Хеджування ризиків ф'ючерсами: у чому суть інструменту та як його використовувати

Волатильність цін значно ускладнює прогнозування вартості активів та планування. Хеджування дає можливість захистити цінні папери від падіння у вигляді відкриття коротких позицій терміновому ринку. Хоча поняття ширше, це найвдаліше його визначення для розкриття нашої теми. 

Методи хеджування використовуються і у повсякденному житті. Наприклад, водії купують страховий поліс для автотранспорту. У разі ДТП страхова компанія частково відшкодовує завдані збитки. Застосовуються подібні методики і у світі фінансів. З їх допомогою зменшують можливі ризики під час інвестування в окремі акції, портфелі цінних паперів, фондові індекси. 

Інвестиційні фонди та приватні трейдери використовують різні інструменти, щоб контролювати ризики. Серед їх числа: опціони, свопи, форварди та ін. Кожен учасник ринку має обирати потрібний метод залежно від його потреб та рівня ризику. Одним із найпопулярніших інструментів є хеджування ф'ючерсами. З його допомогою можна максимально знизити ймовірність великих втрат через зміну цін.

Ф'ючерсні контракти 

Ф'ючерс – біржовий товар. Являє собою договір чи контракт, у якому зазначено, що продавець повинен постачати покупцю базовий актив за обумовлену ціну й у визначені терміни. Усі угоди відбуваються через брокера на фондовій біржі. Ф'ючерси — це ризиковий інструмент термінового ринку, тобто він має дату виконання, тоді як акції не мають «термінів придатності». 

Поява ф'ючерсних контрактів спровокувала необхідність застрахуватися від коливань вартості товарів. Перші операції з використанням подібних інструментів були проведені на товарних біржах Чикаго. Це дозволяло захиститись від істотних коливань на ринку.

Є ф'ючерси на фондові індекси, відсоткові ставки, на купівлю валюти та цінних паперів. Вони передбачають договір на базовий актив, якості якого не переходять на контракт. Якщо купуєте, наприклад, акції з використанням цього інструменту, вони не стають власністю інвестора, тому здійснювати юридичні операції з ними той не може. Але кожна зі сторін зобов'язується виконати домовленості. Біржа у такому разі виступає агентом. 

Ф'ючерсні договори на біржових ринках купуються/продаються за певною вартістю, яка може корегуватися. Трейдеру важливо отримати дохід від різниці цін: купити дешевше, а продати дорожче. Коли купується ф'ючерс, сума вартості договору заморожується на рахунках учасників хеджування. Якщо коштів бракує, брокер зобов'язує продавця чи покупця внести їх у рахунок. Інакше він закриває угоду за ціною ринку. 

Значним етапом у роботі ф'ючерсів є експірація, коли виконуються домовленості за контрактом. Визначає її остання дата постачання товару та проведення розрахунку. 

Що таке хеджування ф'ючерсами 

Є три основні стратегії торгівлі ф'ючерсними контрактами: арбітражні та спекулятивні операції, хеджування ризиків. Зупинимося на останньому вигляді.

Хеджування – це продаж ф'ючерсних контрактів з метою знизити ризики коливання ціни базових активів, коли вартість гарантовано фіксується. Страхування із застосуванням цього інструменту полягає в наступному: на ф'ючерсному ринку відкривається позиція, яка компенсує протилежну позицію на спотовому ринку. Це дозволяє закрити ризик зміни ціни. Учасники договору отримують бажану вартість на тимчасовому відрізку, що потрібний, що дає можливість планувати свою діяльність. 

У такій стратегії є необхідність, якщо, наприклад, необхідно купити валюту за певним курсом через деякий час. Тоді покупець набуває ф'ючерс, який забезпечує йому необхідні умови. 

Розрізняють 2 види хеджування із застосуванням ф'ючерсних договорів: 

  • покупкою (довгий хедж) – передбачає придбання ф'ючерсу, що гарантує захист від можливого підвищення цін у майбутньому; 

  • продажем (короткий хедж) — на ринку реалізується товар, і, щоб застрахуватися від можливого зниження вартості через деякий час, продаються термінові інструменти. 

Ф'ючерсними контрактами може здійснюватися хеджування відкритої позиції щодо базисного активу та страхування майбутньої ціни, коли щодо нього планують проводити операції. 

Ф'ючерс також за своєю суттю має схожість зі ще одним контрактом – опціоном. Потрібно розуміти, що в першому випадку йдеться про зобов'язання кожної зі сторін про постачання та розрахунок, а в другому — про виконання їх однією стороною та про права іншої. Опціон не забезпечує рівних умов учасникам. 

Відмінність хеджування ф'ючерсами від диверсифікації 

Для розкриття теми відмінностей між диверсифікацією та хеджуванням ф'ючерсами слід розглянути ризики, з якими стикаються інвестори при купівлі акцій. Їх поділяють на дві групи: несистематичні та систематичні. Розкажемо про кожен вид по черзі. 

На вартість цінних паперів впливають різні чинники. Найчастіше її падіння пов'язане з діяльністю компанії (при зниженні її доходів, неправомірних діях керівництва тощо). Розглянемо приклад, коли інвестор має капітал $10 тис., і він вирішив вкласти його в акції компанії №1. Коли ж через певний час вона повідомить про зниження своїх доходів, вартість цінних паперів, відповідно, знизиться. Це спричинить збитки для інвестора. 

Новина стосується компанії №1 і ніяк не вплине на вартість акцій фірми №2. Тому такі ризики називаються несистематичними, їх легко зменшити диверсифікацією. Можна капітал $10 тис. вкласти в кілька компаній, краще з різних сфер економіки. У цьому випадку несистематичні ризики суттєво знижуються. Чим більше цінних паперів в інвестиційному портфелі, тим нижчою є ймовірність отримання збитків. Згідно з дослідженнями, потрібно мати до 21 акцій, щоб отримати необхідний ефект диверсифікації. 

Систематичні ризики стосуються всіх цінних паперів. До них належать: 

  • зниження зростання ВВП; 

  • посилення процентних ставок; 

  • знецінення валюти; 

  • дефіцит бюджету та ін. 

Навіть коли в інвестиційному портфелі близько 20 акцій, систематичні ризики здатні спровокувати зниження вартості всіх цих активів. Диверсифікація в такому разі не допоможе. Але подібні ризики можливо хеджувати ф'ючерсним договором на фондові індекси. 

Переваги хеджування ф'ючерсами 

Хеджування набуває великої популярності, оскільки з його допомогою контролюють різні ризики. Використання з цією метою ф'ючерсів має низку переваг:

  • висока ефективність – спотові та ф'ючерсні ціни рухаються спільно, а після закінчення терміну контракту вони повинні зрівнятися, що дозволяє максимально закрити ризики; 

  • мінімальні капіталовкладення – купівля з укладанням такого договору обійдеться дешевше, ніж придбання базового активу; 

  • високе співвідношення чутливості ціни з базисним активом – за ф'ючерсами на акції пропонується постачання одночасно різних інструментів, споріднених з базисним; 

  • стандартизованість, завдяки якій на великих біржових майданчиках виходить досягти майже необмеженої ліквідності. 

Використовуючи ф'ючерси, можна захистити свій портфель від так званих чорних лебедів. Наприклад, до суттєвої корекції котирувань можуть призвести економічні кризи, природні чи техногенні катаклізми, несподівані підсумки виборів та ін. При інвестуванні можна застосовувати хеджування ф'ючерсом на різні фондові індекси. Це дозволяє захистити активи від зайвої волатильності та ринкових знижень.

Як скоротити ризики ф'ючерсами 

Хеджування за допомогою ф'ючерсів виконується по-різному. Якщо говорити про прості стратегії, то це можуть бути придбання портфеля акцій та продаж ф'ючерсного контракту на фондовий індекс. Найскладніші методики припускають включення опціонів чи інших деривативів. 

Наведемо приклад простого способу зниження ризиків на валютному ринку за допомогою ф'ючерсних контрактів. Щоб уберегти гроші від девальвації та знецінення, можна створити портфель із ф'ючерсів на популярні у світі валюти. Для цього потрібно відкрити рахунок в американського брокера, який надає доступ до ф'ючерсної біржі Чикаго (CME). Суму рахунку порівну розподіляють між ф'ючерсними контрактами на різні валюти. Це можуть бути: 

  • євро; 

  • австралійський, канадський, американський долари; 

  • японська єна; 

  • англійський фунт; 

  • швейцарський франк. 

Оскільки такий портфель створюється, щоб зберегти гроші, краще купувати ф'ючерси за повною вартістю без використання кредитного плеча. У майбутньому зі зростанням депозиту можна купувати на них нові валюти. Після настання дати експірації необхідно буде переходити на інший контракт.

Створення такого портфеля дозволяє хеджувати ризики знецінення різних валют.

Потрібно розуміти, що хеджування акцій ф'ючерсами може мати і негативний фінансовий результат. Якщо котирування продемонструють підвищення, для інвестора такий рух уже нічого не означатиме. Тобто він фактично фіксує свій дохід на час відкриття хеджа. В інших випадках подібні методи можуть збільшити прибуток від інвестування та забезпечити трейдеру психологічно комфортну ситуацію. Тому перед використанням будь-якої стратегії потрібно зважити всі за та проти.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»