Ринок США: огляд і прогноз на 20 травня. Тиск з боку інфляції триває

Ринок напередодні

Американські фондові майданчики продемонстрували негативну динаміку на торгах 19 травня, завершивши в червоній зоні третю сесію поспіль. S&P500 опустився на 0,29%, до 4116 пунктів, Nasdaq скорегувався на 0,03%, а Dow Jones втратив 0,48%. Більшість секторів S&P500 продемонстрували зниження. На тлі здешевлення нафти та інших товарних активів під тиском опинилися енергетичні компанії (-2,52%) і сектор сировини і матеріалів (-1,54%). Краще за ринок торгувався ІТ-сектор, що додав 0,33%.

Новини компаній

Прибуток Target (TGT: +6,5%) у першому кварталі перевищив консенсус на 67%. Прогноз компанії на 2021 рік також перевершив очікування ринку.

Рада директорів Advanced Micro Devices (AMD: +2,4%) схвалила програму зворотного викупу акцій в обсязі $4 млрд вперше c 2001 року.

Котирування Tesla (TSLA: -2,5%) виявилися під тиском через зниження продажів автомобілів у Китаї і різке падіння вартості криптовалюти.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фондові майданчики демонструють змішану динаміку. На настрої інвесторів продовжує чинити тиск прискорення інфляції. Ринок побоюється, що на тлі зростання цін провідні центробанки світу (ФРС, ЄЦБ) почнуть скорочувати програми викупу активів. З протоколів засідання FOMC, опублікованих учора, стало відомо, що кілька членів комітету мають намір почати обговорення згортання QE вже на наступному засіданні, яке заплановане на 15-16 червня. На рішення FOMC впливатимуть темпи зростання цін у травні. Дані щодо споживчої інфляції вийдуть 10 червня, промислової - 15 червня. Поки ФРС зберігає м'яку монетарну політику, оскільки FOMC як і раніше вважає, що для відновлення економіки і ринку праці потрібно більше часу.

Повідомлення про успіхи в переговорах щодо ядерної програми Ірану чинили тиск на котирування чорного золота, адже зняття санкцій з Ісламської Республіки може привести до збільшення нею експорту рідких вуглеводнів на 1,5 млн барелів на добу. Падіння цін не змогла зупинити навіть статистика від Міненерго США, згідно до якої загальні запаси нафти (стратегічні і комерційні) знизилися на 0,6 млн барелів і опустилися нижче за показник передкризового 2019 року, а резерви нафтопродуктів скоротилися на 1,6 млн барелів. При цьому продажі бензину в США виросли до 9,2 млн барелів на добу - максимального значення з середини березня 2020 року.

Азіатські фондові майданчики продемонстрували різноспрямовану динаміку. Гонконгський Hang Seng втратив 0,5%, китайський CSI300 додав 0,27%, а японський Nikkei225 знижується на 0,38%. EuroStoxx50 підвищується на 0,39%.

Апетит до ризику невпевнений. Ставка за 10-річними трежеріс зросла до 1,68%. Ф'ючерс на нафту Brent знижується до $66 за барель. Золото торгується вище $1870 за унцію.

Очікуємо, що майбутню сесію S&P500 проведе в діапазоні 4070-4120 пунктів.

Макростатистика

Сьогодні будуть опубліковані дані по кількості первинних заявок на допомогу з безробіття. Консенсус передбачає зниження показника до 450 тис. у порівнянні з 473 тис. тижнем раніше.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance зберігся на рівні 73 зі 100, як і раніше відображаючи надію учасників ринку на відновлення глобальної економіки в поточному році. У центрі уваги - інфляція і вплив її динаміки на політику ФРС і Білого дому.

Технічна картина

Технічно S&P500 залишається у довгостроковому висхідному тренді. Спроба пробити лінію підтримки не увінчалася успіхом. Індикатор RSI як і раніше знаходиться в зоні невизначеності, що робить індекс широкого ринку вразливим. При цьому форма вчорашньої денної свічки надає можливість короткострокового розвороту до зростання. До кінця поточного тижня індекс S&P500 може демонструвати позитивну динаміку, прагнучи досягти рівня 4180-4200.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»