Фондовий ринок за тиждень 21.09-25.09

Завантажити звіт.pdf

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

МХП ПЕРЕХОДИТЬ У ФУД-РІТЕЙЛ І ЗАПУСТИВ МЕРЕЖУ З ПРОДАЖУ ШАУРМИ. ПЕРШИЙ DÖNER MARKET ВІДКРИВ КОСЮК

Аграрний холдинг «Миронівський хлібопродукт» (МХП) бізнесмена Юрія Косюка відкрив першу точку продажу шаурми — Döner Market. Вона розташувалася в Києві на вулиці Срібнокільська, 11/2. За два роки компанія планує відкрити 2000 точок, заявив Косюк на відкритті першої.

«Я хочу, щоби це було за два роки. Це бізнес наших партнерів, а не МПХ, ми стаємо тільки майданчиком. Ми ж відповідаємо за безпеку та якість продукції. Це безпечно, і за ціною це найкраще рішення для людей, які не мають багато грошей, але хочуть смачно поїсти» — заявив Юрій Косюк, власник агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт».

Нагадаємо, що раніше МХП (тікер MHPC) почав розвивати ще одну роздрібну мережу — «Секрети шефа» (м'ясний магазин і кафе).

В цей час, акції MHPC зростають після зниження майже до $5 на Лондонській біржі, вище рівня $5,4 за акцію. Це саме демонструють акції по угодам на Українській біржі, які вже сягають 174,5 грн із цільовим діапазоном до 200-225 грн/акцію ($7-$9 за акцію).

У 2 кварталі через ряд причин (коронавірус, пташиний грип, негативна курсова різниця) фінансові результати компанії погіршилися -19% чистого прибутку до $112 млн та зменшення скоригованої маржі (EBITDA) до $129 мільйонів. У 3 та 4 кварталах ж прогнозується зростання операційних та фінансових показників, зокрема покриття збитків від курсових різниць за минулі квартали, оскільки курс гривня/долар дещо піднявся, що допоможе експортеру у вересні-жовтні 2020 року.

Косюк і компанія прагнуть шляхом відкриття нових сегментів бізнесу розширити внутрішній ринок (через карантинні заходи та зниження експорту). Фудрітейл зараз непогано себе почуває («Люди хочуть їсти завжди») і менеджмент MHPC бере на себе відповідальність по створенню конкурентоспроможного фудрітейл-бізнесу як нового сегменту. Проте, це вимагає досить великих капіталозатрат та інвестицій на розвиток фуд-сегменту. Це становить ризик відтоку грошових коштів (кеш-флоу в мінусі) та ризик посилення карантину (закриття фізичних торгових точок). При цьому, прогнозуємо перехід цього сегмента в онлайн та доставку. Після стількох місяців карантину, бізнесмени розуміють, що за цим майбутнє.

Наш прогноз. Поки переглядаємо до 200 грн за акцію до кінця грудня 2020 року (потенціал +14,6%). Із можливим зростанням до 250 грн в 1-2 кварталі 2021 року (потенціал +43,26%) через ситуацію, що склалася літом з аграріями, які зараз відчувають певні труднощі із урожаєм та реалізаціями. Проте новий фуд-сегмент досить перспективний на діапазоні понад 2-3 роки. Тому, «купуйте поки дешево» — оцінка сьогоднішньої ситуації з точки зору інвестиційної привабливості.

Рекомендації

Акції

Корпоративні облігації

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)

BAVL

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня трохи зросла, якщо порівняти з показниками минулого тижня, і становить 111,81% від номіналу (минулотижневий показник 110,94%). 

Ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня відповідно теж знизилися до рівня 10,93% (в середньому), проти показника 11,28% минуло тижня. 

За результатами проведення розміщень ОВДП Міністерством фінансів України 22 вересня 2020 року, до державного бюджету залучено 0,329 млрд грн із середньозваженим рівнем дохідності 7%-10,5% в гривні.

Курс гривні станом на 25.09.2020 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня піднявся до рівня 28,1–28,3 грн/дол. США, (середній готівковий курс на цьому тижні на такому ж рівні – 28,1-28,4 грн/долар). 

Як ми і прогнозували, курс зростає. Причина – початок осіннього сезону. До кінця тижня будемо спостерігати коридор 28 – 28,5 грн/дол. США, з суттєвою волатильністю.

Залежно від ринкової кон'юнктури, агрокомпанії та Нацбанк можуть також знизити курс, укріплюючи гривню, можливо, відштовхуючись від рівня опору (вересня-листопада 2018 року) 28,5 грн. Можливе посилення курсу національної валюти до рівня 27,5 грн/дол до кінця вересня. 

Цього тижня ми спостерігали, що НБУ збивав попит на валюту через механізм інтервенцій, тому курс тримався на рівні 28,25-28,3 грн/дол. Загалом, ситуація буде залежати від того, чи вийдуть приватні компанії з пропозицією валюти в п’ятницю для поповнення обігових коштів у гривні. Банки ж, очікують курс понад 28,3 грн за долар.

Середньостроково ж, до кінця 2020 року, курс може піднятися до 29 - 30 грн/дол. Наголосимо, що 80% виконання цього сценарію залежатиме від політики НБУ, а не від інших учасників ринку.

У цей період невизначеності рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (у тому числі корпоративних) чи акціях іноземних компаній (у т.ч. аграрних). Так ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію, яка знижується, та девальвацію у випадку форс-мажору.


Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»