Алготрейдинг на біржах: що це та як працює

Алготрейдинг у тому вигляді, в якому він використовується сьогодні, зародився у 1980-х роках. Тоді він був доступний лише великим інституційним інвесторам, що мають значні інтелектуальні потужності. Сьогодні застосовувати стратегії автоматизованої торгівлі може кожен інвестор, який має ПК. На які програми звернути увагу перед тим, як приступати до торгівлі на біржі? У чому їхня суть? Розглянемо докладніше.

Що таке алготрейдинг

Існують два визначення, які дозволяють зрозуміти, що таке алготрейдинг:

  1. Алгоритмічна торгівля — це автоматизована система, яка може здійснювати торгівлю без форекс-комерсанта. У її основі — правила заданого алгоритму. У процесі використовуються МТС (механічні торгові системи) та АТС (автоматичні торгові системи). У першому випадку трейдер може частину дій виконувати самостійно.

  2. Алготрейдинг — це метод виконання великої заявки, коли вона розділяється на кілька дрібніших заявок. Кожна з яких виконується окремо. У процесі застосовуються алгоритми дроблення, характеристики ціни та інші параметри, що визначають умови виконання заявок. Форекс-комерсант може таким чином швидше укласти угоду. Такий спосіб торгівлі не передбачає отримання високого доходу. Проте він дозволяє знизити ризик невиконання заявки та ціну реалізації великої угоди.

Якщо резюмувати, то алготрейдинг простими словами — це автоматизація рутинних дій інвестора, що дозволяє заощадити час та сили на аналізі фондового ринку, розрахунку математичних моделей, ведення торгів. Такий спосіб використовують великі підприємства, інвестиційні фонди, брокери. Алгоритми ще називають «торговими роботами» або «радниками».

Найпершою у світі біржею, яка почала застосовувати автоматизовані методи торгівлі, став майданчик NASDAQ (1971 року). Історія такого виду трейдингу сповнена різних незвичайних подій. Так, вважається, що через алгоритмічний трейдинг впав фондовий ринок США. На той час відомий індекс Доу Джонса впав на 1000 пунктів. Це трапилося нібито тому, що роботи отримали накази та виконали однакові операції.

У чому суть алгоритмічної торгівлі

Щоб зрозуміти, що таке алготрейдинг, потрібно розібратися у суті такої торгівлі. Вона полягає в оцінці можливої ​​поведінки ринку. Розрахунки котирувань проводять з урахуванням історичних фактів обраного активу, набору комерційних інструментів. Ринок постійно змінюється. Завдання розробників полягає у пошуку моделей, які повторюються. Вони також розраховують ймовірність їх появи у майбутньому. Тому алгоритмічний трейдинг зводиться до виявлення алгоритмів відкриття/закриття угод, підбору роботів, що повинні їх реалізувати. Останні підбираються одним зі способів:

  1. Автоматичний. Спеціалізовані ІТ-програми оцінюють ситуацію та тестуються на основі отриманих даних. Далі вони використовуються в автоматичному режимі.

  2. Генетичний. При такому способі сама комп'ютерна програма розробляє та підбирає алгоритм, використовуючи елементи штучного інтелекту.

  3. Ручний. Спочатку ринок аналізують за фізичними та математичними моделями. Потім трейдер тестує та підключає необхідні програми.

Багато інвестиційних компаній, що використовують у своїй роботі алгоритмічну торгівлю, застосовують різні сімейства роботів. Це дозволяє диверсифікувати алгоритми та знизити ризик виникнення збоїв та помилок.

Види алгоритмів на фондовому ринку

Фондовий та строковий ринки відкривають великі можливості для автоматичної торгівлі. Найчастіше її використовують великі фонди. Алгоритмічну торгівлю здійснюють по-різному. Варто виділити такі її види:

  1. Системи з урахуванням статистичних даних. Оцінюється історична інформація про актив, аналізується ситуація та приймається рішення.

  2. Автострахування угод (хеджування). Спочатку генерують, а потім дотримуються спеціальних правил, що дає змогу знизити ризики.

  3. Алготрейдинг, який пов'язаний із виконанням певних умов угоди, зокрема, відкриття/закриття наказів.

  4. Прямий доступ до ліквідності. Метою такого виду є отримання швидкого доступу до ринків, скорочення витрат на комерцію.

Серед засобів ведення алготрейдингу варто також виділити високочастотну автоматизовану торгівлю (HFT-трейдинг). Такі операції характеризуються високою частотою відкриття ордерів. Угода укладається миттєво. У такій торгівлі можна знайти переваги, але треба розуміти, що вона пов'язана з високими ризиками.

Стратегії алгоритмічної торгівлі

В алготрейдинг використовуються різні типи стратегій. Наводимо основні з них:

  1. Зважена за часом середня ціна (TWAP — Time Weighted Average Price). Ця стратегія передбачає відкриття заявок через однакові проміжки часу за цінами з найкращою пропозицією або попитом (залежно від угоди).

  2. Виважена за обсягом середня ціна (VWAP Volume Weighted Average Price). При виборі такої стратегії угоди відкривають за відповідний час рівними частинами та за тими цінами, які не перевищують середньозважену вартість у час старту відкриття позиції.

  3. Айсберг (Iceberg). Стратегія популярна для виставлення заявок із сумарним обсягом не вище, ніж певна кількість, що визначається заздалегідь. Як тільки одна виконується, відразу виставляється інша з тим самим обсягом. Трейдерам у торговельній склянці видно лише задану наперед частину обсягу. На багатьох біржах такий механізм вбудований за замовчуванням.

  4. Execution strategy. Стратегія переважно застосовується великими гравцями ринку (хедж-фондами, брокерами), коли потрібно відкрити угоду за середньозваженою ціною. Алгоритм може довго відкривати її частинами за різною вартістю, поки не вдасться по всьому обсягу досягти середньої суми.

  5. Спекулятивна стратегія. Використовується приватними інвесторами. Її мета – досягти максимально вигідної ціни для входу в угоду, щоб потім отримати прибуток.

  6. Data Mining. У цю групу входять алгоритми, які збирають дані, що структурують їх і проводять аналіз. Ви можете встановити різні параметри для пошуку.

Зручний спосіб торгівлі кожен обирає самостійно.

Переваги алготрейдингу

Будь-яка автоматична система легко перевершить людину у швидкості та продуктивності. Серед інших переваг алготрейдингу варто відзначити відсутність фізичних обмежень, оскільки програмі не треба витрачати час на щось інше, крім роботи. Вона суворо виконує задану послідовність дій. АТС усувають процес укладання угод від людського фактора, тому виключаються емоції, домисли, інтуїція, через які нерідко трейдери зазнають збитків.

Недоліки алгоритмічного трейдингу

Алгоритмічна торгівля значно поширилася останнім часом. Нові торгові операції призвели до ризиків, які раніше й не передбачалися. Їх можна поділити на такі групи:

  1. Операційні збої — найчастіша проблема. Роботи можуть підвищувати обсяги заявок до високого рівня, через що сервери не витримують. Внаслідок чого система відмовляє та торги припиняються. Учасники ринку недоотримують прибуток, зазнають збитків. Ця група ризику пов'язана також із помилками, яких припускаються розробники в алгоритмах. Недопрацювання у програмах ведуть до збоїв, що позначаються на динаміці котирувань активів.

  2. Різкий стрибок волатильності. Періодично на великих світових ринках фіксуються злети чи падіння вартості інструментів. Йдеться про так звані флеш-креші. Найчастіше такі проблеми виникають під час роботи HFT-алгоритмів, на частку яких припадає більшість автоматизованих торгових процесів.

  3. Різкий відхід ліквідності. Алготрейдинг може спровокувати нестабільність на ринку, через що зупиняються операції. Оскільки більшість їх відбувається за заявками роботів, обов'язково спостерігатиметься відтік ліквідності, який обвалить котирування.

  4. Зростання витрат. Велика кількість алгоритмічних трейдерів, ускладнення алгоритмів і швидкості їхньої дії підвищують витрати регуляторів і торгових платформ. Для задоволення запитів біржам необхідно не відставати у нарощуванні технологічності власних ресурсів. Регулятори вдосконалюють систему прозорості торгових операцій. Підвищення витрат призводить до зміни тарифів для учасників ринку.

  5. Можливість маніпулювання цінами. Алгоритмічні програми можна настроювати певні дії. Вони можуть проводити окремі інструменти. Так, відомі випадки, коли внаслідок такого впливу було зірвано IPO компанії. Роботів можуть налаштувати на зміну ціни для купівлі або продажу активу, що вводить в оману інших інвесторів. внаслідок чого показники попиту та пропозиції не відповідають дійсності.

  6. Зниження прогнозованості ринку. Через вплив роботів на торгові майданчики втрачається прозорість ціноутворення. Через це точність прогнозів знижується.

Автоматизовані системи призводять до невпевненості у традиційному трейдингу. Внаслідок чого алгоритмічний трейдинг зміцнює свої позиції, що паралельно збільшує ризики.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»