Ринок США: огляд і прогноз на 4 січня. Оптимістичний початок року

Ринок напередодні

Торги 31 грудня на американських фондових майданчиках завершилися в зеленій зоні. Індекс S&P500 піднявся на 0,64%, до 3756 пунктів, Dow Jones підвищився на 0,65%, NASDAQ додав 0,14%. S&P500 і Dow Jones змогли досягти нових історичних максимумів завдяки позитивній статистиці за щотижневими заявками на допомогу з безробіття. Зростання індексів за весь 2020 рік склало 16% і 7% відповідно, в той час як зростання високотехнологічного NASDAQ за минулий рік склало 44%.

Новини компаній

  • Enphase Energy (ENPH: +1,5%) буде включений до S&P500 з 7 січня.
  • Celsius Holdings (CELH: +13,3%) буде включений до S&P SmallCap 600 з 7 січня.
  • e.l.f. Beauty (ELF: +7,4%) буде включений до S&P SmallCap 600 з 7 січня.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фондові майданчики демонструють позитивну динаміку у перший торговий день 2021 року. Новинний фон залишається спокійним, але учасники ринку продовжують робити ставку на відновлення глобальної економіки завдяки ефективним вакцинам і швидкому процесу вакцинації. Втім, поки кампанія зі щеплення у Штатах проходить не досить успішно: за станом на 2 січня першу (з двох) дозу вакцини отримали лише 4,2 млн американців, хоча раніше планувалося досягти мети у 20 млн. Глава організації Operation Warp Speed запропонував збільшити швидкість вакцинації за рахунок зниження обсягу дози вакцини компанії Moderna в 2 рази для деяких груп населення. Наразі з цього приводу ведуться переговори з регулятором FDA і представниками компанії. Важливо відзначити, що інвестори поки не виглядають стурбованими повільними темпами вакцинації.

У Європі поки не спостерігається бажання влади пом'якшувати коронавірусні обмеження. Більш суворі заходи можуть бути прийняті у Великобританії. В цілому, після свят можна очікувати на глобальне зростання кількості захворювань і збільшення навантаження на систему охорони здоров'я, але інвестори налаштовані оптимістично і дивляться на це як на пік боротьби з коронавірусом, після якого навантаження на медпрацівників почне знижуватися, а державні кордони - відкриватися.

У США спроба збільшити прямі виплати населенню з $600 до $2000 не увінчалася успіхом. Також у вихідні увагу привернув делістинг китайських телеком-компаній з американських бірж, що стало наслідком указу Дональда Трампа. Вважаємо малоімовірним, що це вплине на настрої інвесторів, оскільки вони чекають на інавгурацію Байдена і його план дій щодо КНР.

Азіатські фондові майданчики закрилися переважно у зеленій зоні. Японський Nikkei знизився на 0,68%, китайський CSI300 виріс на 1,08%, гонконгський Hang Seng піднявся на 0,89%. Європейські майданчики ростуть. EuroStoxx50 піднімається на 0,92%.

Апетит до ризику невпевнений. Ставка за 10-річними трежеріс коливається біля 0,93%. Ф'ючерс на нафту Brent зростає вище $52. Золото дорожчає до $1930.

Очікуємо, що S&P500 проведе торгову сесію в діапазоні 3740-3790 пунктів.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance без змін на позначці 57 зі 100. Показник відображає надію учасників ринку на відновлення глобальної економіки в 2021 році.

Технічний аналіз

Технічно S&P500 схильний до висхідного руху. Напередодні був досягнутий новий історичний максимум. Покупці продовжують демонструвати відносну силу. У той же час індикатор RSI близький до зони перекупленості, тому ризик корекції присутній. Щоб залишитися у висхідному тренді, S&P500 необхідно триматися вище рівня 3640 пунктів.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»