Двотижневий звіт 07.06-18.06

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

ДО ОБІГУ В УКРАЇНІ ДОПУЩЕНІ ВЖЕ 38 ЦІННИХ ПАПЕРІВ ІНОЗЕМНИХ ЕМІТЕНТІВ

Після того як Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) спростила процедуру допуску іноземних цінних паперів до обігу в Україні, зарубіжні емітенти стали активніше заходити в Україну.

10 червня 2021 року на черговому засіданні НКЦПФР приняли низку рішень про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України, а саме: акції iShares Global Healthcare ETF, акції iShares Global Consumer Discretionary ETF, облігації UNITED MEXICAN STATES.

Рішення про допуск схвалила Комісія на підставі звернення заявників без участі Національного депозитарію України. Процедуру допуску реалізували повністю в електронному форматі без використання паперових носіїв інформації. Повний пакет документів надали через офіційний канал зв’язку в електронному вигляді з накладанням електронного цифрового підпису заявника. 

Зараз до обігу на локальному фондовому ринку допущено 38 випусків цінних паперів іноземних емітентів. Нагадаємо, що 20 травня НКЦПФР ухвалила рішення щодо допуску до обігу в Україні іноземних корпоративних єврооблігацій EUROHOLD BULGARIA AD (XS1731768302) із погашенням 7 грудня 2022 року та ефективною дохідністю до погашення на рівні 6,47%.

Рекомендації

Акції

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ 2020 РОКУ)

BAVL

MHPC

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП 

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.


Середня вартість українських облігацій за минулі два тижні знизилася до 120,44% від номіналу (минулий показник становив 120,47%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) зросли до 11,92% проти минулого показника 11,59%.

У результаті проведення розміщень ОВДП 15 червня 2021 року Міністерство фінансів України залучило до держбюджету 8 млрд грн (минулого тижня — 19,1 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 10,97-12,59% у гривні.

Дохідність облігацій строком обігу 1 рік знизилася з 11,19% до 10,97% у гривні, строком обігу 3 роки — залишилася на рівні 12,3%.

Цього тижня Мінфін залучив у 2,4 раза менше коштів, ніж минулого тижня, на тлі зниження ставок через рух по кривій дохідності. Нерезиденти проявили особливий інтерес до валютних та довгих гривневих ОВДП (2026). Найбільший сукупний інтерес викликали папери терміном обігу 1 рік.

Курс гривні 07.06 – 18.06.2021 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку останні два тижні був у межах 26,88-27,3 грн/дол.

Протягом зазначеного періоду курс упевнено рухався у напрямку укріплення національної валюти, досягши рівня спротиву 26,88 грн/дол. Проте, 16 червня розпочалася корекція, яка триває й досі. Очікуємо на подальше укріплення гривні до серпня до рівня 26,75-27 грн/дол.

Наступного тижня очікуємо на коливання курсу у межах цінового коридору на рівні 27,2-27,5 грн/дол. на тлі високої волатильності курсу через збереження облікової ставки НБУ.

У цей період невизначеності і потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах з високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (у т.ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (у т.ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.

Індикативні котирування компанії Фрідом Фінанс

Популярные статьи

Закажите бесплатную консультацию про услуги ООО «ФРИДОМ ФИНАНС УКРАИНА»