Інститут номінального утримувача: перші результати роботи

    Україна прорубала «вікно до грошей світу». Інвестиції, наче свіже повітря, почали активно просочуватися в країну.

Поступово, тихо й без зайвого шуму навколо в Україні сталася подія, яка надалі може відіграти ключову роль у суттєвому покращенні фінансового стану країни. Мова йде про прийняття у 2018 році Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій», який передбачає впровадження в систему депозитарного обліку номінального утримувача. Відповідно до цього нормативного акта, стати власником цінних паперів можна через третю особу (через номінального утримувача). Дія закону поширюється на іноземних резидентів. На ділі це означає, що нерезидент,  знаходячись у своїй юрисдикції, може купити цінні папери України у номінального утримувача без необхідності оформлення різноманітних документів всередині України. Одночасно з цим, номінальний утримувач, знаходячись в юрисдикції України, купує цінні папери на своє ім’я для третіх осіб.

Прийняття цього закону ще у кінці травня минулого року дало свої результати. Міжнародний центральний депозитарій цінних паперів Clearstream, який входить до складу групи Deutsche Borse Group, приєднав український ринок до своєї мережі. Citibank, у свою чергу, став банком-кореспондентом і оператором цього рахунку на території України.

Тепер, після встановлення прямого зв’язку між депозитарієм Національного банку України й Clearstream, інвестори-іноземці мають змогу вільно купувати українські облігації державної позики через Citibank. Згідно з неофіційними даними, Citibank нещодавно купив ОВДП при їхньому розміщенні в Міністерстві фінансів України. Загальна сума покупки склала декілька мільярдів гривень. Ймовірніше за все, один з найбільших міжнародних банків прикупив ОВДП якраз із метою їхньої подальшої реалізації в інших країнах.

Покупка великої кількості цінних паперів України, які оцінюються у 100 і більше мільйонів доларів, Citibank-ом означає те, що за кордоном є чималий попит на облігації внутрішньої державної позики України. Навіть більше, це підтверджує той факт, що система «номінального утримувача» де-факто працює, і дає всі підстави стверджувати, що потенційний сукупний попит на ОВДП України значно розширився.

Сьогодні ситуація складається таким чином, що світ тоне у грошах і напрочуд низькому рівні дохідності за головними фінансовими інструментами. Показник прибутковості ОВДП України за мірками Заходу є неймовірно високим. Саме це є головною причиною, чому, на нашу думку, у найближчий час спостерігатиметься ріст зацікавленості українськими цінними паперами зі сторони нерезидентів. Для трильйонних капіталів у світовій фінансовій системі, і мільярд доларів, і навіть десять мільярдів — це лише крапля у морі. І в цьому безкрайому морі, гадаємо, є достатня кількість людей, які готові ризикнути і вкласти гроші в Україну. Раніше складність полягала у тому, що не існувало правового й «інструментального» вікна для грошових потоків з-за кордону. Тепер проблема вирішена.

Приплив грошей нерезидентів забезпечить не лише стабільний попит на ОВДП, а й безперебійне надходження капіталу в економіку. Кожний долар, інвестований у державні облігації, — це ніщо інше, як приплив грошей в Україну.  А це, у свою чергу, запорука зміцнення національної валюти, підвищення стійкості фінансової системи України.

Аналітики ТОВ «ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА».

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»