це не дуже надихнуло: ф'ючерси на S&P500 демонструють невелике зниження. Частково це пов'язано з тим, що представлена програма практично збіглася з очікуваннями учасників ринку, які при цьому хотіли б почути більше подробиць про інфраструктурні витрати. Проте фіскальні стимули будуть залишатися важливим фактором підтримки оптимізму.

Масштаб монетарних стимулів, очевидно, почне зменшуватися ще не скоро. Глава ФРС Джером Пауелл вчора повторив, що ставки не будуть підвищені протягом тривалого часу. Перше підвищення як і раніше очікується у 2023 році. Пауелл відзначив, що Федрезерв почне сигналізувати про плани щодо зменшення програми купівлі активів завчасно.

Азіатські фондові майданчики закрилися різноспрямовано. Японський Nikkei втратив 0,62%, гонконгський Hang Seng піднявся на 0,27%, китайський CSI300 знизився на 0,23%. Європейські майданчики в червоній зоні. EuroStoxx50 втрачає 0,3%.

Апетит до ризику слабкий. Ставка за 10-річними трежеріс коливається біля 1,11%. Ф'ючерс на нафту Brent опускається до $55,3. Золото дорожчає до $1855.

Очікуємо, що S&P500 сьогодні скорегується до області 3765-3770 пунктів.

Новини економіки і макростатистика

Сьогодні будуть опубліковані дані за обсягом роздрібних продажів за грудень. Очікується зниження на 0,2% м/м після падіння на 1,1% в листопаді, що пов'язано зі збереженням низки карантинних заходів в США, що обмежують, зокрема, роботу сфери громадського харчування. Дані за січень повинні будуть відобразити ефект прямих виплат населенню в кінці грудня.

Звіти

Сьогодні звіт за минулий квартал представить JPMorgan Chase & Co (JPM). Прибуток на акцію, згідно до загальноринкових очікувань, повинен підвищитися на 3,89% р/р, до $2,67, а виручка непроцентного сегмента банку збільшиться приблизно на 20% р/р. Настільки стрімке зростання буде обумовлене підвищеною операційною активністю в інвестиційному банкінгу та трейдингу. Чиста процентна маржа банку, згідно до прогнозів, досягла плато у третьому кварталі, тому в звіті за четвертий імовірний розворот тренда на тлі зростаючої прибутковості 10-річних державних облігацій США.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance залишається без змін на позначці 58 зі 100. Показник відображає надію учасників ринку на відновлення глобальної економіки у 2021 році.

Технічна картина

Технічно S&P500 як і раніше схильний до короткострокової консолідації. У ході вчорашньої сесії індекс широкого ринку протестував максимум і скорегувався. З'явився ризик формування патерну «подвійна вершина», який буде скеровувати ринок до корекції. Індикатор RSI залишається поблизу зони перекупленості, що обмежує перспективи зростання.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»