Фондовий ринок за тиждень 22.02-26.02

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

НБУ ПІДВИЩИВ ОБЛІКОВУ СТАВКУ І ГОТОВИЙ ПОСИЛЮВАТИ ГКП Й НАДАЛІ

4 березня 2021 року Правління Національного банку України вирішило підвищити облікову ставку з 5 березня 2021 року до 6,5% річних. Це рішення спрямоване на поступове повернення інфляції до цільових рівней в умовах відновлення економіки. Нагадаємо: Нацбанк утримував облікову ставку на рівні 6% із 12 червня 2020 року.

Ця новина не стала сюрпризом для економічної спільноти, адже НБУ закладав підвищення облікової ставки у своєму прогнозі.

На початку 2021 року інфляція прискорилася та очікувано вийшла за межі цільового діапазону 5% ± 1 п. п. Споживча інфляція перевищила прогноз НБУ. У перші місяці 2021 року це, найперше, було обумовлено цінами на продукти харчування та паливо. Це пояснюється гіршими врожаями та стрімким зростанням цін на світових товарних ринках на тлі динамічного відновлення світової економіки.

Як зазначила Перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова, Нацбанк очікує на прискорення інфляції у першому півріччі 2021 року. Прогнозують, що показник досягне піку на рівні 8% (у січні було 6,1%). Повернення рівня інфляції до цільового діапазону 5% ± 1 п. п. очікується у першому півріччі 2022 року.

Катерина Рожкова зауважила, що хоча Нацбанк вперше з вересня 2018 року підвищив облікову ставку, він зберігатиме м’яку монетарну політику. За її словами, економіку також підтримають фіскальні стимули, пожвавлення економік торгових партнерів України і посилення внутрішнього попиту. Проте Рожкова нагадала, що у квітні Нацбанк оновлюватиме макропрогноз. «Якщо інфляційний тиск буде посилюватися істотніше, ніж ми очікуємо, то ми готові до більш рішучого посилення монетарної політики», — заявила вона і додала, що політика НБУ перебуває у тренді політик центробанків Emerging Markets.

Рекомендації

Акції

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ 2020 РОКУ)

BAVL

MHPC

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП 

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня зросла, як порівняти з минулим тижнем, і становить 117,7% від номіналу (минулотижневий показник — 116,85%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня знизилися до 11,42%. Минулотижневий показник —   11,72%.

У результаті проведення розміщень ОВДП 2 березня 2021 року Міністерство фінансів України залучило до держбюджету 11,5 млрд грн (минулого тижня — 10,5 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 8,47-12,05% у гривні.

За тиждень дохідність облігацій строком обігу 1 рік знизилася з 10,8% до 10,67% у гривні, строком обігу 3 роки — залишилася на рівні 12,05%.

Таким чином, Мінфін залучив на 9,5% більше коштів, ніж минулого тижня, на тлі незначного коливання рівня дохідності. Це свідчить про покращення інвестиційної привабливості України.

Курс гривні 01.03 – 05.03.2021 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня був на рівні 27,65-28,02 грн/дол. Середній готівковий курс цього тижня був на рівні 27,73-27,94 грн/дол. 

Цього тижня курс гривні планомірно укріплювався до рівня 27,65 грн/дол., але у п’ятницю долар зміг відвоювати майже 15 копійок.

Наступного тижня прогнозуємо коридор цін на рівні 27,3-28,3 грн/дол. із високою волатильністю курсу та збільшенням обсягів торгів. 

У цей період невизначеності і потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (в т. ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (в т. ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.

Популярные статьи

Закажите бесплатную консультацию про услуги ООО «ФРИДОМ ФИНАНС УКРАИНА»