Фондовий ринок за тиждень 11.05-15.05

Завантажити звіт.pdf


ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ


НОВИНИ ЗА ТИЖДЕНЬ


Євросоюз надасть Україні 500 мільйонів євро відразу після рішення МВФ — єврокомісар

 

Європейський Союз виділить Україні 500 млн євро макрофінансової допомоги одразу після схвалення Міжнародним валютним фондом рішення про подальшу співпрацю з нашою країною. Про це комісар ЄС з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї заявив під час відеозустрічі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, повідомляє пресслужба МЗС. 

 

Міністр поінформував єврокомісара про прогрес у реалізації євроінтеграційних реформ, ухвалення важливих законодавчих рішень, зокрема, закону про банківську діяльність. Єврокомісар же привітав це рішення українського парламенту та додав, що Україна виконала всі умови для отримання макрофінансової допомоги ЄС. За його словами, щойно МВФ надасть свою остаточну оцінку та схвалить подальшу співпрацю з Україною, ЄС буде готовий до виділення другого траншу четвертої програми макрофінансової допомоги обсягом 500 млн євро. 

 

Також глава МЗС України висловив вдячність за ініціативу Єврокомісії надати Україні 1,2 млрд євро спеціальної макрофінансової допомоги для стабілізації економіки у зв’язку з пандемією, а О. Варгеї високо оцінив рішучість України у реагуванні на пандемію COVID-19. «Ви діяли швидко, і це мало критичне важливе значення», — сказав він. 

 

Співрозмовники домовилися пришвидшити спільну роботу з підготовки до укладення «промислового безвізу» між Україною та ЄС, обговорили можливості підтримки українського МСБ зі сторони ЄС. Д. Кулеба та О. Варгеї погодилися надати додатковий імпульс роботі з оновлення Поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, приєднання України до Угоди про спільний авіаційний простір, інтеграції у Єдиний цифровий ринок ЄС, участі України як невіддільної складової у реалізації Європейської зеленої угоди. 

 

Глава МЗС окремо відзначив гуманітарну допомогу ЄС для вразливих верств населення у східних областях держави, які найбільше постраждали внаслідок російської агресії. Співрозмовники обмінялися думками щодо майбутнього «Східного партнерства» у контексті підготовки до цьогорічного саміту ініціативи. Міністр наголосив, що Україна у своєму баченні «Східного партнерства» надалі виходитимете з власних європейських прагнень і європейського вибору.

 

Як повідомляв УНІАН, Європейська Рада в червні 2018 року затвердила четверту програму макрофінансової допомоги для України обсягом 1 млрд євро. У грудні 2018 року Єврокомісія надала Україні перший транш макрофінансової допомоги обсягом 500 млн євро у вигляді позики під відсоткову ставку 1,25% річних з погашенням у квітні 2033 року. Уряд України очікує на завершення переговорів з МВФ до 15 травня цього року, перший транш становитиме понад 1 млрд дол. Загальний обсяг допомоги — 5 млрд дол. 

 

Представник Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс раніше заявляв, що фокус переговорів МВФ і України змістився на нову програму фінансування, яка допоможе впоратися з наслідками пандемії в економіці і сфері охорони здоров'я і може стати резервною, оскільки українська влада ще не виконала умови для отримання коштів за трирічною програмою розширеного фінансування обсягом 5,5 млрд дол., про яку домовились у грудні 2019 року.

 

У Мінекономіки розповіли, як відключення АЕС може прискорити зростання цін в Україні

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства допускає підвищення цін на товари широкого вжитку через підвищення тарифів на електроенергію для промислових споживачів внаслідок простою блоків атомних електростанцій, про що сказано у відповіді міністерства на запит УНІАН. 

 

«Підвищення тарифу на електроенергію для промислових споживачів безпосередньо матиме прямий вплив на ціни виробників промислової продукції, однак вплив на споживчий ринок відбудеться лише у разі, коли товаровиробники в умовах можливого певного погіршення фінансового стану та високої конкуренції не зможуть утримати ціни стабільними й перекинутий свій фінансовий тягар на кінцевих споживачів», — сказано у відповіді.

 

У міністерстві також прокоментували можливий перегляд прогнозу інфляції на цей рік. «Показник інфляції залежить від великої кількості різних факторів (монетарного і немонетарного характеру). При цьому механізм ринкового ціноутворення переважно поглинає вплив будь-якого фактора (серед них адміністративного), опосередковуючи його через загальне співвідношення попиту і пропозиції. Прогноз показників інфляції переглядається лише в тому випадку, коли значна кількість факторів, які її формують, матимуть помітний ефект на загальний індекс інфляції», – сказано у відповіді. Також тимчасовий міністр енергетики порадила «майнить на АЕС криптовалюту». 

 

Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом», яке є оператором усіх атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело в резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС. Причина — прогнозоване зростання виробництва відновлюваної енергії та електроенергії на теплових електростанціях, більшість з яких належить бізнесменові Рінату Ахметову. Про це повідомляє УНІАН. Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Мінекоенерго, передбачає виведення у вимушений простій трьох атомних енергоблоків Енергоатому. При цьому теплова енергія дорожча ніж атомна, що позначається на тарифах на електроенергію. 

 

Найбільше металургійне підприємство України «Арселорміттал Кривий Ріг» заявило, що металургійні заводи корпорації «Арселорміттал» в Європі платять за електроенергію у 2-3 рази менше, ніж в Україні. Українська трубно-колісна компанія «Інтерпайп» заявила, що тарифи на електроенергію для промислових споживачів в останні дні квітня виросли на рекордні 38%, що свідчить про дії уряду, спрямованих в інтересах приватного монополіста.

 

6 травня в. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець заявила, що скорочення виробництва електроенергії на АЕС є тимчасовою вимушеним кроком, пов'язаним з низьким попитом на базову генерацію, вимогою забезпечення операційної безпеки Об'єднаної енергосистеми України та нормами чинного законодавства у сфері відновлюваної енергетики. Кабінет міністрів погіршив прогноз по інфляції на 2020 рік — її рівень зросте до 11,6% з 8,7%.

 

IKEA запустила інтернет-продажі в Україні

Найбільша у світі торгова мережа з продажу меблів і товарів для дому IKEA запустила в Україні інтернет-продаж своєї продукції. Оформити замовлення можна на сайті компанії. Забрати покупку можна безкоштовно в одному з пунктів видачі в Києві у магазинах Auchan Rive Gauche та Metro, або замовити доставку додому. 

Загалом IKEA намагалася зайти на український ринок протягом 15 років. Спочатку компанія хотіла відкрити магазин в Україні у 2005 році, потім — у 2007 та 2008 роках. 

Довідка. Найбільша у світі торгова мережа з продажу меблів і товарів для дому IKEA була створена у Швеції в 1943 році. Зараз загальна кількість магазинів групи IKEA з урахуванням франшиз становить 403 одиниці в 49 країнах світу.

 

Обсяг готівки поза банками в Україні за квітень зріс майже до 418 мільярдів гривень

Обсяг готівки в обігу поза банківською системою України за квітень зріс на 7,3% порівнюючи з березнем — до 417,73 мільярда гривень. Як повідомляється на сайті Національного банку України, з початку року обсяг готівки поза банками зріс на 8,7%. 

Обсяг грошової маси зріс на 1,9% за квітень і на 7,5% з початку року — до 1,546 трильйона гривень. Обсяг грошової бази зріс на 6,3% за квітень і на 7,2% з початку року — до 512 мільярдів гривень. 

Довідка. Обсяг готівки в обігу поза банківської системи України за 2019 рік зріс на 6% — до 385 мільярдів гривень. Обсяг грошової маси за цей період зріс на 12,3% — до 1,435 трильйона гривень, грошової бази — на 9,6%, до 477 мільярдів гривень.

 

Укрнафті відшкодували 600 млн гривень у рамках розслідувань

НБР завершило розслідування у двох епізодах. Як результат — Укрнафті відшкодували 600 млн гривень. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу НАБУ. 

«Укрнафті (50%+1 акція належать державі) відшкодовано 600 млн грн. А саме це стосується таких епізодів: заволодіння видобутою ПАТ «Укрнафта» нафтою на 7,5 млрд грн за результатами проведених аукціонів з продажу нафти; заволодіння належними Укрнафті 6,5 млрд грн на підставі укладених договорів купівлі-продажу нафтопродуктів, за якими надані передоплати», — сказано у повідомленні.

Зазначається, що Національне бюро також домоглося через суд анулювання 60 угод між Укрнафтою та одним із постачальників нафтопродуктів майже на 3 млрд грн. 

 

Експорт української курятини до ЄС істотно «просів», але залишається у ТОП-5

Україна входить до ТОП-5 постачальників курятини до країн ЄС. Про це свідчить статистика Європейської комісії, передає УНН. За два місяці поточного року Україна експортувала 13,2 тис. тонн курятини до ЄС, і зайняла 4 місце в рейтингу найбільших постачальників м'яса птиці в Євросоюз. За рік експорт української курятини в ЄС «просів» на 32,3%.

Трохи більше ніж Україна імпортував до ЄС Таїланд — 25,6 тис. тонн, посівши 3 місце в рейтингу, але за рік експорт таїландської курятини до ЄС впав на 20,4%. 1-е і 2-е місця займають Бразилія та Велика Британія відповідно. За 2 місяці 2020-го року країни експортували 36,4 тис. тонн і 34,6 тис. тонн м'яса птиці відповідно. Падіння експорту бразильської курятини до ЄС склало 13,9%, британської — 38,1%.

Нагадаємо, у I кварталі 2020 року найбільший виробник і експортер курятини в Україні, компанія МХП («Наша Ряба»), збільшив виробництво на 4% і знизив ціну продукції на 11%. Компанія планує наростити обсяги виробництва 850-880 тис. тонн м'яса птиці до 2024 року.

Водночас, ціна на українську курятину нижча на третину від європейської. Однак ЄС розмірковує над тим, щоб знову обмежити постачання української курятини.

 


ДУМКА ТИЖНЯ 


Результати ІРО. У які нові публічні компанії краще інвестувати?

 

ІРО (англ. Initial Public Offering – первинна публічна пропозиція) — перший публічний продаж акцій приватної компанії, зокрема у формі продажу депозитарних розписок на акції. Продавати акції можна такими способами:

-        через розміщення додаткового випуску акцій шляхом відкритої підписки;

-        шляхом публічного продажу акцій наявного випуску акціонерами приватної компанії.

 

ІРО здійснюється для збільшення капіталізації приватної компанії шляхом залучення акціонерного спекулятивного капіталу від інвесторів резидентів та нерезидентів. Після виходу на ІРО приватна компанія стає публічною.

 

З 2012 року було проведено 97 ІРО. Клієнти ФРІДОМ ФІНАНС брали участь у 96 ІРО з 2014 року. Це підтверджує зацікавленість клієнтів у цьому ринку також на території України. Але це високодохідний інструмент, що пов’язаний із високим рівнем ризику.

 

Статистика за цими угодами показує +47% середньої прибутковості до кінця 3-місячного локап-періоду (період часу, протягом якого не можна продавати акції, куплені в андеррайтера в ході IPO). +108% — середня прибутковість до поточного моменту.

 

4 компанії так і не запустили ІРО на біржах: Virgin America Inc (VA), Cboe Bats LLC (BATS), MuleSoft Inc (MULE), Tintri Inc. (TNTR).

 

У позитивному полі (станом на сьогодні) залишилися 62 емітенти.

 

-        4 нових ІРО:  Revolution Medicines (RVMD) (+113%), ORIC Pharmaceuticals (ORIC) (+109%), Passage BIO (PASG) (+18%), Lyra Therapeutics (LYRA) (+2%).  Це біофармацевтичні та медичні компанії, які на хвилі коронавірусної кризи популярні серед інвесторів. Вони працюють над інноваціями у медицині, що може збільшити капітал інвесторів у декілька разів.

 

-        47 емітентів із позитивною дохідністю на період локапу. Серед них:

 

Beyond Meat (BYND) (+620% під час локап-періоду та +448% на сьогодні) — найбільш відома та дохідна ІРО-компанія, яка займається виробництвом м'яса на рослинній основі. Продукція Beyond Meat включає готове до вживання м'ясо під марками The Beyond Burger і Beyond Sausage, і заморожене м'ясо, а саме Beyond Chicken Strips та Beyond Beef Crumbles. Компанія була заснована Ітаном Уолденом Брауном та Брентом Тейлором у 2009 році, а штаб-квартира знаходиться в Ель-Сегундо, Каліфорнія.

 

Twilio Inc (TWLO) (+328% під час локап-періоду та +1169% на сьогодні) — займається розробкою програмного забезпечення для комунікацій, хмарної платформи та послуг (набір інтерфейсів прикладного програмування (API), які обробляють логіку зв'язку вищого рівня, необхідну майже для кожного типу взаємодії з клієнтами). Заснована у березні 2008 року, штаб-квартира знаходиться у Сан-Франциско, Каліфорнія.

 

ShockWave Medical (SWAV) (+296% під час локап-періоду та +140% на сьогодні) — компанія, що займається розробкою медичних пристроїв. Зосереджена на розробці та комерціалізації продуктів, призначених для трансформації способу лікування кальцифікованих серцево-судинних захворювань. Фірма пропонує катетери М5 для лікування захворювань периферичних артерій коліна, катетери С2 для лікування ішемічної хвороби артерій і катетери S4 для лікування захворювань периферичної артерії нижче коліна. 2009 рік, штаб-квартира в Санта-Кларі, Каліфорнія.

 

Roku Inc (ROKU) (+272% під час локап-періоду та +808% на сьогодні) — бере участь у наданні потокової платформи для телебачення. Сегмент Player складається з чистого продажу потокових медіаплеєрів та аксесуарів через роздрібних торговців та дистриб'юторів, а також безпосередньо клієнтам через сайт компанії. Жовтень 2002 р., штаб-квартира в Лос-Гатосі, Каліфорнія.

 

Schrodinger Inc (SDGR) (+188% під час локап-періоду та +245% на сьогодні) — надає програмні рішення для хімічного моделювання у фармацевтичній промисловості. Доволі відома та авторитетна компанія, хоча публічне розміщення відбулось тільки на початку 2020 року. Серпень 1990 року, штаб-квартира в Нью-Йорку.

 

Zoom Video Communications (ZM) (+169% під час локап-періоду та +347% на сьогодні) — найвідоміша зараз комунікаційна платформа для відеоконференцій. Дає можливість переглядати відео віч-на-віч тисячам людей за одну зустріч на різних пристроях та з різних місць. Zoom фокусується на архітектурі хмарних відеороликів, визнаному лідерстві на ринку, вірусному попиті, ефективній стратегії виходу на ринок та надійній підтримці клієнтів. Компанія заснована Еріком С. Юаном у 2011 році, головний офіс розташовано у Сан-Хосе, Каліфорнія.  

 

Twitter Inc (TWTR) (+104% під час локап-періоду та +12% на сьогодні) — відома соціальна мережа, яка є мережею мікроблогів. Здебільшого популярна в США, нею користується навіть Президент США Дональд Трамп.

 

-    Beam Therapeutics Inc (BEAM) не показав результату в період локапу, проте зараз компанія має +17% дохідності.

 

-        10 емітентів, що вийшли на ІРО, показали негативну дохідність у локап-періоді, серед них:

 

Fiverr International Ltd (FVRR) — -1%, дохідність сьогодні — +160%;

 

Bioxcel Therapeutics Inc (BTAI) — -3%, дохідність сьогодні — +270%;

 

Planet Fitness Inc (PLNT) — -6%, дохідність сьогодні — +225%;

 

Match Group Inc (MTCH) — -13%, дохідність сьогодні — +549%;

 

Livongo Health Inc (LVGO) — -19%, дохідність сьогодні —  +107%;

 

Ferrari NV (RACE) — -20%, дохідність сьогодні — +202%. Це знаменита холдингова автокомпанія. Випускає розкішні спортивні автомобілі. Моделі фірми включають F12Berlinetta, 488GTB, 488 Spider, 458 Speciale, California T, LaFerrari Hybrid, LaFerrari та повний привід FF. Бере участь в автомобільних перегонах як от Формула-1. Компанія була заснована Енцо Ансельмо Феррарі в 1939 році, а головний офіс розташовано в Маранелло, Італія.

 

Facebook Inc. (FB) — -47%, дохідність сьогодні — +453%. Facebook — найбільша у світі соцмережа, в якій працюють понад 44 000 працівників, є більше ніж 3,6 тис. акціонерів. Щоденно користувачами мережі є понад 1,5 млрд осіб.

 

Тому не варто зациклюватися на локап-періоді, оскільки в довгостроковій перспективі акції емітентів можуть показувати різну динаміку залежно від виду та перспектив бізнесу в майбутньому.

 

-    2 компанії із 96 показали нульову дохідність (станом на сьогодні): TransMedics Group (TMDX) та PPD Inc. (PPD). При цьому дали дохідність у період локапу становила +43% та +2% відповідно.

 

-  Найгірша ситуація по дохідності у період локапу та станом на сьогоднішній момент у 15 компаній-емітентів. Вони не показали зацікавленість інвесторів у локап-періоді й навіть до сьогодні, середини травня 2020 р.

 

Sundial Growers Inc (SNDL) (-76% під час локап-періоду та -96% на сьогодні). 

XP Inc. (XP) (-33% під час локап-періоду та -8% на сьогодні).

Xiaomi Corp. (XIACF) (-20% під час локап-періоду та -31% на сьогодні).

Uber Technologies (UBER) (-18% під час локап-періоду та -28% на сьогодні).

GreenSky (GSKY) (-17% під час локап-періоду та -84% на сьогодні).

Arlo Technologies (ARLO) (-15% під час локап-періоду та -86% на сьогодні).

Lyft Inc. (LYFT) (-14% під час локап-періоду та -59% на сьогодні).

 

-    14 компаній із 96 ІРО показали додатну дохідність у локап-періоді, а вже станом на сьогодні ціни на їхні акції впали від -7% до -86%. Серед них можна виділити:

 

Eventbrite (EB) (+21% під час локап-періоду та -65% на сьогодні) — надає послуги з управління івентами та подіями, що охоплюють онлайн-продаж квитків, проведення хостингу, організацію, просування та рекламу. Через карантинну кризу ціни впали, тимчасово зупинена діяльність.

 

Levi Strauss & Co. (LEVI) (+24% під час локап-періоду та -26% на сьогодні) — відома компанія, що займається проєктуванням, збутом та продажем одягу. Знизили обороти після неможливості фізичної присутності під час карантину у торгових точках.

 

Tencent Music Entertainment (TME) (+36% під час локап-періоду та -11% на сьогодні) — бере участь у створенні музичної розважальної платформи онлайн. Складається з музики в інтернеті, онлайн-караоке та потокових продуктів, орієнтованих на музику. Компанію заснував Цзя Сінь Пен 6 червня 2012 року, штаб-квартира в Пекіні, Китай. Знизився попит.

 

Pinterest (PINS) (+38% під час локап-періоду та -7% на сьогодні) — бере участь у роботі сайту для обміну фотографіями в стилі пінборд. Це дає змогу користувачам створювати та керувати колекціями зображень на основі тем таких як події, інтереси та захоплення. Знизився попит.

 

Fitbit Inc (FIT) (+90% під час локап-періоду та -67% на сьогодні) — бере участь у розробці пристроїв для носіння, які відстежують дані про стан здоров'я людини. Його продукція включає смарт-годинники, трекери, розумні ваги та аксесуари.

 

GoPro Inc (GPRO) (+279% під час локап-періоду та -86% на сьогодні) — займається виробництвом та продажем камер та аксесуарів для них. Торгові марки включають Hero7, Fusion, GoPro Plus, Quik, GoPro App та Karma Grip. Компанія була заснована Ніколасом Вудманом у 2002 році, а головний офіс розташовано у Сан-Матео, Каліфорнія.

 

У кожному бізнесі є свій період розквіту та зниження попиту, залежно від кон’юнктури ринку та конкурентів. Рекомендуємо звертати увагу не лише на відомі імена компаній, а й на бізнес-стратегії, інновації, бізнес-моделі та фінансові моделі компаній-емітентів.

 

Єдиний шанс брати участь в ІРО українцям — робити це через такі інвестиційні компанії як ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА. 




РЕКОМЕНДАЦІЇ


ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)



ОВДП


CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.


 


Як бачимо, вартість облігацій після «коронавірусної кризи» повертається у звичне русло (104,13% від номіналу). Показник, що перевищує номінал, пов'язаний із виплатами купонів за деякими облігаціями.



Ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) теж опустилися до середнього рівня 12,67%. 

 

Нагадаємо, за результатами проведення розміщень ОВДП 12 травня 2020 року, до державного бюджету залучено 19,390 млрд грн. Банки купували ці ОВДП під рефінансування. 

 

Код облігації 

Первинне розміщення

UA4000209217

Первинне розміщення

UA4000209225

Номінальний рівень дохідності, %

11,26%

11,28%

Дата погашення

29.07.2020

25.11.2020

Середньозважений рівень дохідності, %

11,26%

11,28%

 


Курс гривні станом на 15.05.2020 р.



Курс гривня/долар на міжбанку залишався у прогнозованих значеннях. 


Цього тижня курс знову був у досить невеликому коридорі 26,6 – 26,8 грн за 1 долар (готівковий курс — 26,6–27,03 грн/долар). Така ситуація склалася тому, що НБУ знову рідко виходив на ринок із пропозицією валюти. Здебільшого валюту продавали аграрії через свої банки та  Нафтогаз.


Курс міжбанку на наступному тижні прогнозуємо теж в коридорі 26,4-26,7 грн/$. Ситуація неоднозначна, штиль, який, ймовірно, продовжиться до кінця карантину. Знову ж таки не відкидаємо негативні сценарії, відповідно до яких курс після карантину може піднятися до 29–30 грн/дол. Проте, до кінця травня може відбутися зниження курсу міжбанку до 26-26,3 грн/дол., оскільки активність на ринку невелика й Нацбанк буде стримувати курс.


Середній курс 26–27 грн/дол. поки задовольняє всіх учасників ринку, в тому числі НБУ. Рекомендуємо стежити за новинами, які впливають на макроекономіку та валютний курс, і придбати валютні активи для хеджу, наприклад, євробонди (в іноземній валюті).



Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»