ЄС планує купити у Johnson & Johnson 200 млн доз вакцини від COVID-19

Європейська комісія вчора завершила переговори з Johnson & Johnson (JNJ) на поставку вакцини Ad26.COV2.S. Розглянутий контракт передбачає можливість закупівлі 200 млн доз вакцини з можливістю подвоєння обсягу поставок в подальшому.

Закуплені вакцини можуть бути використані ЄС як для поширення серед країн-учасників союзу, так і в благодійних цілях для передачі вакцини в країни із середніми і низькими доходами населення.

Раніше JNJ уклала контракт з BARDA на поставку 100 млн доз вакцини. Вартість контракту становила $1 млрд. Таким чином, ціна однієї дози вакцини може бути дорівнює $10. Виходячи з цієї ціни, контракт з ЄС може забезпечити компанії дохід від $2 млрд до $4 млрд залежно від обсягу додаткової поставки, що може скласти від 5% до 10% річної виручки компанії від фармацевтичного сегменту її бізнесу. При цьому в JNJ заявляли, що встановлена ціна не передбачає отримання прибутку від продажу вакцини.

Також JNJ уклала контракт на поставку 30 млн доз вакцини до Великобританії, що може принести компанії ще $ 300 млн. Для одного пацієнта потрібно дві дози вакцини JNJ. «Таким чином, обсяг контрактів з Великобританією і ЄС забезпечить щепленнями менше половини населення цих регіонів. Єврокомісія повідомила, що в даний момент здійснюється підбір кандидатів на поставку вакцини в країни ЄС », - зазначає аналітик.

Зараз вакцина Ad26.COV2.S знаходиться в другій фазі клінічних випробувань. Компанія планує закінчити дослідження до початку 2021 року, поставки повинні початися в середині майбутнього року.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»