Фондовий ринок за тиждень 07.12-11.12

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

НКЦПФР ДОПУСТИЛА ДО ОБІГУ В УКРАЇНІ АКЦІЇ ШЕСТИ АМЕРИКАНСЬКИХ КОМПАНІЙ

8 грудня Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) України допустила до обігу в Україні акції шести американських гігантів: AMD, Facebook, Microsoft, Netflix, Tesla та Visa.

Законодавство України передбачає механізм допуску цінних паперів іноземних емітентів до обігу на національному фондовому ринку. Так, згідно з Положенням НКЦПФР «Про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України», рішення про допуск ухвалюється НКЦПФР за заявою Центрального депозитарію цінних паперів (Національний депозитарій України) або іноземного емітента цінних паперів. Цінні папери іноземного емітента допускаються до обігу в Україні як на фондових біржах, так і на позабіржовому ринку. З метою проходження процедури лістингу на біржі емітент іноземних цінних паперів взаємодіє з фондовою біржею додатково.

Допуск іноземних цінних паперів провідних світових компаній — позитивний крок на шляху до підвищення ліквідності локального фондового ринку. Проте, на нашу думку, сам по собі цей крок не дасть максимального ефекту. Для мінімізації цінових спредів необхідною умовою є впровадження ф'ючерсів на ці акції. Такий крок дасть змогу гравцям, які мають доступ до світових фондових майданчиків, здійснювати ціновий арбітраж за цими паперами. Конкуренція серед таких гравців прогнозовано здатна зменшити спред із поточних 10% до 3-4%.

Основна перевага купівлі цих цінних паперів в Україні в тому, що інвестору не потрібно виводити кошти за кордон та платити комісії за переказ коштів.  

Рекомендації

Акції

Корпоративні облігації

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)

BAVL

MHPC

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП 

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня несуттєво зменшилася і становить 113,67% від номіналу (минулотижневий показник — 113,71%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня зросли до 11,31%. Минулотижневий показник —  11,13%.

За результатами проведення розміщень ОВДП Міністерством фінансів України 8 грудня 2020 року до державного бюджету залучено 15,963 млрд грн (минулого тижня — 2,664 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 10-12,04% у гривні.

За тиждень дохідність облігацій строком обігу 1 рік зросла з 10,93% до 11,22% в гривні, строком обігу 3 роки — з 11,62% до 11,89%.

Як бачимо, за незначного зростання рівня дохідності Міністерство фінансів змогло залучити у 6 разів більше, що свідчить про поліпшення інвестиційного клімату України та оптимістичні очікування інвесторів.

Курс гривні 07.12 – 11.12.2020 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня був рівні, який ми прогнозували, — 27,8-29 грн/дол. США. Середній готівковий курс цього тижня теж був на рівні 28,08-28,26 грн/дол. 

Укріплення гривні, яке триває вже другий тиждень поспіль, цього тижня викликано, в першу чергу, активністю нерезидентів на ринку ОВДП України (минулого тижня укріплення було спричинено виходом НАК Нафтогаз зі значним об’ємом пропозиції валюти на Міжбанк).

Проте погіршення епідеміологічного стану та несприятлива політико-економічна ситуація в Україні може підняти курс долара до 29 грн/дол. до кінця року. Одночасно з цим, зростання споживчих витрат напередодні зимових свят та політика НБУ можуть укріпити гривню до 27,8-27,7 грн/дол. Звідси прогнозуємо коридор цін на рівні 27,8-29 грн/дол. із високою волатильністю курсу та збільшенням обсягів торгів.

Середньостроково ж до кінця грудня 2020 року залишаємо таргет курсу, який може піднятися до 29-30 грн/дол., оскільки в бюджеті 2021 року закладений курс 29,1 грн/дол. Наголосимо, що 80% виконання цього сценарію залежатиме від політики НБУ та світової кон’юнктури.

У цей період невизначеності і потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (в т. ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (в т. ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.

Популярные статьи

Закажите бесплатную консультацию про услуги ООО «ФРИДОМ ФИНАНС УКРАИНА»