Як, скільки та у що інвестують американці

Американський фондовий ринок створює найбільший приріст капіталу у світі. Якщо у 2018 році компанії США представляли 40% глобальної ринкової капіталізації, то у 2020 році показник сягнув 54,5%. Для порівняння: на другому місці знаходиться Японія з показником 7,7%, потім йдуть Великобританія (5,1%) і Китай (4%).

Американський фондовий ринок створює найбільший приріст капіталу у світі. Якщо у 2018 році компанії США представляли 40% глобальної ринкової капіталізації, то у 2020 році показник сягнув 54,5%. Для порівняння: на другому місці знаходиться Японія з показником 7,7%, потім йдуть Великобританія (5,1%) і Китай (4%).

Секрет американської першості  

Причина такого космічного відриву від партнерів полягає не лише в успішності та надійності більшості американських емітентів, а й у надзвичайно високому рівні довіри населення до фондового ринку. За результатами дослідження голови інвестиційного фонду Fidelity Пітера Лінча, середньорічна дохідність американських акцій протягом 30 років (з 1965 р. до 1995 р.) склала 11,2%. І це з урахуванням того, що цінні папери в США мають практично абсолютну ліквідність: їх можна у будь-який момент конвертувати у гроші.

Наприкінці 90-х зростання капіталу у Штатах значно прискорилося. Причина — широке впровадження інновацій та цифрова трансформація економіки. Добробут американських домогосподарств за останні 20 років зріс із $117,9 трлн до $399,2 трлн. Якщо простіше, то статки простих американців із 2000 року й до 2020-го зросли на 238,6%. Це на 6,3% щорічно. До речі, показник наближається до темпів зростання S&P500 за цей період: 5,94% з урахуванням інфляції (8,8% без урахування інфляції).

У що інвестують жителі США 

У Сполучених Штатах серед населення широко розповсюджена культура інвестування заощаджень. Традиційно основним напрямком для довгострокових інвестицій залишаються акції (табл. 1). Якщо ж об’єднати групи «Акції» та «Облігації», то вийде, що американці інвестують у фондовий ринок майже третину своїх грошових збережень.

Під час карантину через Covid-19 уряд активно фінансово підтримував населення. У 2020-му також відбувся бум ІРО: 1415 компанії світі вийшли на IPO, 494 з яких — на біржах США. Для порівняння дамо статистику 2019 року: всього на ринок вийшли 1242 компанії, а вперше розмістили свої акції саме на американських біржах лише 211. Тобто в Штатах у 2020 році IPO провели на 134% більше компаній, ніж у 2019, при зростанні загальносвітового показника лише на 14%.

Особливості фондового ринку США 

Структурно фондовий ринок складається з таких секторів: енергетичний, промисловий, базових матеріалів, комунальних послуг, комунікаційних послуг, охорони здоров'я, нерухомості, товарів тривалого користування, споживчий, технологічний (ІТ) і фінансовий.

Лідером за капіталізацією в США залишається ІТ-сектор, який займає близько 28% загальної капіталізації ринку. Для порівняння: у 2011 році цей показник становив 12%. За підсумками 2020 року на тлі світової кризи інвестиції у технології виявилися одними з найвигідніших. Через карантинні обмеження хмарні технології отримали потужний імпульс для розвитку, а їхні провайдери значно збільшили не лише клієнтську базу, а й власну капіталізацію. Наприклад, акції First Trust Cloud Computing у 2020 році зросли в ціні більш ніж у 1,5 рази, на 56%.

Американські домогосподарства володіють значним обсягом активів, і їхні інвестиційні цілі відіграють важливу роль в динаміці фондових індексів. Швидке зростання капіталізації ринку і нові технології залучають все більше індивідуальних інвесторів. Їхня частка росла останні 10 років поспіль. Пандемія COVID-19 прискорила цей тренд і підвищила активність індивідуальних інвесторів на торгах. У червні 2020 року частка індивідуальних інвесторів в обсязі торгів на ринку США виросла до 19,5%.

Зі зростанням рівня доходу домогосподарства збільшується і обсяг інвестиційного портфеля (табл. 2). Загалом, приблизно половина сімей у США володіють акціями, а середній розмір портфеля складає $40 тис.

Зараз демографічна картина володіння акціями в США відображає консервативні підходи до накопичення капіталу. Час — ключовий фактор зростання багатства, і старші люди в середньому мають набагато більший портфель.

Молоді люди теж активно використовують нові торговельні додатки і великий досвід застосування інновацій в повсякденному житті. Справжнім трендом стало віддалене інвестування через смартфон. Популярний у США онлайн-брокер Robinhood зараз є однією з найбільш очікуваних компаній на ринку IPO, оскільки потенціал онлайн-інвестування справді величезний. В Україні послуги інтернет-трейдингу для клієнтів надає тільки Фрідом Фінанс через свій додаток Tradernet.


Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»