Ринок США: огляд і прогноз на 23 грудня. Рівняння на макростатистику

Ринок напередодні

Торги 22 грудня американські фондові індекси завершили різноспрямовано. S&P500 опустився на 0,21%, до 3687 пунктів, Dow Jones знизився на 0,67%, тоді як NASDAQ піднявся на 0,51%. Споживча впевненість виявилася значно гіршою за очікування. Технологічний сектор став лідером зростання з результатом 0,86%, акції Apple виступили локомотивом, подорожчавши на 2,85%. Сектор комунікацій виступив одним з аутсайдерів, втративши 0,99%.

Новини компаній

Peloton Interactive (PTON: +11,7%) купує виробника тренажерів Precor за $420 млн для збільшення виробничих потужностей.

Виручка і EPS CarMax (KMX: -8,1%) виявилися кращими за очікування, але рентабельність продажів знизилася, а попит в кінці кварталу ослаб через COVID-19.

Рітейлер спорттоварів Sportsman's Warehouse Holdings (SPWH: +39,6%) буде поглинений рітейлером Great American Outdoors Group.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фондові майданчики демонструють переважно позитивну динаміку. У фокусі уваги несподівана заява Дональда Трампа про намір змінити параметри пакета допомоги економіці, за який вчора проголосували конгресмени. Чинний президент вважає, що одноразова виплата населенню повинна бути збільшена з $600 на людину до $2000. Вважаємо, що ця пропозиція не знайде підтримки у республіканців. Інші пункти програми стимулів також зазнали критики президента. Якщо Трамп не підпише поточну версію законопроекту до 29 грудня, вона не буде прийнята. Джозеф Байден також зазначив, що необхідно розширити заходи стимулювання, а додаткові грошові виплати населенню повинні бути включені в наступний пакет допомоги економіці. Швидше за все, Трамп все ж підпише законопроект в найближчі дні, а додаткові стимули будуть реалізовані в наступному пакеті.

Нові штами коронавірусу продовжують викликати занепокоєння інвесторів, хоча експерти-вірусологи вважають, що наявні на сьогодні вакцини ефективні і проти мутованого COVID-19. Такої ж думки дотримуються представники AstraZeneca і BioNTech. Проте повноцінних досліджень поки не проводилося, повної впевненості в цьому питанні немає. У цілому новинний фон близький до нейтрального, але публікація блоку макростатистики може зрушити баланс в ту чи іншу сторону.

Азіатські фондові майданчики закрилися у зеленій зоні. Японський Nikkei піднявся на 0,33%, китайський CSI300 виріс на 0,85%, а гонконгський Hang Seng - на 0,86%. Європейські індекси в плюсі. EuroStoxx50 додав 0,6%.

Апетит до ризику невпевнений. Ставка за 10-річними трежеріс коливається біля 0,92%. Ф'ючерс на нафту Brent піднімається вище $50. Золото дорожчає до $1870.

Очікуємо, що S&P500 проведе майбутню сесію в діапазоні 3660-3710 пунктів.

Новини економіки і макростатистика

Сьогодні вийдуть щотижневі дані про кількість первинних заявок на допомогу з безробіття. Очікується збереження показника на рівні попереднього тижня - 885 тис. У разі якщо фактичне значення виявиться вище 893 тис., воно стане найвищим з серпня. Ситуація на ринку праці залишається складною. На даний час більше 5,5 млн американців отримують допомогу з безробіття.

Також буде опублікований показник витрат фізичних осіб за листопад. На тлі нових карантинних обмежень очікується зниження споживання на 0,2% по відношенню до жовтневих рівнів, що стане першим від'ємним значенням показника з квітня. Місяцем раніше зростання витрат склало 0,5%. Це важливий показник економічної активності, тому його відхилення від консенсус-прогнозу вплине на ринкові настрої. У грудні очікується ще більш глибоке зниження споживання.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance опустився до 64 зі 100. Показник відображає надію учасників ринку на відновлення глобальної економіки в 2021 році. Занепокоєння щодо негативних наслідків пандемії коронавірусу слабшає з початком масової вакцинації.

Технічна картина

Технічно S&P500 схильний до консолідації. Перед Різдвом і Новим роком волатильність буде згасати. Найближчий рівень підтримки для індексу широкого ринку - 3640 пунктів, рівень опору - 3720. У наступні кілька торгових сесій очікуємо боковик у цьому діапазоні, якщо не з'являться нові значущі драйвери. Індикатори RSI і MACD продовжують формування «ведмежої» дивергенції, тому ризик корекції зберігається.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»