Coursera, Coinbase і Robinhood — найочікуваніші компанії на фондовому ринку. Скільки можна заробити на їхніх акціях?

Coursera, Coinbase і Robinhood — найочікуваніші компанії на фондовому ринку. Скільки можна заробити на їхніх акціях?

Інвестиції в ІРО обіцяють великий дохід, але є високоризиковими. Що це за фінансовий інструмент? Чи варто його використовувати інвесторам-початківцям? Які перспективні ІРО все чекають у 2021 році? Читайте в статті далі.

 

Трохи про суть ІРО

 

IPO (Initial Public Offering) — це первинне публічне розміщення акцій приватної компанії на біржі. Якщо простими словами, то це момент, коли компанія вперше пропонує купити свої акції всім охочим інвесторам. 

 

У 2020 році на фондовий ринок вийшли 1415 компаній, 494 із яких розмістили акції на біржах США. Найпопулярніші майданчики: NYSE і NASDAQ. 

 

IPO проводять за допомогою андеррайтерів, які займаються всіма організаційними моментами. Якщо ж компанія не вдається до допомоги таких посередників, то здійснює DPO (Direct public offering). Це перший публічний продаж акцій акціонерного товариства, в тому числі у формі продажу депозитарних розписок на акції, необмеженому колу осіб, що здійснюється прямим способом.


Прибутковість і ризики інвестицій в ІРО

 

Найчастіше інвестори заробляють на первинному розміщенні акцій молодих технологічних компаній, які розробляють дійсно унікальні продукти та послуги. Багато з них стають лідерами своїх секторів і навіть змінюють цілі галузі. Згадайте лише про Beyond Meat, які створили веганське м'ясо, або Facebook, що запустили найбільшу у світі соцмережу. Коли стартап успішний, його акції поступово дорожчають, а це приносить інвесторам прибуток.

 

Високі ризики виникають у разі, якщо до фінального продукту компанії далеко, а інвестор не готовий так довго чекати і виходить з угоди раніше, ніж очікувалося.

 

У грудні 2020-го на ринку IPO дебютували 10 компаній. Серед них були ті, які перебували в топі очікувань року. І вони безпосередньо їх виправдали: AirBnb — + 204% в перший день торгів, UpStart Holdings Inc — + 475% в перший день торгів.

 

Очікування в першій половині 2021 року

 

На ринок в цей час планують вийти Coursera, Coinbase і Robinhood. Принаймні цих розміщень інвестори чекають найбільше.

 

Coursera

 

Платформа для онлайн-навчання проведе ІРО на Нью-Йоркській фондовій біржі 30 березня 2021 року. Цінні папери будуть обертатися під тікером COUR.

 

Вихід Coursera на фондовий ринок примітний тим, що в принципі мало які освітні технологічні компанії роблять такий рішучий крок. Більшість із них не досягають таких масштабів, як Chegg і 2U, які провели IPO 8 і 7 років тому відповідно.

 

«IPO Coursera було найочікуванішою капітальною подією останніх кількох років серед прогнозистів освітніх технологій» — прокоментував Даніель Піанко, керуючий директор інвестиційної компанії University Ventures, яка спеціалізується на світові вищій освіті.

Важлива для інвестора інформація:

  • Платформу заснували майже 10 років тому професори Стенфордського університету Ендрю Нг і Дафна Коллер. Її місія — нести якісну онлайн-освіту в маси.
  • Coursera ділить свою виручку на три категорії. Споживчий сегмент включає платежі і підписки від учнів на платформі. Корпоративний сегмент охоплює підприємства, державні установи, університети та коледжі, співробітники та студенти яких проходять онлайн-курси. Сегмент ступенів працює з університетами, щоб надати онлайн-ступені бакалавра й магістра.
  • У 2020 році доходи від споживачів склали $192,9 млн, доходи підприємств — $70,8 млн, а доходи від дипломів — $29,8 млн.
  • Виручка компанії за фінансовий рік, що закінчився 31 грудня 2020 року, склала $293 млн, що на 59% більше, ніж у 2019 році. Чисті збитки збільшилися приблизно на $20 млн у річному обчисленні та досягли $66,8 млн у 2020 році.
  • За два роки, що закінчився 31 грудня 2020 року, на Coursera з'явилося понад 12000 нових студентів, при середній вартості купівлі трохи нижче $2000. Кількість зареєстрованих користувачів зросла на 65% у річному обчисленні у 2020 році.

Coursera, схоже, готова відповісти на виклики мінливого освітнього ландшафту. З її великою базою користувачів, моделлю маховика, конкурентними перевагами й існуванням на величезному та зростаючому доступному ринку, компанія, ймовірно, досягне успіху.

 

Coinbase

 

25 лютого криптовалютна біржа Coinbase подала заявку S-1 в SEC, щоб провести прямий лістинг і стати публічною. Компанія розмістить свої акції на NASDAQ під біржовим тікером COIN за допомогою DPO. Після цього купувати та продавати цінні папери американської компанії зможе будь-який приватний інвестор.

 

Поки Coinbase ще не встановили ціну акцій для свого дебюту на публічному ринку. Але цінні папери, продані через Nasdaq Private Markets, зовсім недавно оцінили в $373 за штуку. Це дає Coinbase оцінку близько $100 млрд.

 

Потенційний успіх інвестиції в Coinbase залежить від популярності й обсягу торгівлі криптовалютами. У цьому полягає головна унікальність цієї акції.

 

У таблиці кілька важливих фундаментальних даних про Coinbase.



Фінансові показники компанії демонструють сильні наслідки висхідного цінового циклу для криптовалют протягом 2020 року. Це стане причиною залучення нових клієнтів із високими темпами зростання, отримання чистого прибутку та значного грошового потоку від нових коштів, які будуть надходити в перспективі декількох років.

 

Robinhood

 

Онлайн-брокер Robinhood теж стане публічним. І від цього залежить майбутнє його торгового додатка, який може дати інвесторам можливість знайти свого внутрішнього Уоррена Баффета або заманити їх в пастку нездорової одержимості спекуляціями та ризиками.

 

Після багатьох років стійкого зростання Robinhood виявився особливо популярним під час пандемії Covid-19, коли американці під домашнім арештом не знайшли кращого способу зайняти себе.

 

Але популярність також викликала суперечки. Robinhood зіткнувся зі звинуваченнями в тому, що він не розкриває, як він заробляє гроші, не здобуває кращу ціну для своїх клієнтів і змушує недосвідчених інвесторів брати на себе більший ризик, ніж вони можуть витримати. І в останні місяці він зіграв центральну роль у справі GameStop, в результаті якої генеральний директор Robinhood Володимир Теньов публічно кинув виклик Конгресу.

 

Важливо розглядати історію Robinhood в перспективі. Скандал з GameStop не зробив Robinhood тим, чим він став сьогодні. І хоча програма зіткнулося з деякими проблемами з нормативними вимогами, це не рідкість для швидкозростаючих стартапів.

 

«Вони відкрили двері в майбутнє, до якого ми повинні звикнути», сказала Медісон, фахівець із фінансового планування Retirement Income Strategies. «Але я побоююся, що люди вкладають більше, ніж вони можуть дозволити собі втратити, і це може не закінчитися добре».

 

Robinhood ще не подали заявку на проведення IPO. І це буде конфіденційна заявка. Дані для оцінки її можливостей і перспектив, на жаль, не доступні.

 

Щоб виправдати свою високу оцінку, Robinhood доведеться продовжувати рости. Однак це може бути важко, якщо пінистий фондовий ринок здригнеться. Більшості нових інвесторів відомий тільки бичачий ринок — за історично незвичайним винятком пандемічного обвалу та відскоку в лютому й березні 2020 року.

 

Правила інвестування

 

Коли справа дійде до фактичного інвестування, керуйтеся правилами, які застосовуються до купівлі капіталу в будь-якій компанії.

 

  1. Існує невід'ємний ризик, і ви повинні інвестувати тільки ту суму, яку можете дозволити собі втратити.
  2. Не вкладайте гроші, які можуть вам знадобитися в найближчому майбутньому, скажімо, як мінімум, протягом наступних п'яти років.

 

Створення цього буфера дасть вам час потенційно відновитися після будь-яких короткострокових падінь ціни акцій.

 

Якщо ж ви сумніваєтеся, поки не інвестуєте та не стежите за світовими індексами, але починаєте цікавитися темою, зверніться за порадою до досвідчених фінансових консультантів. Вони запропонують структурні інвестиції. Це буде мати величезне значення перед тим, як ви обзаведетеся акціями компанії, яка провела IPO або лістинг цінних паперів.

 

Щоб дізнатися, яка компанія підходить для вашого портфеля, залиште заявку на консультацію експерта Фрідом Фінанс Україна на ffin.ua.

Популярные статьи

Закажите бесплатную консультацию про услуги ООО «ФРИДОМ ФИНАНС УКРАИНА»