Ринок США: огляд і прогноз на 18 травня. У центрі уваги – збої в ланцюжках поставок

Ринок напередодні

Торги 17 травня американські фондові майданчики завершили в червоній зоні. S&P500 опустився на 0,25%, до 4163 пунктів, Nasdaq скорегувався на 0,35%, Dow Jones знизився на 0,16%. Секторальні індекси S&P500 продемонстрували різноспрямовану динаміку. Лідером зростання став енергетичний сектор. Він додав 2,3% на тлі підвищення інфляційних очікувань, а також порушень в глобальних ланцюжках поставок, які можуть надати сильний вплив на ціни товарів. Аутсайдерами стали сектори комунікацій (-0,88%) і комунальних послуг (-0,86%).

Новини компаній

Акції Seagate Technology (STX: +6,4%), яка спеціалізується на рішеннях для зберігання даних, і виробника жорстких дисків Western Digital (WDC: +6,3%) різко додали в ціні на тлі зростаючого попиту на жорсткі диски великої ємності, який стимулює зелена криптовалюта Chia.

AT&T (T: -2,7%) і Discovery (DISCA: -5,1%) оголосили про угоду, за умовами якої AT&T проведе спін-офф дочірньої WarnerMedia і об'єднає її з Discovery в окрему компанію.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фондові майданчики демонструють позитивну динаміку, компенсуючи втрати минулої торгової сесії. У фокусі уваги інвесттовариства залишається інфляція, подальшому прискоренню якої сприяють збої в ланцюжках поставок. На тлі стрімкого відновлення глобального ВВП корпорації активно запасаються ресурсами для продовження операційної діяльності. Виробники закуповують більше матеріалів, ніж їм потрібно для задоволення поточних потреб, з метою без втрат пережити етап посилення попиту на товари. У результаті виникає ризик зриву поставок, під ударом виявляються слабкі місця у виробництві і транспортуванні. У свою чергу, це стимулює подальше зростання цін на перевезення, які перебувають біля максимумів десятиліття. Виробник двигунів і генераторів Cummins Inc. напередодні заявив про брак сировини і відсутність працюючих рішень для зняття цієї проблеми. Усе це може означати, що інфляція за травень знову перевищить прогнози, погрожуючи викликати паніку на фондовому ринку.

Епідеміологічна ситуація продовжує поліпшуватися в США і Європі, але залишається складною у деяких регіонах Азії. Таким чином, занепокоєння щодо нових хвиль пандемії зберігається. На Тайвані зареєстровано рекордне число нових випадків зараження COVID-19, незважаючи на жорсткі соціальні обмеження. Схожа ситуація складається в Бангкоку. Японія ввела надзвичайний стан у зв'язку із різким зростанням захворюваності. В Індії число нових випадків зараження коронавірусом зменшується, сигналізуючи про вихід на плато.

Азіатські фондові майданчики сьогодні демонстрували позитивну динаміку. Гонконгський Hang Seng виріс на 1,42%, китайський CSI300 додав скромні 0,05%, а японський Nikkei225 піднявся на 2,09%. EuroStoxx50 в моменті додає 0,53%.

Апетит до ризику посилюється. Ставка 10-річних трежеріс рухається в боковику біля позначки 1,65%. Ф'ючерс на нафту Brent дорожчає до $69,9 за барель. Золото піднімається до $1870 за унцію.

Очікуємо, що майбутню сесію S&P500 проведе в діапазоні 4150-4200 пунктів.

Макростатистика

Сьогодні вийдуть дані про кількість дозволів на будівництво в США на травень. Ринок очікує, що федеральний уряд видав понад 1,770 млн ліцензій проти 1,766 млн у квітні. Збіг фактичного результату з прогнозом буде свідчити про незначне зростання попиту в секторі нерухомості, що маржинально позитивно для долара США.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance піднявся до 73 зі 100, як і раніше відображаючи надію учасників ринку на відновлення глобальної економіки в поточному році. У центрі уваги інвесторів – інфляція і збої в ланцюжках поставок.

Технічна картина

S&P500 залишається у довгостроковому висхідному тренді. Спроба розвинути масштабну корекцію минулого тижня не увінчалася успіхом. В області 50-денної ковзної середньої покупці перехопили ініціативу. Індикатор RSI знаходиться вище нейтрального рівня і зберігає простір для висхідного руху у короткостроковій перспективі.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»