Ринок США: огляд і прогноз на 5 квітня. Інвестори відіграють позитивну макростатистику

Ринок напередодні

Торги 1 квітня американські фондові майданчики завершили в зеленій зоні. Індекс S&P500 піднявся на 1,18%, до 4007 пунктів, NASDAQ виріс на 1,76%, Dow Jones додав 0,52%. Локомотивом для широкого ринку виступив ІТ-сектор (+2,1%), який продовжив відігравати понесені у березні втрати. Енергетичний сектор виріс на 2,66%. Позитивні настрої інвесторів були обумовлені інфраструктурним планом Джо Байдена, а також очікуванням сильної макростатистики по ринку праці за березень.

Новини компаній

Розробник акумуляторних батарей нового покоління QuantumScape (QS: +10,2%) оголосив про успішне завершення випробувань прототипів батарей в Німеччині. Volkswagen інвестує в компанію додаткові $100 млн.

Виробник чіпів Micron (MU: +4,8%) продемонстрував сильні квартальні показники, при цьому менеджмент підвищив прогнози на рік.

Китайський виробник електрокарів NIO (NIO: +1,7%) відзвітував про зростання продажів за березень на 373% р/р, до 7257 машин.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фондові ринки демонструють переважно позитивну динаміку, хоча обсяги торгів істотно знижені через великодні свята. Багато світових бірж сьогодні не працює, але американські майданчики будуть функціонувати у штатному режимі.

Ф'ючерси на S&P500 у моменті додають 0,5% в порівнянні з рівнем закриття основної торговельної сесії у четвер. Одним з основних позитивних факторів є звіт по ринку праці США за березень, опублікований у п'ятницю, коли торги на фондових майданчиках не проводилися. Економіка США додала 916 тис. робочих місць у неаграрних секторах, що значно вище консенсус-прогнозу на рівні 660 тис., а співвідношення зайнятих громадян до населення США піднялося на 0,2%, до 57,8%. Згідно до цих даних, економіка відновлюється швидше, ніж очікувалося раніше. Втім, деякі випереджальні індикатори, такі як динаміка витрат за банківськими картами, вже вказували на прискорення темпів зростання ВВП.

У той же час поступове відкриття економіки обумовлює ризик підвищення захворюваності на COVID-19. Втім, якщо вакцинація буде проводитися більш активно у порівнянні з поточними темпами (3 млн доз на день), то інвестори будуть схильні ігнорувати тимчасовий сплеск заражень.

Азіатські фондові майданчики закрилися в зеленій зоні. Японський Nikkei225 виріс на 0,79%, в той час як на китайських і гонконгських біржах торги сьогодні не проводяться. Європейські майданчики також не працюють.

Апетит до ризику невпевнений. Ставка за 10-річними трежеріс зростає до 1,72%. Золото торгується на рівні $1725. Ф'ючерс на нафту марки Brent знижується до $63,5.

Очікуємо, що сьогодні S&P500 буде схильний до зростання з метою на рівні у 4050 пунктів.

Новини економіки і макростатистика

На сьогодні запланована публікація індексу менеджерів з постачання для невиробничої сфери США від ISM за березень. Очікується зростання показника з 55,3 до 59 пунктів, що буде відображати прискорення темпів відновлення сектора послуг, який є ключовим для американської економіки. З огляду на сильні дані найму за березень, опубліковані 2 квітня, вважаємо, що фактичне значення індексу також може перевищити консенсус-прогноз і підтримати «биків» на фондовому ринку.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance піднявся до 66 зі 100, як і раніше відображаючи надію учасників ринку на відновлення глобальної економіки у 2021 році. Проте побоювання щодо нової хвилі COVID-19 в Європі, зростання інфляції і дохідностей трежеріс у другій половині весни чинять негативний вплив на настрої інвесторів.

Технічна картина

Технічно S&P500 як і раніше знаходиться у висхідному тренді. Напередодні індекс широкого ринку досяг нового історичного максимуму. Індикатор MACD вказує на збереження переваги «биків», а індикатор RSI поки не досяг зони перекупленості і має простір для підвищення, тому рух до нових максимумів здатний продовжитися.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»