Що таке хеджування на фондовому ринку?

Кожен інвестор, який бажає самостійно торгувати на фондовому ринку або розуміти, як він працює, неминуче стикається з необхідністю вивчення базових термінів. Знання дозволяє приймати правильні рішення та знижувати ризик. Грамотний підхід та вміле використання фінансових інструментів дозволять ефективніше торгувати акціями та іншими цінними паперами (ЦП). Так, один зі способів знизити ризики — хеджування. Це досить універсальний інструмент, який застосовується для захисту інвестиційного портфеля від корекції, впливу економічної кризи та інших негативних факторів. Розглянемо як він працює.

Що таке хеджування?

Найпростіший спосіб зрозуміти, що таке хеджування — це думати про нього як страхування. Якщо хочеться захистити від несприятливих факторів, наприклад, автомобіль, людина набуває страхового поліса. Мається на увазі, що ця послуга платна, але у разі виникнення певної негативної події страховка зможе перекрити великі фінансові витрати. Таким чином, збитки, заподіяні внаслідок несприятливого фактора, мінімізуються. На фондовому ринку дещо складніше — недостатньо просто сплачувати внесок страхової компанії.

Хеджування — це балансування, інвестор займає рівну, протилежну позицію на іншому ринку. Такий підхід дозволяє нівелювати цінові коливання. Хеджування може застосовуватися для захисту різних активів, наприклад:

  • валюти;

  • цінних паперів;

  • товарів;

  • дорогоцінних металів та ін.

Грамотне застосування цього інструменту дозволяє мінімізувати ризики. Можна захистити актив від:

  • геополітичних настроїв;

  • загальносвітових кризових явищ;

  • зміни процентних ставок;

  • мінливості цін на сировину та товари;

  • коливання курсу валют та ін.

Хеджування (хедж) немає нічого спільного з отриманням спекулятивного доходу. Це набір біржових фінансових інструментів.

Як працює хеджування на фондовому ринку?

Під фондовим ринком найчастіше розуміється той, де головним активом є цінні папери. Припустимо, що у вашому інвестиційному портфелі є акції великої американської компанії, що спеціалізується на виробництві комп'ютерних деталей для комплектування. Ви плануєте тримати актив довго (довга позиція), але хвилюєтеся, що ЦП можуть подешевшати. Відповідно, хочете мінімізувати ризики. Для цього на терміновому ринку ставте на падіння базового активу, наприклад, купуючи такий похідний інструмент, як ф'ючерс. Така позиція називається "шорт" (short — коротка).

Завдяки такій ставці трейдер може заробити на падінні ринку, а його зростання, навпаки, призведе до збитків. Проте, у прикладі відкриття короткої позиції є методом хеджування. Це означає, що якщо ринок справді впаде і базовий актив подешевшає, ви зможете компенсувати різницю і нічого не втратите. Водночас якщо падіння не станеться, інвестор зазнає збитків. Це і є страховою ціною. Популярне хеджування валютних ризиків виглядає так само — інвестор купує, наприклад, євро, а на терміновому ринку ставить його падіння в короткостроковій перспективі.

Щоб захеджувати актив, застосовуються одразу два інвестиційні інструменти одночасно. Важливо розуміти, що цей спосіб спричинить зниження потенційного прибутку. Він добре підходить для тих, хто бажає довгостроково тримати ЦП і не шукає короткострокової спекулятивної вигоди. Інструмент знижує потенційні збитки. Це важливо розуміти перед тим, як хеджувати ризики. Не варто застосовувати цей спосіб бездумно. Найбільш доцільно користуватися ним, коли це не суперечить обраній стратегії або є вагомі підстави вважати, що базовий актив подешевшає.

Цим фінансовим інструментом користуються як приватні інвестори, так і великі фонди. Існують навіть хедж-фонди, чиєю основною спеціалізацією є професійне управління активами за допомогою хеджування деривативами. Поріг входу для приватних інвесторів зазвичай досить великий — від кількох мільйонів доларів. Тому ті, хто не може передати в управління фонду таку суму, змушені освоювати інструмент самостійно. Хеджування ризиків, як правило, здійснюється завдяки ф'ючерсам, опціонам.

Так, найбільшою популярністю користується використання ф'ючерсних контрактів.

Хедж ф'ючерсами працює так: припустимо, інвестор придбав 10 акцій однієї компанії на $440. Він планує продати їх через 2 місяці та отримати прибутковість коштом їхнього зростання. З огляду на те, що ринок погано передбачуваний, інвестор бажає скоротити ризики шляхом хеджування. Для цього він на терміновому ринку виставляє на продаж ф'ючерсний контракт з 10 акцій за ціною $500 терміном на 2 місяці. Якщо за цей час ринок піде вниз, то втрати за базовим активом буде перекрито ф'ючерсним контрактом.

Наприклад, акції через два місяці подешевшали з $440 до $400. Ф'ючерс, відповідно, теж став коштувати менше. Інвестор продає свої 10 акцій та викуповує ф'ючерсний контракт. Прибуток у ньому становитиме: 500 - 400 = $100. Збитки за акціями: 440 - 400 = $40. Загальний прибуток у такому разі становитиме $60. Якби інвестор не захеджував актив, то зазнав би лише збитку.

Перевага використання саме ф'ючерсів у тому, що немає ризику їх невиконання. Це гарантується біржею. Учасники вносять обов'язковий гарантійний платіж перед укладанням угоди.

Основні види хеджування

Інструмент застосовується для торгівлі практично будь-якими активами, наприклад:

  • цінними паперами;

  • валютою;

  • сировиною;

  • металами та ін.

Самі по собі контракти, що хеджують, класифікуються за:

  • обсягом — повний або частковий захист активу;

  • контрагентом — страхується або ризик продавця, або покупця (у першому випадку — від падіння ціни, у другому — від зростання);

  • типом активу — хеджування може бути чистим, перехресним;

  • ставленням до часу укладання угоди — класичне (відразу після купівлі активу) і передбачуване (задовго до) і т.д. 

Слід зазначити, що є і позабіржові види хеджування. Застосовуються вони досить рідко.

Переваги хеджування

Завдяки цьому фінансовому інструменту можна:

  • підвищити фінансову стабільність;

  • мінімізувати ризики, скоротити ризик банкрутства;

  • усунути фактор невизначеності та ін.

Хедж — це інвестиція, суть якої — рух у протилежному напрямку від базового активу. За будь-якого сценарію кореляція між ними буде негативною, що гарантує компенсацію просідання. Завдяки гнучкості цього інструменту можна мінімізувати ризики для всього портфеля або лише його частини. Його грамотне використання забезпечує стабільність та прогнозованість, що дозволяє почуватися впевненіше при торгівлі на біржі. Застосовувати хедж треба з розумінням.

Недоліки хеджування

Інструмент вимагає отримання навичок, що ускладнює доступ новачкам. Крім того, до недоліків можна віднести:

  • ризик втрати капіталу при біржових обмеженнях та ситуаціях, що вимагають прийняття термінових рішень;

  • ускладнення структури угоди;

  • зниження потенційної прибутковості через витрати на хеджування;

  • підвищення залучення до аналізу ринків, виділення додаткового часу на трейдинг;

  • додаткові витрати на виплати біржових комісій та ін.

Вирішивши захеджувати базовий актив, ви свідомо приймаєте й зниження потенційного прибутку. Крім того, трапляються ситуації, коли цінові коливання між фондовим та терміновим ринком розсинхронізуються, що може призвести до збитків.

Потрібно добре розуміти, коли без страховки не обійтись. Наприклад, хедж рекомендується виконувати, якщо 50% і більше інвестиційного портфеля становлять високоризиковані акції. Також це актуально за відсутності диверсифікації, значної кількості ЦП. Кожну ситуацію необхідно оцінювати окремо.

Без отримання базових знань чи консультації з експертом самостійно торгувати на терміновому ринку не рекомендується. Ви можете пройти навчальні курси від «Фрідом Фінанс Україна». Крім того, за посередництва інвестиційної компанії зможете придбати цінні папери українських та іноземних компаній. Для цього достатньо пройти реєстрацію. Вам також доступні послуги фінансових експертів, які на безплатній основі допоможуть скласти перший інвестиційний портфель, підібрати стратегію в залежності від цілей, термінів та бюджету.

«Фрідом Фінанс Україна» є на ринку понад 20 років. Діяльність ведеться виключно згідно з ліцензіями, виданими контролюючими органами. Для інвесторів доступна зручна платформа Tradernet, де можна проводити фінансові операції та відслідковувати котирування. Доступна також текстова версія, яка дозволить загалом зрозуміти, як влаштований фондовий ринок.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»