Як заробляти на інвестиціях під час спаду на фондовому ринку

Світові фондові ринки впродовж останніх тижнів були дуже нестабільними - то різко обвалювалися, то росли.

Степан Джус, аналітик компанії "Фрідом Фінанс Україна" пояснює як у такому випадку діяти інвесторам, та в які інструменти фінансового ринку доцільно вкладати гроші.

Перехід на графік.  Динаміка змін європейських та американських ринків за 2007-2020 р.р. / Дані: Фрідом Фінанс Україна

Коронавірус став тригером, як ми вже заявляли, для великих інвесторів про початок фіксації прибутків. Потрібно розуміти, що зростання з 2009 року майже на +400% веде за собою фіксацію прибутків, що і було зроблено в кінці лютого 2020. Із обсягів угод можна стверджувати, що найбільші гравці зафіксувалися ще на рівні 3400-3100 пунктів (S&P 500). 


Зараз індекс найбільших американських компаній S&P 500 – на рівні лютого та квітня 2018 року. Тому інвестори можуть розглядати індексні акції на купівлю.


Попри те, що відбудеться просадка індексу до рівня 2300-2200 (кінець 2018) пунктів, чи нижче 2000 (рівень 2016 р.) пунктів, можна буде усереднювати вниз позиції до жовтня-листопада 2020 року (так як будуть вибори президента США).


На які фінансові інструменти варто звернути увагу інвесторам:

- Можна використовувати такий фінансовий інструмент, як ETF SPY, користуючись стратегією, описаною вище, у разі довгострокового інвестування з періодом понад 1 рік.

- Варто розглядати захисні активи. Це можуть бути євробонди країн, що розвиваються та корпоративні. В українські єврооблігації також доцільно вкладати гроші, оскільки їхня дохідність зросла зараз у 2-3 рази. Це дасть можливість зафіксувати високу дохідність і погасити цінні папери по номіналу. Не потрібно забувати про валютний хедж, якщо ви український інвестор.


Інвестиційний аналітик рекомендує стежити за ситуацією на глобальних ринках й оцінювати ризики світової рецесії не лише в межах однієї країни. На цей момент падіння ринків, зокрема індексу S&P 500, становило впродовж 14 днів – 920 пунктів (-27%), що вказує на "ведмежий" настрій ринку та можливий початок кризовго стану.


Паніка на фінансовому ринку – річ загрозлива. Тому не піддаємося на провокації, стежимо за собою та своїм оточенням, піднімаємо імунітет та інвестуємо. Бо як сказав Рей Даліо (американський мільярдер, фінансист та інвестор - ред.): "Сash is trash", – додав Степан Джус.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»