Інвестувати в компанії із розробки вакцин проти коронавірусу?

Десятки компаній та громадських лабораторій у всьому світі працюють над розробкою вакцини для запобігання поширенню вірусу грипу. Протягом останнього місяця біотехнологічні компанії заявляли про розробки вакцин (напр.: BioNTech, CureVac та Moderna).

Поки щонайменше 10 розробників заявили про плани розробки вакцин проти COVID-19, а розробники вакцин, включаючи GlaxoSmithKline, Seqirus і Dynavax, взяли на себе зобов'язання зробити ліцензовані продукти (AS03, MF59 та CpG 1018 відповідно) доступними для використання з новим COVID -19.

Профіль розробників вакцин. Як зазначають науковці  та практики в сфері охорони здооров’я (Tung Thanh Le, Zacharias Andreadakis, Arun Kumar, Raúl Gómez Román, Stig Tollefsen, Melanie Saville & Stephen Mayhew), з підтверджених активних кандидатів на вакцинування 56 розробок (72%) розробляються приватними/галузевими розробниками, решта 22 (28%) проектів ведуть академічний, державний сектор та інші некомерційні організації (рис. 1).

 Хоча низка великих розробників багатонаціональних вакцин (такі як Janssen, Sanofi, Pfizer і GlaxoSmithKline) брали участь у розробці вакцини COVID-19, багато провідних розробників є невеликими та/або недосвідченими у великомасштабному виробництві вакцин. Отже, важливо буде забезпечити координацію виробництва вакцин та їх можливості для задоволення попиту.

Дані ресурсу https://www.nature.com/

Рис.1. Розподіл розробників вакцини від коронавірус по галузях та географії


Провідні розробники активних кандидатів вакцини проти COVID-19 поширюються на 19 країн, що в сукупності становить понад три чверті всього населення планети. Однак наразі немає публічної інформації про діяльність з розробки вакцин в Африці та Латинській Америці, хоча потужність виробництва вакцин та нормативні рамки існують у цих регіонах. Епідеміологія COVID-19 може відрізнятися за географією, і цілком ймовірно, що ефективний контроль пандемії потребує більшої координації та залучення південної півкулі до вакцино-наукових розробок R&D.

Зважаючи на необхідність швидкості, є бачення того, що вакцина може бути доступна в умовах екстреного використання або подібних протоколів до початку 2021 року. Це було б принциповим кроком до зміни традиційного шляху розвитку вакцини, який в середньому займає 10 років, навіть порівняно з прискореним 5-річним терміном розробки першої вакцини проти Еболи, та потребуватиме нових парадигм розробки вакцини, що включають паралельні та адаптаційні етапи розвитку, інноваційні регуляторні процеси та масштабування виробничих потужностей.

Компанії-розробники вакцин:

Regeneron Pharmaceuticals (REGN) - не був серед першої хвилі компаній, які оголосили про потенційний препарат проти COVID-19. Однак хвилювання інвесторів швидко посилається на акції, коли компанія оголосила, що його препарат від ревматоїдного артриту «Кевзара» може допомогти лікувати пацієнтів із COVID-19.


CytoSorbents (CTSO) - подорожчали в понеділок (13.04.2020) на 21%, після того як FDA екстрено схвалила препарат компанії для терапії наслідків коронавірусу.



BioNTech (BNTX) - німецька біотехнологічна компанія, яка нещодавно оголосила про дві стратегічні партнерські відносини для просування розвитку вакцини. Вона створила співпрацю з Fosun Pharma, щоб просунути зусилля в Китаї, і Pfizer. щоб зробити те ж саме за межами Китаю.


CureVac (поки не публічна компанія, відсутня на біржах) - німецька компанія, яка має на меті розпочати тестування експериментальної вакцини на людях цього літа. Після повідомлення, що компанія потрапила у політичне схрещування між Німеччиною та США, Європейська Комісія пообіцяла 80 мільйонів євро фінансової підтримки, щоб допомогти їм отримати продукт у Європі. CureVac зазначили, що "працює над розширенням виробничих потужностей, щоб мати можливість забезпечити до мільярдів доз для ситуацій спалаху, таких як Covid-19".

 

Moderna (MRNA) - біотехнологічна компанія, що базується в штаті Массачусетс, співпрацює з Національним інститутом здоров'я США (NIH), розпочала клінічне тестування своєї вакцини mRNA-1273 на основі mRNA лише через 2 місяці після ідентифікації послідовностей. Вакцини на основі вірусних векторів пропонують високий рівень експресії білка та тривалу стабільність, а також викликають сильну імунну реакцію. Нарешті, вже є ліцензовані вакцини на основі рекомбінантних білків для інших захворювань, і таким кандидатам можна скористатися наявними масштабними виробничими потужностями. Досить цікава акція для довгострокового інвестування 2020-2021рр.


GlaxoSmithKline (GLAXF) - ретельно контролює пандемію COVID-19 та підтримує глобальні зусилля щодо боротьби з вірусом. З моменту спалаху активно вивчають способи допомоги, використовуючи науку та досвід, працюючи над перспективними кандидатами на вакцину від COVID-19.


Sanofi (SNYNF) - другий великий виробник вакцини, який оголосив, що спробує зробити вакцину проти нового вірусу, який заразив понад 1 900 000 людей, переважно в Китаї. Відділ вакцини Johnson & Johnson, Janssen, також оголосив, що спробує зробити вакцину.


Novavax (NVAX) - Компанія, що публічно котирується, зросла на 27,9% (26.02.2020), оскільки компанія розпочала випробування на тваринах потенційної коронавірусної вакцини. Проте, тут треба бути обережним інвестуючи, оскільки акція сплітова (тобто її кратність змінюється через певний проміжок часу).


Inovio (INO) -  біотехнологічна фірма, яка заявила ще у лютому, що розпочне клінічне випробування своєї вакцини цього літа.



Vaxart (VXRT) - маловідома фармацевтична компанія, яка також каже, що шукає можливу вакцину, підскочила аж 106,1% (27.02.2020).


Gilead Pharmaceuticals (Science) (GILD) - вже продає препарат, Ремдезівір, який, за словами посадовця Світової організації охорони здоров'я, може лікувати деякі симптоми коронавірусу, хоча спочатку препарат не був призначений для цієї мети.


Samsung Biologics (KRX: 207940) - Vir Biotechnology робить велику ставку на потенціал двох нових антитіл до лікування COVID-19, замикаючи ряд виробничих партнерів, які допоможуть розширити масштаби. Тепер, у третій важливій угоді, Vir та Samsung працюватимуть разом для збільшення виробництва, якщо лікування виявиться ефективним. Компанії Vir та Samsung Biologics запропонували угоду на суму 362 мільйони доларів, щоб розробити виробництво програми моноклональних антитіл Vir як потенційне лікування COVID-19. Як частина угоди, Samsung почне виробництво вже в жовтні, з першого запуску інженерії, і, можливо, почне випускати комерційні партії, починаючи з 2021 року із свого Заводу 3. Партнери сподіваються вибити кінцеві умови угоди до 31 липня.


Fosun Pharma (HKEX: 2196) – Німецька група BioNTech оголосила про партнерство з Китаєм та Fosun Pharma у розмірі 135 мільйонів доларів на розробку вакцини від Covid-19, яка, за її словами, може почати клінічне тестування в кінці квітня. Fosun здійснить інвестицію в $50 млн в BioNTech і заплатить компанії, що базується в Майнці, ще 85 мільйонів доларів на плату за розробку та комерціалізацію вакцин.


Pfizer (PFE) - заявив, що планує підтримати дослідження, щоб визначити, чи існують ліки Pfizer, включаючи його препарат від ревматоїдного артриту Xeljanz, можуть бути корисними для тих, хто бореться з респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом. Pfizer використовує ресурси та можливості для розширення всіх кордонів проти пандемії COVID-19.


Seqirus

(не публічна компанія, відсутня на біржах) - компанія вивчає розробку гіперімунної сироватки крові, яку можна було б отримати з плазми крові людей, які одужали від коронавірусу. Після виявлення адекватної кількості одужуваних пацієнтів, ми сподіваємось, що CSL може почати збирати свою плазму і створити гіперімунну сироватку, збагачену антитілами COV-19, щоб використовувати їх як терапію.

 

Dynavax (DVAX) - біофармацевтична компанія, орієнтована на розробку та комерціалізацію нових вакцин, а Коаліція інновацій з готовності до епідемії (CEPI) оголосила про співпрацю, що підтримує глобальні зусилля щодо розробки вакцини для запобігання коронавірусу (COVID-19). Dynavax зробить фірмовий ад'ювант, що нагадує платний рецептор 9 (TLR9), CpG 1018TM для розробки ефективних вакцин проти COVID-19.


Janssen / JOHNSON & JOHNSON (JNJ) - використовує свої технології, що застосовуються при розробці вакцин проти Еболи, Зіка та ВІЛ у гонці на зупинку поширення COVID-19, хвороби, спричиненої новим коронавірусом. 


Це не повний список компаній, що займаються розробкою вакцини від коронавірсу та суміжною діяльністю. Але з них можна сформувати певний глибокий біофарм-портфель акцій, в який можна інвестувати на період проведення карантину та продовження поширення коронавірусу, оскільки все більше коштів вливається в даний вид бізнесу із бюджетів з різних країн та міжнародних фінансових та благодійних організацій.

При цьому, потрібно звертати увагу на загальну динаміку ринку та обирати ті акції, які переграють ринок в дохідності і слідкувати за їх кореляцією з ринком та зворотньою кореляцією, щоб закривати збиткові позиції у разі коротко- та середньостроковому періоді (рис. 2).


Рис. 2 Динаміка індексу S&P500 та можливі прогнози руху цін на 2020-2021рр.


Як ми вже прогнозували раніше, ще на початку березня 2020р., індекс S&P500 знизиться до рівня 2400-2200, потім відбудеться корекція вверх до рівня 2800 пунктів, що ми і спостерігали цілий березень - початок квітня 2020 року. Далі, ми прогнозуємо знову падіння індексу вниз до рівня 2100-2000 пунктів (можливо навіть 1800 п.), що станеться за рахунок зростання кількості смертельних випадків у США (які вже на 1-му місці по смертності від коронавірусу), в той же час, вакцина ще не буде готова і до початку 2021 року будемо спостерігати негативні явища в глобальній економіці. Зазначимо, що на момент написання статті, значення даного індексу є на рівні 2761,64 пункти.

 

Матеріал підготував аналітик ТОВ "ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА " Степан Джус,  на основі загальнодоступних світових наукових та інформаційних ресурсів.






Популярные статьи

Закажите бесплатную консультацию про услуги ООО «ФРИДОМ ФИНАНС УКРАИНА»