Фондовий ринок за 17.01-21.01

ЗАГАЛЬНА ДИНАМІКА ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

 

ДУМКА ТИЖНЯ

Національний банк України підвищив облікову ставку до 10%

Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 10% річних. Реалізація значної кількості проінфляційних ризиків вимагає посилення монетарної політики НБУ для поліпшення інфляційних очікувань і забезпечення стійкого зниження інфляції до цілі 5%. Національний банк погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5% до 7,7% через реалізацію низки проінфляційних чинників. 

Зокрема, світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими довший час, ніж очікувалося раніше. Це не лише тиснутиме на виробничі витрати бізнесу, але й потребуватиме поступової корекції тарифів на житлово-комунальні послуги. Зберігатиметься й значний ціновий тиск з боку країн торговельних партнерів України, у яких інфляція лише наближається до пікових значень. Надалі реалізовуватимуться вторинні ефекти від зростання виробничих витрат бізнесу на сировину й оплату праці.

Поступовому зниженню інфляції сприятимуть: посилання монетарної політики НБУ, корекція світових цін на сировинні товари, вплив рекордних тогорічних врожаїв.  Додатковий вплив матиме вгамування світового інфляційного сплеску та вичерпання наслідків пандемії, що, зокрема, зобразиться в суттєвішій корекції цін на сировину, продовольство та логістику. 

Посилення монетарної політики Національним банком також сприятиме зниженню фундаментального інфляційного тиску. Очікується, що базова інфляція в наступні роки сповільниться до близько 4%, а основний внесок у подорожчання споживчого набору матиме адміністративна складова.

Прогноз зростання реального ВВП на 2022 рік переглянули з 3,8% до 3,4%. Економіку підтримають споживчий попит і все ще доволі сприятливі умови торгівлі. Натомість вагомим чинником залишатиметься напружена геополітична ситуація, що негативно впливатиме на інвестиційні рішення. Попри поступове згасання пандемії, наслідки коронакризи залишатимуться доволі відчутними. Порівняно високі ціни на енергоносії та дефіцит окремих видів сировини, передусім у першому півріччі, також обмежуватимуть потенціал зростання.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Акції

Емітент

Тікери

Поточна ціна, грн

Цільова ціна, грн

% дохідності

Дивідендна дохідність, %

Рекомендації

Коментарі

АТ «Райффайзен Банк Аваль»

BAVL

0,43

-

-

7,67%

Продавати 

Не очікується значного зростання прибутковості компанії. Це означає, що вартість акції навряд чи перевищить 50 коп.

Миронівський хлібопродукт (МХП)

MHPC

180

250

38,9%

4,41%

Купувати

Є потенціал зростання до рівня 250 грн за акцію.

Можна довгостроково (2-3 роки) інвестувати у цей актив.


ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ, ЗА ПЕРІОД З ПОЧАТКУ 2020 РОКУ)

BAVL

MHPC

Корпоративні облігації

Емітент

ISIN

Дата погашення

Ставка до погашення проста 

Вартість купівлі, грн (індикативно)

Рекомендації

Коментарі

Еска Капітал 3-D 

UA5000008434

28.03.2025

15%

1023,90 грн

Купувати

Інструмент з дохідністю вищою, ніж за ОВДП, але й з більшим рівнем ризику. Кредитний рейтинг емітенту високий (uaAA-). 

 

Вартість та дохідність змінюється в залежності від ринкової кон’юнктури на дату укладання угоди.

 

Біржові угоди, мінімальний лот - 50 шт.

 

Корпоративні євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

Емітент

ISIN

Дата погашення/ оферти

Ставка до оферти

Вартість купівлі в $ / грн (індикативно)

Рекомендації

Коментарі

Укрексімбанк

XS2010039209

14.11.2029/ 14.11.2024 

8%

$1070,51/

30 316,84 грн

Купувати

Інструмент для валютного хеджу. Вартість євробондів зростає через зростання курсу долара.

 

Вартість та дохідність змінюється в залежності від ринкової кон’юнктури на дату укладання угоди.

 

Біржові угоди, мінімальний лот - 200 шт.

 

ОВДП

 

CBONDS-GBI UA – індекс українських облігацій

CBONDS-GBI UA – індекс українського ринку державних облігацій, розраховується на основі найбільш ліквідних паперів сектору організацією Cbonds.


Середня вартість українських облігацій за тиждень зросла до 129,38% від номіналу (тиждень тому показник становив 129,25%).

 

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) зросли до 12,94% проти тижневого показника 12,91%. У результаті проведення розміщень ОВДП 18 січня 2022 року Міністерство фінансів України залучило до держбюджету 4,15 млрд грн (тиждень тому – 3,87 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 10,99-13,25% у гривні.  

Дохідність облігацій строком обігу 1 рік залишилась на рівні 11,9% у гривні, строком обігу 3 роки цього тижня не було розміщення.     

Цього тижня Мінфін виставив обмежену пропозицію через ажіотаж на ринку євробондів. Мінфін залучив у  1,1 раза більше коштів, ніж тиждень тому.  Це було зумовлено в першу чергу розміщенням двох випусків доларових облігацій цього тижня.   

Найпопулярнішими паперами цього тижня стали піврічні доларові ОВДП. За допомогою цих паперів до державного бюджету було залучено 100,17 млн доларів, що еквівалентно 2,82 млрд грн. 


КУРС

Динаміка курсу гривні у 2020-2022 роках

На міжбанківському валютному ринку протягом останнього тижня курс гривні девальвувався до 28,2 грн/дол.

На початку тижня курс гривні був 27,9 грн/дол., але вже під кінець тижня послабився на 32 коп. 

Наразі очікуємо на подальше ослаблення до рівня 28,5-28,7 грн/дол. у найближчій перспективі. 

Наступного тижня відзначаємо можливість коливання курсу у межах цінового коридору на рівні 28-28,7 грн/дол. на тлі високої волатильності курсу.

У цей період невизначеності та потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах з високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину у валютних облігаціях (в т.ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (в т.ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід з грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.


ІНДИКАТИВНІ КОТИРУВАННЯ КОМПАНІЇ ФРІДОМ ФІНАНС

Популярные статьи

Закажите бесплатную консультацию про услуги ООО «ФРИДОМ ФИНАНС УКРАИНА»