Що таке ф’ючерс звичайними словами

Фінансовий ринок пропонує безліч інструментів для торгівлі, серед яких особливе місце займає ф'ючерс. Це один з найбільш швидко зростаючих типів короткострокових вкладень, що володіє високою ліквідністю. Торгувати ф'ючерсами можна на фондовій біржі в розділі термінового ринку. Для здійснення угод знадобляться послуги посередника ─ брокера. Розповімо про те, що таке ф'ючерс, більш детально. 

Що таке ф'ючерс 

Друга популярна серед трейдерів назва ─ ф'ючерсний контракт. Являє собою домовленість між учасниками ринку: продавцем і покупцем. Договір стосується гарантованої поставки базового активу в майбутньому (дата відома заздалегідь) за ціною, обумовленою в день укладання угоди. При цьому вартість фіксується в контракті і не може змінюватися незалежно від ситуації на ринку. При необхідності ф'ючерс можна продати третій стороні, не чекаючи його виконання. 

В якості базового активу можуть виступати: 

  • акції; 

  • валюта; 

  • облігації; 

  • криптовалюта; 

  • нафта, вугілля, зерно, золото та інші товари. 

Такий же підхід практикується без поставки реального активу ─ на момент закінчення терміну дії контракту (експірації) одна зі сторін сплачує іншій різницю в ціні. Як правило, виконання ф'ючерсних контрактів квартальне, але бувають і виключення. Врахуйте, ф'ючерс ─ це не те ж саме, що і права на базовий актив. Його покупка, наприклад, на акцію не означає, що трейдер отримає дивіденди. Також не буде ніяких відомостей і в депозитарії. 

Цей інструмент дозволяє скоротити фінансові ризики в разі різкої зміни вартості. Застосовується і для укладення спекулятивних угод з метою отримання короткострокового прибутку. Ще один популярний варіант використання цього інструменту ─ хеджування ризиків, пов'язаних з можливим осіданням інвестиційного портфеля. 

При цьому потрібно віддавати собі звіт: результат короткострокових угод не завжди забезпечує отримання прибутку, існує ймовірність втрати частини грошей. Наприклад, якщо ціна зміниться в невигідну сторону. З цієї причини важливо уважно підходити до укладання таких контрактів, розуміти, як працюють ф'ючерси, і розбиратися в специфіці функціонування фондового ринку. 

Установки ф'ючерсів, крім ціни і термінів, залежать від конкретної фондової біржі. Вона ж виступає гарантом виконання зобов'язань. 

Характеристики ф'ючерсу 

Як було сказано вище, ф'ючерсні контракти ─ це зобов'язання продати / купити базовий актив або виплатити різницю у вартості до заздалегідь обумовленої дати і за визначеною в договорі ціною. Ці параметри встановлюють трейдери. Окрім них ф'ючерсні контракти мають характеристики, які залежать від кожної конкретної біржі. Серед основних:

  • назва; 

  • тікер; 

  • тип контракту (поставочний або розрахунковий); 

  • дата виконання; 

  • базовий актив ; 

  • вартість пункту ціни в певній валюті; 

  • адреса і спосіб поставки, а також кількість базового активу (для поставочних контрактів); 

  • крок ціни і т. д. 

Окрім того, біржа встановлює розмір гарантійного забезпечення. 

Як працюють ф'ючерси 

Суть зводиться до одного принципу ─ купити дешевше і продати дорожче.Якщо до моменту закриття контракту ціна базового активу зростає, виграє покупець, який купив ф'ючерс за меншою ціною, а якщо знижується, прибуток отримує продавець, який продав за вищою вартістю. Буває і так, що різниці немає або вона мінімальна. У такому випадку і продавець, і покупець нічого не втратили, але і не запрацювали. 

На відміну від покупки, наприклад, акцій, трейдеру не потрібно платити всю суму, досить внести заставу (гарантійне забезпечення). Це дозволяє здійснювати операції, вартість яких вища, ніж присутність грошей на брокерському рахунку. Передбачається кредитне плече. 

Наприклад, на Вашому рахунку 10 000 грн і Ви придбали один ф'ючерс загальною вартістю 50 000 грн. Технічно Ви отримуєте плече, рівне 1: 5. Гарантійне зобов'язання склало 10% або 5 000 грн. Ще стільки ж зарезервував брокер. Якщо ф'ючерс до моменту виконання контракту буде коштувати 60 000 грн., Ви отримаєте прибуток в розмірі 10 000 грн. У разі, якщо його ціна виявиться рівною 45 000 грн., Отже, втрата складе 5 000 грн. При цьому брокер зможе закрити операцію раніше, ще до втрати всього депозиту за результатами клірингу. 

Врахуйте, нарахування прибутку та списання збитку в разі торгівлі на строковому ринку відбувається кілька разів на день, а не в момент закриття угоди. Ця процедура отримала назву «кліринг». Являє собою невелику технічну перерву в роботі біржі тривалістю 5-20 хвилин, під час якої і відбувається перерахунок з фіксацією нової вартості ф'ючерсу. Різниця, отримана в результаті клірингу, називається варіаційною маржею. Це дозволяє оперативно реагувати на зміни і вживати заходів, наприклад, фіксувати прибуток або збитки, виставляючи ф'ючерсний контракт на продаж. 

У разі, якщо тенденція буде негативною, а вартість стане занадто швидко знижуватися, брокер може передчасно примусово закрити позицію в момент вичерпання запасу грошей на рахунку (маржін колл). Це означає, що почекати підвищення вартості, як при покупці акцій без кредитного плеча, не вийде. Коли сума на депозиті дійде до порогового значення (70-85% від маржі, але залежить від брокера), позиція буде закрита. Перерахунок відбувається двічі на день. Щоб цьому запобігти, можна скористатися одним з варіантів: 

  • поповнювати депозит у міру необхідності, але це пов'язане з високим ризиком в разі подальшого падіння ціни; 

  • зафіксувати збитки, виставивши ф'ючерс на продаж ; 

  • нічого не робити в очікуванні примусового закриття угоди. 

Ціна ф'ючерсу необов'язково дорівнює вартості його базового активу. Адже контракт укладається на майбутнє. Ціна може бути вищою (контанго), нижчою (беквардейшн) або приблизно рівною (паритет). Відповідно, вартість залежить від прогнозів на майбутнє.Якщо очікується зростання, ціна буде вищою, і навпаки. Окрім того, вартість ф'ючерсів залежить і від інших факторів, серед яких дивіденди, процентні ставки і т. п. У той же час, чим ближче дата виконання (експірація), тим менше розходиться ціна базового активу з ф'ючерсним контрактом. 

Розмір гарантійного забезпечення (первинна маржа), як правило, встановлюється біржею в межах 2-40% від повної вартості ф'ючерсу. Сума блокується до моменту закриття контракту (експірації). Розмір гарантійного забезпечення може залежати від ціни та інших характеристик ф'ючерсу. 

Види ф'ючерсів 

Поділяються на два типи в залежності від характеру виконання зобов'язань. Перші ─ класичні або поставочні. До моменту виконання контракту продавець зобов'язується поставити потрібну кількість базового активу за заздалегідь обумовленою ціною. 

Наприклад, ф'ючерс куплений на 1000 відеокарт вартістю $ 1000. Кожна з датою експірації через 3 місяці. Його ціна становить $ 1 000 000. На той час відеокарти можуть подорожчати до $ 1200 за штуку, але продавець поставить заявлене число по $ 1000. Вигода покупця складе $ 200 000. Якщо ж вони подешевшають до 900, він втратить $ 100 000. 

Такі види ф'ючерсів рідко цікавлять спекулянтів, а використовуються великим бізнесом з метою зниження фінансових ризиків. Продавці страхуються від здешевлення базового активу, а покупці ─ від подорожчання. 

Другі ─ розрахункові, і їх більшість. Вони не мають на увазі поставки матеріального товару або акцій. Різниця в ціні просто зараховується в збиток або прибуток. Це спекулятивний інструмент. Він же використовується і для хеджування.

Основні стратегії торгівлі ф'ючерсами 

Найбільш поширені: 

  • спекулятивні угоди ─ тут все досить просто, основний упор робиться на добуванні прибутку, заснованого на різниці у вартості між купівлею і продажем ф'ючерсних контрактів; 

  • хеджування ─ продаж ф'ючерсів для зменшення ризиків у разі зниження вартості базового активу з гарантованим фіксуванням ціни на момент укладення угоди; 

  • арбітраж ─ буває тимчасовим , просторовим і міжринковим, має на увазі вчинення логічно пов'язаних між собою угод однаковими або близькими один до одного активами з метою отримання доходу за рахунок різниці в їх вартості. 

Комісія за покупку або продаж ф'ючерсів, як правило, значно нижче, ніж під час торгівлі акціями. Це робить інструмент зручним для спекуляцій. При цьому обов'язково слід отримати базові знання, що стосуються торгівлі на строковому ринку. Ф'ючерси можуть принести хороший прибуток, але можливі і збитки при помилкових угодах і невмінні правильно реагувати відповідно до актуальної ситуації.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»