Що таке глобальні депозитарні розписки?

Іноді кордони країн можуть значно ускладнювати доступ інвесторам до іноземних фінансових інструментів. Наприклад, акціям та облігаціям. Держава може забороняти допуск цінних паперів іноземних емітентів на національну біржу. Ця перешкода переборна — доступ до активів у такому разі відкривають глобальні депозитарні розписки (ГДР). Такий фінансовий інструмент у разі необхідності дозволяє вкласти гроші в компанії, що знаходяться за межами країни без необхідності звернення до іноземного брокера.

Глобальна депозитарна розписка не завжди потрібна. Вона втрачає сенс, коли, наприклад, інвестор може придбати безпосередньо самі акції, куди вона випущена. Якщо ж ви хочете придбати акції якоїсь конкретної компанії, а вони не торгуються на популярних світових біржах через різні обставини, то за наявності ГДР їх покупка виправдана.

Що таке глобальна депозитарна розписка

ГДР часто називають «вторинною акцією». Цей фінансовий інструмент належить до похідних цінних паперів (ЦП). З його допомогою відбуваються торги на закордонних фондових біржах. Це дозволяє подолати заборону придбання акцій іноземних компаній. У цьому ГДР надають власнику всі права, як і базовий актив.

Глобальна депозитарна розписка — це внутрішній цінний папір. Завдяки цьому комісія при купівлі зазвичай менше. Купуючи ГДР, власник отримує сертифікат на право володіння ЦП. Він має право на:

  • отримання дивідендів;

  • продаж ГДР у будь-який момент;

  • частку у статутному капіталі емітента тощо. 

Ті ж права, як і власник акції, з тією різницею, що має похідну ЦП. ГДР можуть випускатися під такий базовий актив, як облігації. Власник у разі може претендувати на купонний прибуток.

Що таке глобальна депозитарна розписка для емітентів? Це можливість розмістити цінні папери на міжнародному ринку та залучити додаткові інвестиції в іноземній валюті. Такий крок часто призводить до підвищення котирувань, надає PR-ефект (випуск ГДР анонсується). Це дозволяє підвищити пізнаваність бренду на міжнародній арені. Такий підхід серед іншого практикується, наприклад коли компанія бажає освоїти нові ринки.

Емісія ГДР

Організатором емісії є закордонний депозитарний банк. Їй передує домовленість емітента з банком-кастодіаном країни звернення ЦП. Йому на зберігання передаються цінні папери, які оформляються з ім'ям іноземної банківської установи. При оформленні угоди зазначаються термін її дії, умови передачі ЦП та ін.

При цьому депозитарний банк може самостійно викупити в емітента акції та провести емісію. Після цього розмістити розписки на біржі. Як правило, за рідкісними винятками ліквідність ГДР повністю відповідає базовому активу — інвестор може будь-якої миті купити та продати ЦП. 

Надійність глобальної депозитарної розписки також не відрізняється, хіба що між емітентом та власником додається один або кілька додаткових посередників у вигляді банків. Як правило, це найбільші та стабільні національні банківські установи, наприклад, Deutsche Bank, New York Mellon, JP Morgan Chase та ін. 

ГДР можуть мати різні номінали. Вони можуть відповідати одному, двом, десяти цінним паперам тощо. Сума дивідендів у такому разі множиться залежно від номіналу. Тож якщо одна ГДР дорівнює 10 ЦП емітента, отже, акціонер отримає X*10, де X — це нефіксований розмір дивідендної виплати. Депозитарні розписки можуть мати номінал у частках, наприклад, 1/10. 

Це дозволяє стати власником дорогих ЦП без необхідності купувати цілу акцію.

Переваги глобальних депозитарних розписок

Знаючи, що таке ГДР на біржі, інвестору необхідно ще й зрозуміти, які позитивні сторони може дати цей фінансовий інструмент. Перерахуємо основні переваги, серед яких:

  • нижчі витрати на комісії;

  • можливість набувати зручний номінал залежно від цілей інвестування та виділеного бюджету;

  • самі права власника, як у звичайних акцій;

  • можливість придбання рідкісних ЦП;

  • подолання національних заборон;

  • висока ліквідність.

ГДР дозволяють без проблем інвестувати на глобальному ринку без необхідності шукати зарубіжних брокерів. Фінансовий інструмент має таку ж ліквідність, як і акції, а значить, дозволяє при необхідності оперативно здійснювати операції з продажу. У той самий час існують і мінуси.

Недоліки глобальних депозитарних розписок

Основний недолік у тому, що, як і акції, ГДР не застраховані державою. Інвестор може отримати як прибуток, і збитки. Тому підходити до вибору потрібно уважно. Діють ті ж правила, що і для покупки акцій:

  • вкладати лише вільні гроші;

  • створити «подушку безпеки» у розмірі 3–6 місячних витрат;

  • перед покупкою проводити попередній аналіз;

  • диверсифікувати активи;

  • здійснювати операції лише за посередництва ліцензованих учасників фондового ринку.

Також важливо відстежувати новини навколо тих компаній, чиї ЦП ви купуєте. Важливо враховувати напрямок руху глобальної економіки, зокрема тих її секторів, куди ви вклали гроші. Це дозволить розуміти, коли краще продавати чи купувати активи, а також прогнозувати котирування.

До недоліків НДР також можна віднести й те, що банк-кастодіан або депозитна установа банку відкликають ліцензію. У такому разі інвестори ризикують не отримати прибуток за розписками, оскільки не зможуть їх продати, — ліквідність падає. Такий розвиток ситуації є малоймовірним, але кожен додатковий посередник вносить фактор нестабільності.

Також податки з ГДР потрібно сплачувати самостійно, а не в автоматичному режимі, як у разі купівлі акцій іноземних емітентів у брокера.

Особливості купівлі та продажу НДР

Купівля-продаж аналогічна іншим ЦП. Вартість ГДР залежить від ціни базового активу, а також номіналу. Існують механізми, коли глобальні депозитарні розписки можна придбати дешевше ніж акції, на які вони випущені. Придбати НДР можна на великих фондових біржах, наприклад, NASDAQ Лондонській, Франкфуртській та ін. Продати можна там само. Найпростіше це зробити за допомогою брокера.

Так, інвестиційна компанія "Фрідом Фінанс Україна" дозволяє через європейське представництво купити будь-які цінні папери іноземних емітентів. Для цього не потрібно шукати брокера за кордоном. Достатньо звернутися до одного з офісів або зареєструватися на офіційному сайті компанії.

Ви можете отримати безплатні фінансові консультації від експертів «Фрідом Фінанс Україна», щоб грамотно вкласти гроші. І тому потрібно позначити мети, бюджет, терміни. Залежно від поставлених завдань буде підібрано оптимальну інвестиційну стратегію.

Також ви можете уточнити всі актуальні дані щодо будь-якого емітента, а також отримати прогноз котирувань. Крім того, компанія «Фрідом Фінанс Україна» пропонує навчальні курси. Вони дозволять отримати базові навички торгівлі на фондовому ринку та самостійно приймати рішення.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»