Великий власник електромереж оголосив про банкрутство. Чому зростають акції?

Якщо не можна уникнути банкрутства, треба його ініціювати. За минулий тиждень акції PG & E Corporation (NYSE: PCG), яка оголосила себе банкрутом, виросли на 9 %. В цілому з дня оголошення про банкрутство акції компанії, що займається електрифікацією, подорожчали на 64 %. Що так надихає інвесторів?

Компанія почала процедуру банкрутства в січні 2019 року через багатомільярдних втрат, пов'язаних з лісовими пожежами у 2017 і 2018 роках.

 

У жовтні 2017 року внаслідок серії руйнівних пожеж в Північній Каліфорнії було знищено не менше 245 000 акрів землі і загинули 44 людини. Трохи більше року тому трагедія повториться в Північній Каліфорнії. Катастрофічна подія, яка навіть удостоїлося власної назви Camp Fire, забрав життя 86 осіб. «Пожежа в таборі» стала найдорожчим стихійним лихом в світі у 2018 році. PG & E визнала, що пожежа могла виникнути через коротке замикання в її обладнанні і отримала позови від родичів жертв, а також за знищення 375 тис. дерев загальною сумою $ 35 млрд.

 

PG & E оголосила про так зване захисне банкрутство. Ця процедура передбачає об'єднання позивачів в одну групу, що дозволяє боржникові оплачувати тільки одну групу юристів і прогнозувати загальні збитки від усіх позовів, тобто домогтися певного порядку і передбачуваності.

Хоча PG & E платоспроможна (активи компанії оцінюються приблизно в $ 69 млрд, а позови про відшкодування шкоди оцінюються приблизно в $ 35 млрд), в кодексі про банкрутство відсутня «вимога про неспроможність». Фактично банкрутство часто використовується платоспроможними компаніями, наприклад, для реструктуризації та обмеження вимог потерпілих. Причому компанія сама повинна запропонувати план реорганізації, і він повинен бути схвалений кредиторами компанії.

 

Особливістю PG & E є те, що як комунальне підприємство, вона працює в регульованої галузі. Так, наприклад, PG & E не може самостійно вирішувати, які тарифи призначати за свої послуги, або де і як надавати ці послуги. У свою чергу, PG & E володіє природною монополією, захищеної від конкуренції. Її бізнес є досить капіталомістким, що додатково захищає її від конкуренції.

 

Судові розгляди ще тривають, але вже зараз зрозуміло, що основними потенційними кредиторами компанії будуть виступати пожежники, які теж відносяться до регульованої державою галузі. Що очікувати інвесторам від банкрутства компанії?

 

Компанія ще до рішення суду демонструє всі ознаки банкрутства. PG & E виплатила $ 798 млн у вигляді дивідендів у 2017 році і $ 925 млн в 2016 році. Очікувати виплат дивідендів в 2018 році не доводиться. З грудня 2017 року компанія призупинила виплату квартальних грошових дивідендів, пославшись на невизначеність щодо зобов'язань від лісових пожеж в жовтні того року.

Пред'явлені позови в розмірі $ 35 млрд можуть бути покриті з наступних джерел: $ 2 млрд страхових надходжень, $ 18,5 млрд від групи кредиторів (½ нового капіталу + ½ боргу), $ 1 млрд з бюджету штату Каліфорнія, $ 8,5 млрд від інших каліфорнійських комунальних підприємств у вигляді облігацій. Залишається дефіцит в розмірі $ 5 млрд.

Компанія зазнала операційних збитків в розмірі $ 9,5 млрд проти $ 417 млн операційних доходів в четвертому кварталі минулого року. Збитки компанії в зв'язку з пожежами в Північній Каліфорнії 2017 роки вже склали $ 14 млрд.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»