Фондовий ринок за тиждень 01.06-05.06

Завантажити звіт.pdf



ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ





НОВИНИ ЗА ТИЖДЕНЬ


Рада створила комісію із захисту прав інвесторів

 

Верховна Рада ухвалила постанову про утворення Тимчасової спеціальної комісії ВР з питань захисту прав інвесторів (№2601). Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 319 народних депутатів із 371 зареєстрованого в сесійній залі. 

 

Постановою передбачено створити ТСК і встановити, що вона створюється на правах головного Комітету з питань захисту прав інвесторів. Тимчасова спеціальна комісія утворюється з метою:

  • підготовки та надання на розгляд ВР законодавчих ініціатив із захисту прав інвесторів, забезпечення рівного захисту прав, інтересів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності, а також ефективного інвестування в економіку України, розвитку міжнародного економічного співробітництва та інтеграції; 
  • визначення пріоритетних напрямків удосконалення законодавства щодо створення умов для інвестиційної діяльності; 
  • забезпечення захисту прав інвесторів (бізнесу); 
  • здійснення парламентської співпраці з бізнес-асоціаціями та профільними структурами для сприяння створенню безперешкодних умов для залучення інвестицій;
  • здійснення збору та аналізу, в межах повноважень, інформації для проведення парламентських слухань: про випадки порушення прав бізнесу судовою владою, органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади України, в тому числі правоохоронними органами, порушень прав інвесторів шляхом зловживань положеннями чинного законодавства України. 

 

Кількісний склад Тимчасової спеціальної комісії — 13 народних депутатів. Очолила ТСК народний депутат від «Слуги народу» Галина Янченко, її заступником є народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк. До складу ТСК обрано народних депутатів від «Слуги народу» Олексія Красова, Андрія Костіна, Дмитра Наталуху, Владлена Неклюдова, Галину Михайлюк, Сергія Іонушаса, Артема Культенка; від «Опозиційної платформи – За життя» — Ігоря Абрамовича; від «Батьківщини» — Андрія Ніколаєнка; від групи «Партія «За майбутнє»» — Ларису Білозір, від групи «Довіра» — Роберта Горвата. 

Термін діяльності Тимчасової спеціальної комісії — один рік. Звіт ТСК про виконану роботу передбачено заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради не пізніше ніж через 6 місяців із дня ухвалення цієї постанови. Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

 

Кабмін розпочав роботу над визначенням проєктів, що претендують на держінвестиції

 

4 червня відбулося засідання Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проєктів, на якому розпочалася робота над визначенням проєктів, що претендують на отримання держінвестицій. Всього до участі у відборі допущено 56 проєктів, з них: 44 — перехідні, які відібрані у попередніх роках, та 12 нових. На засіданні розглянули лише нові державні інвестиційні проєкти у сферах охорони здоров’я (5), культури (1), освіти (2), функціонування органів державної влади (1) та виробництва ракетно-космічної техніки (2).

 

«Питання державного інвестування — надзвичайно важливе й актуальне. Під час реалізації державних інвестиційних проєктів зберігаються існуючі та створюються нові робочі місця, що є одним із пріоритетних завдань уряду для покращення економічної ситуації в країні», — зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Дядюра.

 

С. Марченко розповів подробиці меморандуму між Україною та МВФ

 

У Мінфіні озвучили умови надання Україні кредиту МВФ за новою програмою. Про це розповів міністр фінансів України Сергій Марченко в ефірі токшоу «Право на владу», передає УНН. «У меморандумі передбачено зняття мораторію на продаж землі, запровадження ринкових механізмів. Жодних зобов’язань немає, крім тих, які ми вже на себе взяли», — сказав С. Марченко.

 

Водночас, С. Марченко зазначив, що зміни, які були внесені в бюджет, дадуть змогу пережити повторення епідемії коронавірусу у разі виникнення другої хвилі. Він також додав: «Після того, як він (документ — ред.) буде прийнятий, він буде оприлюднений. Є певні процедури. Ми не можемо його оприлюднити, поки документ не прийнятий».

 

Як повідомлялося, МВФ прийме остаточне рішення про надання Україні 5 млрд доларів США до 10 червня. Наразі в МВФ відмовилися коментувати опублікований в ЗМІ меморандум з Україною. Нова угода з МВФ по програмі stand by, рішення по якій очікується 5 червня, розрахована на 3 транші.

 

Мінекономіки оцінює падіння ВВП України в січні-квітні 2020-го до 5%

 

Скорочення обсягів ВВП у січні-квітні 2020 року поглибиться до 5%. Такий прогноз дає Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України в огляді економічної активності у квітні. 

 

«У комплексі зі стимулювальними чинниками попередніх періодів скорочення обсягів ВВП у січні-квітні 2020 року Мінекономіки оцінило на рівні 5%, що цілком відповідає прогнозу (у першому кварталі 2020 року, за оперативною оцінкою Держстату, падіння ВВП становило 1,5%)», — йдеться в огляді, оприлюдненому на сайті міністерства. Згідно з ним, за підсумками чотирьох місяців 2020 року скорочення зведеного індексу виробництва становило 6,7%, тоді як у січні-березні цей показник просів на 3,8%.

 

НКЦПФР погодила участь Freedom Holding в капіталі Української біржі

 

3 червня 2020 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку дала дозвіл компанії Freedom Holding Corp. (США) на придбання істотної частки акцій Української біржі. Freedom Holding Corp. є материнською компанією ТОВ «ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА», професійного учасника ринку цінних паперів України.

 

«Рішення про входження в капітал біржі такого сильного акціонера в сучасних реаліях — безумовно, позитивна новина як для нас, так і для всього фондового ринку України. Це хороший сигнал про те, що не лише місцеві гравці, але і міжнародні інвестори бачать потенціал нашого ринку та вірять у швидке відновлення української економіки», — прокоментував подію Артемій Єршов, Голова Правління Української біржі. Він також висловив впевненість, що наявність нового акціонера дозволить Українській біржі швидше вийти на новий етап розвитку.

 

«Freedom Holding Corp. (США) активно реалізовує стратегію розвитку в Україні. Для нас це дуже важливий етап, який надалі дасть змогу реалізовувати стратегічні інвестиційні можливості для українських інвесторів. ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА планує зайняти позиції лідера, як професійний торговець цінними паперами на фондовому ринку України. Ми зацікавлені в розвитку ринку, підтримці інфраструктури, у розвитку термінових контрактів (ф'ючерсів) та інших похідних фінансових інструментів», — зазначила Марина Машковська, генеральний директор ТОВ «ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА».



ДУМКА ТИЖНЯ 


Найбільший виробник курятини в Україні ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» відзвітував про фінансові результати першого кварталу 2020 року. Переглянути презентацію звіту можна за посиланням

 

Головні пункти звіту:

  • Споживання курячого м'яса в Україні зростає, показник сягнув 26 кг на рік на одну особу на кінець 2019 року.
  • МХП прогнозує курс гривні на рівні 29,5 грн на кінець 2020 року. Нагадаємо, що у вересні 2019 року компанія прогнозувала девальвацію гривні до 28 грн за долар і прогноз справдився.
  • У І кварталі 2020 року виручка зросла на 2%, як порівняти показник з аналогічним періодом попереднього року. Експорт скоротився через введення заборони на експорт курячого м'яса з України в ЄС і Саудівську Аравію у зв'язку зі спалахом пташиного грипу. На сьогодні обмеження знято.
  • Значно покращилися результати придбаної у 2019 році словенської компанії Perutnina Ptuj. Її виручка виросла з 26 до 78 мільйонів доларів у І кварталі 2020 року. EBITDA зросла з 4 до 11 мільйонів доларів.
  • У 2020 році компанія очікує зростання скоригованої EBITDA на 10% проти 2019 року.

 

Нагадаємо, що придбати акції компанії МХП можна через інтернет-трейдинг на Українській Біржі (за поточною ціною 170-175 грн) та на Лондонській біржі (за поточною ціною 6-6,1 дол. США). Аналітики Reuters визначають поточну цільову ціну за цим цінним папером на рівні 10,95 дол. США.



РЕКОМЕНДАЦІЇ



ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)


ОВДП

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

https://lh3.googleusercontent.com/LqC8ablNrvONeJtkpgvsE5y2_OWgUiRsXdJHURHaAuDxXuzjLvQoCMAc1Wmgxh9UWr5b_h-QkVjYs7gRCt7xppRrkui1i7YFoRv7wi6jpqHMpCmVsEn0u2UyE5qk-4i34Kojff8lepW8vxHZSA

Вартість українських  облігацій за цей тиждень знову піднялася та становить 106,92% від номіналу (проти показника минулого тижня 105,41%).

 

https://lh6.googleusercontent.com/6mjYEJoNd9Z66N4jB74_MI0YaiGyelKYUsDtJhyqFAuneYOXawBM7s6fMVslmhmL8pKOcDbTDrVy24_XVhrGO2UKCl-LczWQGFWwVxPJSf7rK0KSHLj6u0Lst1r_QjBPyuFPpAaRTYOiAEBRhg

Ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) на цьому тижні опустилися до рівня 11,62% (в середньому), при мінімумі 11,24%. 

 

Нагадаємо, за результатами проведених розміщень ОВДП 2 червня 2020 року, до державного бюджету залучено 2, 945 млрд грн. 

 

Код облігації 

Дорозміщення

UA4000198873 

Дорозміщення

UA4000209225 

Дорозміщення

UA4000209373 

Дорозміщення

UA4000209381 

Номінальний рівень дохідності (%)

14,50%

11,28%

11,00%

10,97%

Дата погашення

19.08.2020

25.11.2020

24.02.2021

19.05.2021

Середньозважений рівень дохідності (%)

9,84%

10,11%

10,89%

10,86%

Залучено коштів до державного бюджету від продажу облігацій

525 462 000,00

476 885 630,90

648 529 000,00

1 294 615 695,60

 


Курс гривні станом на 05.06.2020 р.

Курс гривня/долар на міжбанку опинився у прогнозованому коридорі значень минулого тижня. 

 

Цього тижня курс міжбанку коливався в мінімальному коридорі 26,9–26,7 (готівковий курс — 26,5–26,93 грн/долар). НБУ продовжує стримувати курс, виступаючи, так би мовити, маркет-мейкером.

 

Курс міжбанку на наступному тижні прогнозуємо в коридорі 26,5-27,2 грн/дол. із можливістю опуститися до 26,0 грн/$ через транш МВФ.

 

Коридор курсу міжбанку 26–27,5 грн/дол. поки задовольняє всіх учасників ринку. У цей період невизначеності рекомендуємо тримати частину заощаджень в гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях чи акціях іноземних компаній (в т.ч. аграрних). Так ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію та девальвацію.




Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»