Як вибрати акції для купівлі?

Інвестиції в цінні папери залучають дедалі більше людей, які бажають захистити гроші від інфляції та примножити капітал. Головне — розібратися, як вибрати акції та які помилки краще не робити. Розкажемо про це.

Навіщо інвестувати в акції

Торгівля на фондовому ринку — це, як правило, простіше, ніж розвиватися з нуля або вкладати гроші в бізнес, прибутковіше, ніж депозит у банку. Торгувати можна будь-де, головна умова — наявність інтернету.

Різноманітність інвестиційних стратегій дозволяє підібрати оптимальний варіант вкладення грошей. За бажання нескладно створити стабільний пасивний дохід і практично не приділяти час процесу торгівлі, не відволікатися на навчання. При цьому важливо зрозуміти, як обрати акції для інвестування. Цьому етапу необхідно приділити увагу. Саме від нього багато в чому залежить, чи буде досягнуто поставленої мети.

Визначення часу та суми для вкладення

Торгівля на фондовому ринку не має нічого спільного з азартною грою. Людині, яка вперше бачить котирування, може здатися, що передбачити зростання чи зниження вартості неможливо чи досить важко. Проте біржові процеси піддаються аналізу з допомогою спеціальних інструментів. Водночас потрібно усвідомлювати, що скласти 100% прогноз справді неможливо. Вміння аналізувати та правильно користуватися інструментами дозволяє грамотно вкладати гроші та отримувати прибуток. Якщо інвестор бажає самостійно торгувати, то без цих навичок не обійтися. Для визначення оптимального часу та суми вкладення використовують такі види аналізу:

  • фундаментальний;

  • технічний.

У першому випадку оцінюються акції та фінансові показники емітента. Це незалежний метод, який доступний будь-якому інвестору. Він добре підходить тим, хто не бажає вкладати гроші, ґрунтуючись на думках аналітичних агентств чи інших людей. Завдяки фундаментальному аналізу можна оцінити макроекономічну ситуацію у певній галузі, бухгалтерські та фінансові показники емітента. На основі сукупності даних доступно встановити справедливу вартість акцій і зрозуміти, в який бік рухатимуться котирування.

Фундаментальний аналіз дозволяє визначитися із сумою вкладення

Так, якщо акції переоцінені, то купувати їх не варто, якщо ж ціна менша за справедливу, відповідно, купувати їх вигідно. Освоїти фундаментальний аналіз не надто складно, його базовими принципами користується практично кожна людина під час виборів товару. Наприклад, при покупці автомобіля спочатку оцінюють тип та витрату палива, потужність двигуна, якість сервісного обслуговування та інші фактори. Після того, як знаходять відповідні за параметрами авто, вибирають найбільш привабливу вартість. Акції та компанії теж оцінюються за певними критеріями.

Технічний аналіз дає відповідь на питання, коли купувати та продавати цінні папери. З його допомогою можна коректно оцінювати котирування та приймати правильні рішення.Завдяки математичним алгоритмам та психологічним факторам створюється прогноз зміни показників цін на майбутнє. Як і у випадку з фундаментальним, технічний аналіз це незалежний метод оцінки.

Вибір стратегії інвестування

Вкладати гроші наосліп не рекомендується. Перед тим, як вибрати акції для портфеля, потрібно визначитися зі стратегією. Це дозволить отримати очікуваний дохід. При формуванні тактики враховуються:

  • допустимі ризики;

  • очікуваний прибуток;

  • терміни;

  • інші фактори.

Інвестуючи в акції, можна вибрати пасивний, довгостроковий дохід із ймовірністю отримання дивідендів, а також активні, короткострокові, спекулятивні торги заради швидкого заробітку на різниці в ціні.

Так, агресивна стратегія (купівля активу недооцінених компаній, що розвиваються) може принести дохідність на рівні близько 50% на рік, а іноді й більше. Варто враховувати, що і ризики у такому разі зростають. Вибір консервативної стратегії приносить менше прибутку (близько 10–15% річних), але це набагато безпечніше. Визначившись із плануванням, залишається вирішити, як вибрати акції для покупки, які найкраще відповідають поставленим цілям.

З'ясування стабільності та переваг компаній

Торгівля на біржі має на увазі, що кожен емітент стабільно оприлюднює фінансові звіти. Лістинг цінних паперів доступний лише для громадських компаній, тому ознайомитися з показниками не складе труднощів. Враховувати потрібно не лише фінансовий стан, а й інші фактори, серед яких:

  • капіталізація;

  • виторг;

  • чистий прибуток;

  • борги;

  • EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization);

  • дивідендна політика;

  • галузь економіки;

  • диверсифікація бізнесу;

  • новинний фон та ін.

Критеріїв оцінки досить багато, тому чим детальніше буде проведений аналіз, тим краще. Наприклад, капіталізація компанії може підказати передбачуване зростання вартості акцій та ризики. Чим вона вища, тим менша ймовірність різких стрибків цін. Фірми з малою капіталізацією (300 млн — 2 млрд) потенційно можуть принести більшу прибутковість, але й ризик втратити гроші також буде на високому рівні. Знаючи, як правильно купувати акції компаній та на що звертати увагу, ви зможете більш раціонально та виважено підходити до формування складу особистого інвестиційного портфеля.

Пошук акцій для покупки за мультиплікаторами

Мультиплікатор дає змогу оцінити показники ефективності емітента, об'єктивність вартості акцій на фондовому ринку. З його допомогою можна виявити як недооцінені цінні папери, і переоцінені. Для аналізу використовуються певні коефіцієнти, наприклад:

  • капіталізація/чистий прибуток (P/E);

  • борг/EBITDA і т.д.

Мультиплікатор дозволяє провести макро-, мікроаналіз та теханаліз. Він застосовується для порівняння показників схожих між собою компаній, щоб вибрати найбільш підходящу для інвестування. Використовувати мультиплікатор можна онлайн, але необхідно заздалегідь вивчити значення коефіцієнтів, щоб правильно застосовувати інструмент.

Часті помилки при інвестиціях

На жаль, багато новачків і навіть досвідчені інвестори нерідко роблять помилки. Тому перед тим, як здійснювати відбір акцій для інвестування та вкладати гроші, рекомендується підготуватися до процесу та врахувати деякі нюанси. Так, до однієї з найчастіших помилок належить відсутність цілей інвестування. В такому випадку досить важко підібрати оптимальний фінансовий інструмент та визначити стратегію. Цілей буває безліч, але всі вони, як правило, зводяться або до оперативного збільшення капіталу, або до отримання пасивного доходу. Грамотно позначене та реалістичне завдання (з чіткими термінами) дозволить правильно підібрати стратегію та отримати результат.

Ще одна поширена помилка — нерозуміння того, як працює складний відсоток. Ця проблема нерідко призводить до спотвореного сприйняття ситуації. Наприклад, якщо інвестор, вклавши $10000, зазнав збитків у 50%, це не означає, що подальше зростання на 50% все виправить та нівелює втрати. Він у такому разі має становити 100%. Розуміння цього дозволить правильно налаштовувати біржові заявки (наприклад, stop loss).

Наступна помилка — це незнання ризиків. Будь-яке інвестування може принести як прибуток, і збитки. Важливо заздалегідь максимально реалістично прорахувати ймовірність негативного сценарію й у разі передумов його настання вчасно вжити заходів. З цієї помилки також випливає і така відсутність диверсифікації інвестиційного портфеля. Якщо вкласти всі гроші в акції певної компанії або один економічний сектор, то будь-які проблеми можуть призвести до збитків. Тому важливо рівномірно розподіляти кошти при інвестуванні — це базове правило.

Ще одна помилка — відсутність подушки безпеки. Не можна вкладати гроші, доки у вас не створено запасу на 3–6 місяців життя. Інвестувати рекомендується вільні кошти, наявність чи відсутність яких не вплине на добробут. У разі виникнення непередбачених ситуацій це дозволить спокійно перенести їх, не виводячи грошей з активів. На момент форс-мажору ціни акцій можуть бути нижчими, ніж їхня вартість при покупці, а отже, доведеться фіксувати збитки. Подушка безпеки дозволить позбутися проблем без необхідності прийняття невигідних рішень.

Також часто трапляється помилка, коли практично всі гроші вкладаються в агресивні інструменти (недооцінені, циклічні компанії). Рекомендується близько 50% інвестувати у стабільні активи, наприклад, купуючи акції «блакитних фішок», облігації внутрішньої позики.

І остання помилка — відкладання торгівлі на фондовому ринку. На жаль, чим пізніше ви почнете, тим менший прибуток за інших рівних складових вдасться отримати. Тут також важливо зважати на принцип складного відсотка. Маючи навіть невелику суму грошей (наприклад $1000), можна починати інвестувати. Достатньо доповідати $100–200 щомісяця, щоб уже через 3–5 років придбати пристойний інвестиційний портфель. Грамотний підхід дозволить отримати стабільну прибутковість.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»