ETF для майбутньої пенсії: як інвестувати в ETF?

Мудра людина, що має гроші, не зберігатиме їх «під матрацом». Будь-які суми знецінюються згодом через інфляцію. Швидкість та величина залежатимуть від валюти. Так, гривня втрачає близько 10% щорічно. Якщо грошей ще немає, їх потрібно відкладати. Хоча б мінімальні суми. Це пов'язано із хитким пенсійним забезпеченням в Україні. Економічна та демографічна ситуації ведуть до того, що пенсії (у її сучасному розумінні) зовсім не буде для тих, кому зараз 30, 40 років. Чим раніше усвідомити цей факт, тим з більшою ймовірністю ви встигнете виправити ситуацію, не опинитеся без засобів для існування у 60 років.

Головне, не просто складати гроші, а грамотно розпоряджатися ними. Вони мають працювати. Найочевидніший варіант — банківський депозит. На жаль, він має малу прибутковість. У країнах з розвиненою економікою популярністю користується торгівля на фондовому ринку. Такий тренд уже не перший рік є і в Україні. Вибір правильної стратегії інвестування дозволить отримати відповідний рівень доходності та встановити допустимі ризики. При цьому необхідності витрачати багато часу на вивчення економічних термінів, принципів функціонування ринку немає, якщо, наприклад, інвестувати в ETF. Розкажемо про цей фінансовий інструмент докладніше.

Що таке біржовий фонд

Щоб успішно торгувати на фондовому ринку, потрібні хоча б базові знання. У інвесторів-початківців їх, як правило, немає. Виділяти час, щоб поринути у нову собі сферу, можуть далеко ще не всі. Це зовсім не означає, що необхідно відмовлятися від ідеї інвестування. Достатньо лише вибрати оптимальний варіант. Тому рекомендується звернути увагу на фонди ETF.

Абревіатура є скороченням від exchange-traded fund. По суті такий фонд збирає у свій інвестиційний портфель цінні папери та інші активи компаній за певним принципом.

Для кращого розуміння коротко розповімо, що має на увазі інвестування в акції. Інвестор купує кілька цінних паперів вибраних компаній, наприклад, Facebook, Microsoft, Alphabet і Apple. Вони надходять на зберігання депозитарію. Таким чином, зібрано інвестиційний портфель. Дохід інвестора в такому випадку — це дивіденди та різниця у вартості купівлі та продажу. Щоби зафіксувати прибуток, потрібно продати акції на біржі. Для зниження ризиків та підвищення прибутковості важливо диверсифікувати вкладення, продумати, в які активи вкладати.

Інвестувати можна в цінні папери «блакитних фішок» (вони відрізняються стабільністю) або робити ризиковані вкладення, наприклад недооцінені компанії. Вибрана стратегія залежатиме від переваг та цілей. У будь-якому випадку інвестору потрібно самостійно збирати інвестиційний портфель, відстежувати котирування і приймати рішення про купівлю, продаж, реінвестування і т. д. Це вимагає часу. ETF самостійно збирає та керує активами. Інвесторові не потрібно нічого робити. Прибутковість залежить від якості управління та інвестиційного портфеля фонду. Тому важливо приділити увагу вибору ETF.

Принцип роботи ETF

Інвестор, вкладаючи гроші в exchange-traded fund, купує вже готовий портфель акцій, який формується з урахуванням відомих індексів чи економічної спрямованості компаній. Цінні папери фондів — досить ліквідний актив, який можна продати на біржі будь-якої миті. ETF-інвестиції дозволяють автоматично отримувати частку у всіх компаніях, які є в портфелі фонду.

Наприклад, якщо структура exchange-traded fund спирається на індекс NASDAQ, інвестор стає акціонером понад 3000 емітентів. Самостійно зібрати такий портфель та керувати ним непросто. Потрібні досить великі вкладення. Можна купити ETF в Україні, маючи доволі скромну початкову суму.

Ще один приклад. Умовний exchange-traded fund спеціалізується на покупці акцій американських IT-компаній. Його інвестиційний портфель може складатися із цінних паперів десятка найбільших емітентів на вибраному ринку. Пропорції можуть бути різні. Купуючи акції такого фонду, інвестор отримує частку у всіх IT-компаніях, включених до ETF.

Звичайно, ніщо не заважає самостійно придбати цінні папери лідерів IT-сектору США, але обійдеться це набагато дорожче. Так, 25.10.21 ціна однієї акції Google - $2 780, Amazon — $3 401. Крім того, потрібно самостійно керувати активами. Одна акція ETF, як правило, коштує від кількох десятків до кількох сотень доларів, що дозволяє інвестувати, наприклад, в IT-ринок США, не маючи значної суми. Завдяки цьому простіше диверсифікувати активи, купуючи цінні папери фондів, що спеціалізуються у різних галузях економіки.

Як вибрати ETF

Можна придбати залежно від прибутковості, спеціалізації (прив'язка до певних індексів або активів), від інших факторів. Найчастіше вибір ґрунтується на інвестиційному портфелі фонду.

Наприклад:

  • індекси США. У цьому випадку цінні папери, що знаходяться у володінні фонду, повторюють Dow Jones 30, SPY, NASDAQ 100 та ін.;

  • країни світу. ETF включають активи різних держав (Німеччина, Японія тощо);

  • товарні індекси. В цьому випадку можна заробити на різниці в цінах на золото, нафту та ін;

  • галузеві індекси. Тут, як у згаданому раніше прикладі, інвестор може зробити внесок відразу у певний сектор економіки (IT, медицина, туризм та ін.).

При виборі зазвичай ґрунтуються на своїх знаннях, перевагах або рекомендаціях фінансових експертів, авторитетних аналітичних агентств.

Як інвестувати в ETF

Фізична особа не може безпосередньо, тобто без посередника, придбати акції на фондових біржах. Найпростіший спосіб інвестувати

 — звернутися до брокера. Ліцензований учасник фондового ринку на гроші клієнта здійснює таку операцію та зараховує активи на зберігання до депозитарію. У такому разі права інвестора захищені чинним національним законодавством.Ліцензії на ведення брокерської діяльності, депозитарні послуги видає Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

В Україні є кілька інвестиційних компаній. Вони дозволяють придбати цінні папери на українських та світових біржах. Серед них виділяється «Фрідом Фінанс Україна», яка провадить діяльність вже понад 20 років. Щоб здійснити покупку, достатньо зайти на офіційний сайт, пройти реєстрацію та поповнити брокерський рахунок. За бажанням ви можете відвідати один з офісів компанії.

Після цього достатньо вибрати відповідний ETF. Активи будуть зараховані до депозитарію. Ними можна розпоряджатися на свій розсуд: зберігати, продавати, передавати у спадок, брати під них кредит і т. д. Якщо ваша мета   — забезпечити безбідну старість, рекомендується віддати перевагу довгостроковому інвестуванню. Ви можете вирішити самостійно або проконсультуватися з фінансовим експертом «Фрідом Фінанс України», до якого з фондів вкласти гроші. Ця послуга надається безкоштовно. Якщо вас цікавлять інші інструменти інвестування, рекомендується пройти навчальні курси.

Знаючи, як інвестувати в ETF в Україні, ви можете почати вкладати навіть із невеликої суми. Поступово розширюватимете інвестиційний портфель і вносити коригування за потреби. Вкладення у біржові фонди підходять тим, хто хоче приділяти мінімум часу процесу торгівлі на фондовому ринку. Вони рідко розглядаються задля досягнення спекулятивних цілей.

Інвестування в exchange-traded fund для забезпечення майбутньої пенсії може мати на увазі 100% вклад тільки в цей інструмент або диверсифікацію. Наприклад, можна частину коштів вкласти до біржового фонду, а іншу частину — до облігацій внутрішньої позики України (ОВДП). Тут все залежить від початкової суми, побажань, що стосуються прибутковості, рівня ризику, термінів тощо. Без наявності досвіду та знань вибирати стратегію рекомендується разом із фінансовим експертом. Головне в інвестуванні — розпочати. Якщо відкладати цей процес, то знижується можливість забезпечити себе істотним капіталом до 60-річчя.

Переваги інвестування в ETF

По-перше, купуючи акції біржових фондів, вам не доведеться розбиратися в тонкощах функціонування фондового ринку, відстежувати котирування цінних паперів, аналізувати фінансові показники компанії тощо. По-друге, щоб купити активи, наприклад, 10 корпорацій, за кожну транзакцію потрібно платити комісію брокеру. Те саме стосується і продажу. У випадку з інвестуванням у біржові фонди ви стаєте акціонером багатьох компаній і сплачуєте комісії двічі: при купівлі та продажу.

Також до переваг exchange-traded fund належать:

  • диверсифікація. У портфелі фонду можуть бути зібрані цінні папери різних компаній. Успіх одних компенсуватиме занепад інших;

  • професійне керування. Над ним працюють досвідчені трейдери, адже прибутковість і привабливість фондів відбивається і на їх фінансовому благополуччі;

  • низький поріг входу. Вартість акцій exchange-traded fund та сума комісій значно нижча, ніж при використанні інших фінансових інструментів;

  • захищеність. Емітенти (фонди) випускають цінні папери за стандартами UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities), що забезпечує суворий контроль за виконанням нормативних вимог;

  • прозорість. Інвестор може ознайомитися з актуальною та відкритою інформацією про зміст портфеля, його зміни у будь-який зручний момент.

Крім того, є ще одна перевага — висока ліквідність. Якщо потрібні гроші, або ви знайшли більш привабливий варіант для їх вкладення, продати акції біржового фонду не важко.

Недоліки ETF

На відміну від інвестування в акції компаній, де дохідність може становити від 10 до 30% (іноді й вище), біржові фонди можуть запропонувати лише близько 10—15% прибутковості. Важливо розуміти, що самостійне керування портфелем цінних паперів пов'язане з підвищеним ризиком. Чим вищий потенційний прибуток, тим імовірніші й збитки.

Перед тим як купити ETF в Україні, ви також маєте врахувати, що цей інструмент практично ніколи не приносить пасивний дохід у вигляді дивідендів. У поодиноких випадках інвестори отримують такі виплати. Найчастіше грошовий потік реінвестується. Втім, це зазвичай призводить до зростання вартості акцій ETF. Зважайте на те, що дивідендна політика біржового фонду регулюється на законодавчому рівні. Так, у США exchange-traded fund зобов'язані виплачувати акціонерам дивіденди.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»